Στις 30 του Σεπτέμβρη θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών στο κεντρικό λιμάνι της Κω, από τον σεισμό του 2017.
Είναι η εγκεκριμένη ημερομηνία παράδοσης του έργου, σύμφωνα με δηλώσεις του προϊστάμενου της διευθύνουσας υπηρεσίας του υπουργείου Υποδομών, Παντελή Ξηροφώτου, στην ΕΡΤ Ν. Αιγαίου.
Τέλος Αυγούστου θα πραγματοποιηθούν κάποιες μικρές επεμβάσεις περιμετρικά σε όλο το μήκος του έργου, αφού προηγηθεί μικρή διακοπή για τις άδειες των εργαζομένων την προσεχή εβδομάδα και για να μην υπάρξει μεγάλη όχληση στις αφίξεις επιβατών.
Παράλληλα θα απομακρυνθεί και το κτήριο επιβατών, που προσωρινά βρίσκεται κάτω από το Κάστρο, για να αποκατασταθεί το δάπεδο και στο σημείο εκείνο.
«Ήταν ένα ιδιαίτερα δύσκολο έργο, αφού το λιμάνι ήταν κατεστραμμένο γι’ αυτό και κρίθηκε αρχικά αναγκαία η άμεση αποκατάσταση σε 15 μέρες της ράμπας, προκειμένου να δένουν τα καράβια και να μην είναι αποκλεισμένο», υπογράμμισε ο κ. Ξηροφώτος επισημαίνοντας ότι όλο αυτό το χρονικό διάστημα ολοκληρώθηκαν και το Μανδράκι και το εμπορικό λιμάνι.
Δεν ήταν εύκολη υπόθεση, πρόσθεσε, η διευθέτηση της κίνησης καθώς στόχευε στην απρόσκοπτη διευκόλυνση πρόσδεσης των Ε/Γ πλοίων, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.
Ο προϊστάμενος της διευθύνουσας υπηρεσίας του υπουργείου Υποδομών απέδωσε τη μικρή καθυστέρηση παράδοσης του έργου, σε μη αναμενόμενα προβλήματα που παρουσιάστηκαν και αφορούσαν θέματα ασφαλείας, αλλά και στη δυστοκία όσον αφορά στην παράδοση υλικών από προμηθευτές του εξωτερικού, όπως οι ιστοί του ηλεκτροφωτισμού που παραγγέλθηκαν πριν από ένα χρόνο και έρχονται αυτές τις μέρες.
Να σημειωθεί ότι με ενάμιση εκατομμύριο επιπλέον θα κλείσει το έργο, προϋπολογισμού 11,5 εκατομμυρίων ευρώ που προέβλεπε η σύμβαση με την εργολήπτρια εταιρεία.
Κτήριο επιβατών
Όσον αφορά στην ανακατασκευή του κτηρίου επιβατών με άλλη σύμβαση, την ευθύνη της οποίας έχει το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Κω, ο κ. Ξηροφώτος σημείωσε ότι έχει εκπονηθεί ήδη η μελέτη του έργου από τις υπηρεσίες του υπουργείου, όμως ο δήμος έχει την ευθύνη να οριοθετήσει τη χερσαία ζώνη, γιατί είναι προϋπόθεση ώστε να γίνει η μελέτη και προαπαιτούμενο για την έκδοση της οικοδομικής άδειας.