Ένα χρόνο περίπου, μετά την “αναγκαστική” συνταξιοδότηση του ιατρού κ. Τίμου Κουτσουράδη, που είχε αναλάβει τον ρόλο του Συντονιστή στην ΤΟΜΥ Κω (Τοπική Μονάδα Υγείας) στο Πλατάνι, η θέση του στην Μονάδα, παραμένει “ορφανή” και το μέλλον της, ιδιαίτερα αβέβαιο.
Ήταν Μάρτιος του 2023, όταν ο κ. Κουτσουράδης, παρά το ότι είχε συμπληρώσει τα απαραίτητα έτη για να βγει στη σύνταξη, αιτήθηκε να παραμείνει “ενεργός” και να συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην Πρωτοβάθμια Υγεία, μέσα από την ΤΟΜΥ, ωστόσο το αίτημά του, χωρίς καμία εξήγηση και λογική, δεν έγινε αποδεκτό από το Υπουργείο Υγείας, με αποτέλεσμα, η Μονάδα να μείνει χωρίς ιατρό και η Κως χωρίς Παθολόγο, καθώς ήταν (και παραμένει μέχρι σήμερα) ο μοναδικός του ΕΣΥ στο Νησί.
Παρά τις διαβεβαιώσεις από την Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου, ότι το κενό του θα αναπληρωθεί άμεσα, αυτό δεν έγινε ποτέ, με την Μονάδα (είναι η μοναδική ΤΟΜΥ στο Ν. Αιγαίο) να παραμένει παροπλισμένη, όλο αυτό το διάστημα.
Ο αριθμός όσων ωφελήθηκαν από τις υπηρεσίες της ΤΟΜΥ Κω, μέχρι την απομάκρυνση του κ. Κουτσουράδη, ανέρχονταν σε 2.225 άτομα, ενώ στα 4 χρόνια παρουσίας της (ιδρύθηκε το 2018), είχε διενεργήσει 14.700 εξετάσεις, 2.543 εμβολιασμούς (γρίπης, πνευμονιόκοκκου, έρπητα ζωστήρα), 2.298 νοσηλευτικές πράξεις και 22.000 ενέργειες ενημέρωσης, εξυπηρέτησης ή παραπομπής των ληπτών υπηρεσιών υγείας, ενώ εξυπηρετούσε και αρκετά περιστατικά του νοσοκομείου (ακόμα και επείγοντα), καθώς δεν υπήρχε παθολόγος στο Ίδρυμα.
Αυτή τη στιγμή, η ΤΟΜΥ της Κω, είναι η μοναδική στην χώρα που λειτουργεί χωρίς ιατρό, η θέση του οποίου, είναι όρος απαραίτητος για την περαιτέρω χρηματοδότησή της, με αποτέλεσμα, να τίθεται (εάν συνεχίσουν ως έχουν τα πράγματα) θέμα ακόμα και “λουκέτου”. Να σημειώσουμε ότι η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, έχει στείλει σχετική πρόσκληση, ώστε να συνεχιστεί η χρηματοδότησή της ΤΟΜΥ, από το Περιφερειακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο» 2021-2027 μέχρι και το τέλος του 2025, με την προϋπόθεση βέβαια, όπως αναφέραμε και παραπάνω, να καλυφθεί η θέση του ιατρού.
Υπό τον φόβο αυτό (να χαθεί η χρηματοδότηση), ο Διοικητής του Νοσοκομείου κ. Βασιλειάδης, σε συνεννόηση με την ΔΥΠΕ, αποφάσισαν και μετακίνησαν προσωρινά (τον Δεκέμβριο), μία γενική ιατρό από το νοσοκομείο προς την ΤΟΜΥ, για να καλυφθεί το κενό, μέχρις ότου βρεθεί μια μόνιμη λύση. Φυσικά, η παραπάνω ενέργεια, έμεινε μόνο στα χαρτιά, αφού ο φόρτος εργασίας στο υποστελεχωμένο Νοσοκομείο μας, δεν “επέτρεψε“ στην ιατρό, να πραγματοποιήσει ούτε ένα ραντεβού με ασθενή στην ΤΟΜΥ και έτσι, όπως μας ενημέρωσε ο κ. Βασιλειάδης, τις επόμενες ημέρες, αναμένεται το προσωπικό της ΤΟΜΥ να μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Αυτό σημαίνει ότι, ουσιαστικά θα κλείσει, έστω και προσωρινά, το κτίριο στο Πλατάνι, όπου φιλοξενούνταν η Μονάδα, στην οποία σήμερα, υπηρετούν 2 Διοικητικοί Υπάλληλοι, 1 νοσηλεύτρια και μία κοινωνική λειτουργός, που συνεχίζουν το έργο τους, τουλάχιστον όσον αφορά, στις δράσεις πρόληψης και ενημέρωσης του πληθυσμού, για θέματα υγείας, αφού δεν υπάρχει ιατρός, για να διενεργούνται ιατρικές πράξεις.
Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, μια μονάδα που δημιουργήθηκε με σκοπό να αποσυμφορήσει το Νοσοκομείο, τελικά καταλήγει να “σώζεται” από αυτό (τουλάχιστον προσωρινά) και το ερώτημα που σίγουρα προκύπτει, είναι γιατί…
Γιατί ενώ υπήρχε λύση και μάλιστα εύκολη, με την διατήρηση του κ. Κουτσουράδη (έστω προσωρινά και μέχρι να βρεθεί αντικαταστάτης), το Υπουργείο Υγείας (γνωρίζοντας την δυσκολία με την οποία εκφράζεται ενδιαφέρον από γιατρούς να υπηρετήσουν στην Κω), επέλεξε να “γυρίσει το κεφάλι”, αφήνοντας εκτεθειμένη, τόσο την ίδια την μονάδα, όσο και το Νησί ολόκληρο, αφού όπως προαναφέραμε ο κ. Κουτσουράδης ήταν ο μοναδικός Παθολόγος του ΕΣΥ στο νησί…
Το επίσης περίεργο στην όλη υπόθεση, είναι ότι παρά την σπουδαιότητα του θέματος, κανένας αρμόδιος φορέας από το Νησί, δεν έχει ενημερώσει σχετικώς τους Βουλευτές Δωδ/σου, ζητώντας τους να συνδράμουν στην εύρεση λύσης, σύμφωνα με όσα μας δηλώνουν παρακάτω οι Γ. Παππάς και Β. Υψηλάντης.
Τ. ΚΟΥΤΣΟΥΡΑΔΗΣ: ΠΑΙΡΝΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΚΑΘΟΜΑΙ
Σε επικοινωνία που είχαμε με τον ιατρό κ. Τίμο Κουτσουράδη, μας εξέφρασε την απογοήτευσή του για την όλη εξέλιξη, βλέποντας ότι, μία δημόσια μονάδα υγείας που εξυπηρετούσε τόσο κόσμο, βάζει ουσιαστικά λουκέτο.
«Είναι θλιβερή – είπε – η κατάσταση. Ακόμα δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν έγινε δεκτή η αίτησή μου, να παραμείνω ενεργός, την ώρα που το ίδιο αίτημα συναδέλφων μου, έγινε αποδεκτό. Βλέπουμε ότι αλλάζουν συνέχεια Υπουργούς, αλλά δεν γίνεται τίποτα. Θεωρώ ότι στόχος είναι η ενδυνάμωση του ιδιωτικού τομέα, στο χώρο της Υγείας. Εγώ αυτή τη στιγμή, είμαι στη σύνταξη και μάλιστα παίρνω περισσότερα χρήματα, απ’ όσα όταν εργαζόμουν. Βγάλτε εσείς τα συμπεράσματα. Είναι αμαρτία να απαξιώνεται ένα κτίριο και να μένουν στον αέρα και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στην Μονάδα, οι οποίοι είναι εξαιρετικοί στη δουλειά τους. Απ’ ότι μαθαίνω, παίρνουν συχνά ακόμα και τώρα, τόσους μήνες μετά, τηλέφωνα συμπολίτες μας, για να κλείσουν ραντεβού ή πηγαίνουν και οι ίδιοι εκεί. Εξυπηρετούσαμε πολλούς ασθενείς και τώρα αυτοί αναγκάζονται, είτε να πηγαίνουν στο νοσοκομείο, που όλοι γνωρίζουμε ότι είναι υποστελεχωμένο, είτε να πηγαίνουν σε ιδιώτες γιατρούς. Εύχομαι να βρεθεί μία λύση γιατί είναι αμαρτία, τόσο για τον κόσμο, όσο και για το προσωπικό».
Σ. ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ: Η ΤΟΜΥ ΘΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΕΙ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Ο Διοικητής του Νοσοκομείου κ. Βασιλειάδης, μας ενημέρωσε ότι το τελευταίο διάστημα γίνονται προσπάθειες, ώστε να βρεθεί μία λύση, έστω και προσωρινή, μέχρι να γίνει πρόσληψη μόνιμου ιατρού.
«Προχωρήσαμε – είπε- σε μία μετακίνηση γενικής ιατρού από το νοσοκομείο στην ΤΟΜΥ, όμως οι ανάγκες στο Ίδρυμα είναι μεγάλες και έτσι είναι δύσκολο να “δουλέψει” αυτή η μετακίνηση. Γι’ αυτό βρισκόμαστε σε συζητήσεις, ώστε να μεταφερθούν εδώ, στο Νοσοκομείο η ΤΟΜΥ και το προσωπικό της. Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή είναι η μόνη λύση, μέχρι να γίνει η πρόσληψη κάποιου γιατρού».
* Σε επικοινωνία που είχαμε με τον Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Παππά, μας ανάφερε ότι σε συζητήσεις που είχε το τελευταίο διάστημα με αρμόδιους φορείς στο Νησί μας, κανένας δεν τον ενημέρωσε για το συγκεκριμένο πρόβλημα και ότι θα φροντίσει να μάθει τι ακριβώς συμβαίνει, ώστε να βρεθεί μία λύση.
Το ίδιο συνέβη και με τον Βουλευτή κ. Βασίλη Υψηλάντη, ο οποίος σε επικοινωνία που είχαμε, μας δήλωσε ότι κανένας από την Κω, δεν του έχει θέσει αυτό το ζήτημα (της πρόσληψης ιατρού στην ΤΟΜΥ) και ότι θα επικοινωνήσει με το Υπουργείο Υγείας, για να ενημερωθεί σχετικά με τις εξελίξεις.
* Να σημειωθεί ότι προσπαθήσαμε επανειλημμένως να επικοινωνήσουμε με τον Διοικητή της 2 ΥΠΕ, όμως αυτό δεν κατέστη δυνατόν, καθώς δεν απάντησε ποτέ στα τηλεφωνήματά μας (και δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό).
ΤΟ ΦΕΚ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΙΑΤΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ