Με αφορμή τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές προς την Κω, την αύξηση του αριθμού των διαμενόντων στις δομές στην Κω αλλά και τους πανηγυρισμούς των εκατοντάδων φιλοξενούμενων Παλαιστινίων που μένουν στο Πυλί μετά από πολύνεκρη επίθεση σε συναγωγή, μίλησε στο Ράδιο Πρώτο και Βήμα της Κω η Ζαχαρούλα Τσιριγώτη στρατηγός εν αποστρατεία, επίτιμη γενική επιθεωρήτρια αστυνομίας αλλοδαπών και συνόρων.
Τόνισε για ακόμη μία φορά ότι οι νέες δομές δεν είναι κλειστές παρά μόνο τα κέντρα κράτησης. Περιέγραψε τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζουν οι Παλαιστίνιοι εξαιτίας των όσων έχουν υποστεί και το πως αυτές οι εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας θα μπορούσαν να βλάψουν την Κω τουριστικά. Έδωσε στοιχεία για την αύξηση των μεταναστών μέσα στον τελευταίο χρόνο, την εργασιακή τους ένταξη στην τουριστική αγορά και όχι μόνο.
« Το μεταναστευτικό φαινόμενο έχει φάσεις ύφεσης και έξαρσης. Είναι ένα θέμα εθνικό και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζετε από την εκάστοτε κυβέρνηση. Δεν πρέπει ποτέ να φεύγει από την ατζέντα και θα πρέπει να υπάρχει ένας αγώνας με συνέχεια στην Ευρώπη. Παράλληλα η διαχείριση πρέπει να είναι σωστή ώστε να μην επιβαρύνεται η τοπική κοινωνία όπως έγινε στην Κω».
Σκληροί οι Παλαιστίνιοι – Αναχωρούσαν γρήγορα για την αποφυγή προβλημάτων – Άμεση λύση για να μην ταραχτεί ο τουρισμός
Η έμπειρη αξιωματικός στα ζητήματα της μεταναστευτικής διαχείρισης παρέθεσε χρήσιμες πληροφορίες γύρω από το προφίλ των Παλαιστινίων με αφορμή και τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας από τους ξέφρενους πανηγυρισμούς εκατοντάδων Παλαιστινίων που φιλοξενούνται στο Πυλί και γιόρταζαν την πρόσφατη πολύνεκρη επίθεση σε συναγωγή στο Ισραήλ.
« Οι Παλαιστίνιοι είναι ένας λαός σκληρός εξαιτίας των όσων έχουν υποστεί όλα αυτά τα χρόνια. Εμφανίστηκαν γύρω στο 2018-19 στην χώρα μας. Θυμάμαι τον τότε υπουργό κ. Βίτσα με το που ήρθαν οι πρώτοι Παλαιστίνιοι έκανε συνάντηση με τον εκπρόσωπό τους στην Αθήνα και Ευρωπαίους αξιωματούχους ώστε να μην μένουν πάνω από 10 ημέρες στην Ελλάδα. Δηλαδή να προχωρούν οι διαδικασίες ταυτοποίησης και καταγραφής γρήγορα μέσα σε 10 μέρες και στη συνέχεια να αναχωρούν από τα νησιά. Έτσι και αλλιώς οι Παλαιστίνιοι έχουν μεγάλη αναγνωρισιμότητα στο άσυλο και δεν ήθελε τότε ο υπουργός να παραμένουν στο νησί πολλές μέρες ώστε να μην δημιουργούνται προβλήματα».
Επίσης η στρατηγός τόνισε την αναγκαιότητα να δουν άμεσα οι αρμόδιοι υπουργοί αλλά και η τοπική αυτοδιοίκηση το ζήτημα με τους Παλαιστίνιους διότι ενδεχομένως δημιουργηθούν προβλήματα στο τουριστικό προφίλ της Κω όχι μόνο στην Ισραηλινή αγορά αλλά και σε άλλες.
Η δομή στο Πυλί δεν είναι κλειστό κέντρο – Απαγορεύονται τα κλειστά κέντρα από την ΕΕ
Η κα. Τσιριγώτη πολλές φορές στο παρελθόν είχε τονίσει ότι οι νέες δομές που δημιουργήθηκαν στα νησιά δεν είναι κλειστές αλλά λειτουργούν με κανόνες. « Το κέντρο στο Πυλί δεν είναι κλειστό. Μόνο το κέντρο κράτησης. Το κέντρο φιλοξενίας είναι ελεγχόμενο και λειτουργεί με κανόνες. Δεν απαγορεύεται η έξοδος παρά μόνο σε όσους βρίσκονται στο κέντρο κράτησης».
Δεν λύθηκε το μεταναστευτικό παρά τα όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός από την Κω
Ξεκαθάρισε ότι η ΕΕ απαγορεύει τις κλειστές δομές και ότι δυστυχώς το πρόβλημα δεν έχει λυθεί παρά τα όσα δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης στην Κω. « Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε στην επίσκεψή του στην Κω ότι το πρόβλημα του μεταναστευτικού λύθηκε. Λυπάμαι αλλά δεν λύθηκε. Τι θα γίνει αν ο γείτονας αυξήσει τις ροές; Πως θα διαχειριστεί το λιμενικό εκατοντάδες βάρκες ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί μία; Αυτά είναι σενάρια που μπορεί να γίνουν πραγματικότητα».
Αύξηση 102% στις ροές μέσα σε ένα χρόνο
Η επίτιμη γενική επιθεωρήτρια αστυνομίας αλλοδαπών και συνόρων παρέθεσε και ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με τις ροές. Όπως είπε από πέρυσι μέχρι φέτος έχουμε μία αύξηση 102% όπως προκύπτει από τα δεδομένα της Frontex. « Δεν είναι καθόλου απλό το θέμα. Από το Νοέμβριο παρουσιάζεται αύξηση ροών με βάρκες δια θαλάσσης. Αυτά δεν τα γνωρίζουν στην Αθήνα και νομίζουν ότι λύθηκε το θέμα. Τι θα γίνει εάν ο Ερντογάν προεκλογικά στείλει πολλές βάρκες; Είναι ένα σενάριο».
Η εργασιακή ένταξη των μεταναστών στα τουριστικά επαγγέλματα και όχι μόνο
Σχετικά με τις ημέρες καριέρας που διοργανώθηκαν πέρυσι από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου σε συνεργασία με ξενοδοχειακούς ομίλους και την εργασιακή ένταξη μεταναστών η κα. Τσιριγώτη είπε: « Για να ενταχθεί μία οικογένεια τα παιδιά πρέπει να πηγαίνουν σχολείο. Αν μιλάμε για ένταξη ανδρών, οι Παλαιστίνιοι για παράδειγμα δεν θέλουν να παραμείνουν στην Ελλάδα αλλά να φύγουν προς άλλες περιοχές με μεγάλη κοινότητα ομοεθνών. Οι Πακιστανοί όμως θέλουν να εργαστούν για να μείνουν στην Ελλάδα και να στέλνουν λεφτά και στις οικογένειές τους. Θα πρέπει και η τοπική αυτοδιοίκηση να αναλάβει πρωτοβουλίες για να ενταχθούν οι άνθρωποι αυτοί στις κοινωνίες μας. Είναι ένα καλό μέτρο ένταξης καθώς μιλάμε για νόμιμη εργασία στις επιχειρήσεις με εισφορές προς το κράτος από τους εργοδότες. Με έκπληξη άκουσα τον πρωθυπουργό στο Νταβός πρόσφατα να δηλώνει ότι οι μετανάστες μπορούν να καλύψουν τα εργασιακά κενά που έχουν προκύψει στην Ελλάδα. Καλό θα είναι οι τοπικές αρχές να δουν πιο σοβαρά το θέμα για την διαχείριση και ένταξή τους είναι η πρότασή μου. Διότι η τοπική κοινωνία της Κω έχει υποστεί πολλά και πρέπει να γίνουν ασκήσεις επί χάρτου».
Σάντυ Λαδικού