Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Στην Κω των τουριστικών ρεκόρ, περίπου 2.000 συμπολίτες μας, δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ούτε τα “προς το ζην”, ενώ 108 αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα στέγασης

29/09/2022
1069 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

"ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΘΑΨΟΥΝ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΤΟΥΣ"

Στην Κω, των τουριστικών ρεκόρ, των αμέτρητων πεντάστερων ξενοδοχείων και των μεγάλων επενδύσεων, λίγοι θα πίστευαν, ότι πίσω από την “επίχρυση βιτρίνα”, αρκετές οικογένειες ζουν υπό συνθήκες φτώχειας και ανέχειας, σε σημείο μάλιστα τέτοιο, που η στέγη και το φαγητό δεν είναι δεδομένα, με την εντεταλμένη Σύμβουλο του Δημάρχου Κω στον Τομέα Κοινωνικής Πολιτικής, κ. Σταματία Κανταρζή να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, ενόψει του "βαρύ" Χειμώνα, επισημαίνοντας ότι, «τα δύσκολα είναι μπροστά μας»…

Όπως μας αναφέρει, περίπου 2.000 συμπολίτες μας, δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ούτε τα προς το ζην και γι’ αυτό, τόσο ο Δήμος, όσο και οι υπόλοιποι φορείς, πρέπει να "σκύψουν" από πάνω τους και με τα "μανίκια ψηλά" να βρουν τρόπους και να τους στηρίξουν έμπρακτα.

Τα προηγούμενα χρόνια και ιδιαίτερα τα δύο τελευταία, όπου χτυπήθηκε όσο ποτέ άλλοτε, η βαριά βιομηχανία του Νησιού (τουρισμός), αρκετοί συμπολίτες μας, βρέθηκαν μπροστά σε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Άλλοι έμειναν χωρίς δουλειά και άλλοι “κατέβασαν ρολά” στις επιχειρήσεις τους, με αποτέλεσμα να μην έχουν καθόλου εισόδημα και να μην μπορούν να εξασφαλίσουν ούτε τα “απαραίτητα”. Οι περισσότεροι, αναγκάστηκαν να καταφύγουν στην Πρόνοια, για τρόφιμα, ρούχα, ακόμα και για την επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ περίπου 110 συμπολίτες μας, αντιμετωπίζουν και πρόβλημα στέγασης.

Στην ίδια κατάσταση (ή πολύ κοντά σε αυτή), βρίσκονται και αρκετές πολύτεκνες οικογένειες, όπως μας περιέγραψε και η Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Διονυσία Δρόσου, η οποία έκανε λόγο για οικογένειες με μικρά παιδιά, που ζουν χωρίς ρεύμα και αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης, ενώ κάποιες από αυτές δεν έχουν χρήματα, ούτε για να θάψουν τους νεκρούς τους.

"Χτυπημένοι" (οικονομικά) από τον κορωνοϊό, λόγω των περιορισμένων εκδηλώσεων, οι διάφοροι τοπικοί σύλλογοι που εδώ και χρόνια βάζουν "το λιθαράκι" τους, δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν όπως και όσο θα ήθελαν στις ανάγκες, που δυστυχώς αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο και έτσι η "ψαλίδα" άνοιξε ακόμα περισσότερο...

Το συσσίτιο της Μητρόπολης Κω, με την συνδρομή και του Δήμου, που σχεδόν διπλασίασε την χρηματοδότηση προς αυτήν (121.000 ευρώ, από 77.000 που ήταν πριν), διατελεί σπουδαίο και ζωτικής σημασίας έργο, προσφέροντας, τουλάχιστον ένα πιάτο φαγητό στους συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη, όμως δεν μπορούμε και δεν πρέπει να αρκεστούμε σε αυτό...

Αντιμετωπίζοντας το "σύμπτωμα" άλλωστε, δεν απαλλασσόμαστε από την "αρρώστια"

Το πρόβλημα είναι αρκετά μεγάλο και τα όσα ακούμε για τον Χειμώνα που έρχεται, μοιάζουν ικανά, να το κάνουν ακόμα μεγαλύτερο, καθιστώντας αναγκαίο τον σχεδιασμό για μια συνολική, συλλογική και άμεση λύση, ικανή να "απλώσει" ένα χέρι βοηθείας σε όσους ήδη το χρειάζονται, αλλά και σε όλους αυτούς, που αναπόφευκτα θα το χρειαστούν στο μέλλον!

Οι λόγοι που έχουν φέρει τους ανθρώπους αυτούς, σε τούτο το σημείο, δεν έχουν καμία σημασία. Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, λίγη κακή τύχη ή μία λάθος επιλογή είναι ικανά να ρίξουν τον καθένα από εμάς εκεί "κάτω" και δεν πρέπει, ούτε ντροπή να θεωρείται, ούτε αδυναμία...

Όπως κάποιες φορές "ανεβαίνουμε", έτσι κάποιες άλλες μπορεί να "πέσουμε" και λίγη βοήθεια είναι τις περισσότερες φορές αρκετή, για να σηκωθούμε και πάλι.

Ποιος να την δώσει όμως...

Η ιδιωτική πρωτοβουλία και ευαισθητοποίηση, είναι αυτή που μέχρι τώρα κάνει την διαφορά και σε πολλές περιπτώσεις, έχει "σώσει" καταστάσεις, όμως όπως είναι λογικό, το "χέρι" αυτό μπορεί να φτάσει μέχρι ενός σημείου...

Το Κράτος από την άλλη, θα μπορούσε να το φτάσει πιο βαθειά στο πρόβλημα και ιδιαίτερα σε μια ανεπτυγμένη Χώρα του 21ου αιώνα, θα έπρεπε να αποτελεί προτεραιότητα, όμως η δική μας, ή "ανεπτυγμένη" δεν είναι ή το έχει "κουλό"...

Μπορεί και τα δύο...


Σ. ΚΑΝΤΑΡΖΗ: ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΝ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΠΙΑΤΟ ΦΑΓΗΤΟ

Άνθρωποι της διπλανής πόρτας– μας λέει η κ. Κανταρζή- που ποτέ δεν περιμέναν ότι θα βρεθούν σε αυτή τη θέση, δυστυχώς, δεν έχουν σήμερα την δυνατότητα να αγοράσουν ούτε ένα πακέτο μακαρόνια.

«Στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ΤΕΒΑ, για διανομή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, συμμετέχουν 204 οικογένειες από την Κω, όμως οι ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες. Υπάρχουν αρκετές οικογένειες που για διάφορους λόγους, δεν εντάχθηκαν σε αυτό ή άλλα προγράμματα, όμως έχουν την ίδια, ίσως και μεγαλύτερη ανάγκη. Τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν περίπου 800 συμπολίτες μας που ζητούσαν βοήθεια και σήμερα έχουμε ξεπεράσει τους 2.000. Τα τελευταία 8 χρόνια η Κως έχει περάσει πάρα πολλά (οικονομική κρίση, μεταναστευτικό, σεισμός) και δυστυχώς ήρθε ο κορωνοϊός και όξυνε ακόμα περισσότερο το πρόβλημα. Εμείς προσπαθούμε να βοηθήσουμε, κυρίως χάρη στη στήριξη των επιχειρηματιών και των κατοίκων του Νησιού. Χρειαζόμαστε περισσότερη στήριξη από το Δήμο και ελπίζουμε ότι θα την έχουμε. Όμως και οι άλλοι φορείς, πρέπει να καταλάβουν ότι πίσω από την τουριστική βιτρίνα της Κω, υπάρχουν συμπολίτες μας, που δεν έχουν ούτε ένα πιάτο φαγητό. Η ενεργειακή κρίση, έχει επιφέρει αύξηση των τιμών σε όλα και το πρόβλημα δυστυχώς, έχει διογκωθεί. Πρέπει όλοι να σκύψουμε πάνω από αυτούς του ανθρώπους και να τους βοηθήσουμε. Είναι πολύ στενάχωρο να βλέπεις ανθρώπους να έρχονται και να σε παρακαλάνε, για να ένα πακέτο μακαρόνια, μανάδες για γάλα και πάνες για τα παιδιά τους.

Υπάρχουν σπίτια που δεν έχουν ρεύμα. Φέτος, 6 οικογένειες, κατέθεσαν αίτημα για επανασύνδεση του ρεύματος και τουλάχιστον για τις 3, ευτυχώς εγκρίθηκε. Στην Κω λοιπόν των πεντάστερων ξενοδοχείων με τα τόσα φώτα, υπάρχουν κάτοικοι, που δεν έχουν ούτε ρεύμα και ζουν στο σκοτάδι.

Αρκετοί συμπολίτες μας, που έρχονται για βοήθεια, δεν ανήκουν σε κάποιο πρόγραμμα και τυπικά δεν μπορούμε να τους βοηθήσουμε. Όμως εγώ, δεν πρόκειται ποτέ να αρνηθώ σε κανέναν και ας με πάνε φυλακή. Όποιος ανεβαίνει αυτά τα τρία σκαλιά και μπαίνει μέσα για να ζητήσει βοήθεια, την έχει πραγματικά ανάγκη. Δεν θα ψάξω, ούτε θα ζητήσω χαρτιά και ας με κατηγορήσει όποιος θέλει. Υπάρχουν και αρκετοί που ντρέπονται να ζητήσουν βοήθεια. Αυτό είναι λάθος. Όπως έδειξαν τα γεγονότα, όλοι μπορούμε, από τη μια μέρα στην άλλη, να βρεθούμε σε αυτή την θέση. Τους καλώ να επικοινωνήσουν στο 22420-21502 και με εχεμύθεια, όπως πάντα, θα έχουν την στήριξή μας. Η Κως, πάντα έχει δείξει αλληλεγγύη και θα συνεχίσει να δείχνει. Είναι στο DNA μας. Και αυτό φαίνεται όπως σας είπα, από την βοήθεια που έχω από επιχειρηματίες και κατοίκους του νησιού, οι οποίοι μας προμηθεύουν με τα απαραίτητα προϊόντα».


108 ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Σύμφωνα με έρευνα του τμήματος κοινωνικής πολιτικής του Δήμου που έγινε πρόσφατα, 108 συμπολίτες μας, αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα στέγασης, γι’ αυτό και ο Δήμος, πήρε απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο και προχωράει στην ίδρυση του «Ανοιχτού Κέντρου Ημέρας Αστέγων», με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση 200.000 ευρώ, για τα επόμενα 3 χρόνια. Όπως μας ενημέρωσε η κ. Κανταρζή, ο σχετικός διαγωνισμός για την ενοικίαση του απαραίτητου χώρου, αναμένεται να γίνει μέσα στο 2022 και εκτός από τη στέγαση, θα παρέχονται υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης, πρωτοβάθμιας υγειονομικής φροντίδας, ατομικής φροντίδας και υγιεινής, καθώς και διασύνδεσης με υπηρεσίες σίτισης, νομικής συνδρομής, συμβουλευτικής, κοινωνικής και εργασιακής επανένταξης.


ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου έχει να σηκώσει ιδιαίτερα μεγάλο βάρος, για την ανακούφιση συμπολιτών μας που έχουν ανάγκη.

Εκτός από τα προγράμματα διανομής τροφίμων, αγαθών πρώτης ανάγκης και ρούχων, υλοποιεί προγράμματα συμβουλευτικής υποστήριξης, ψυχολογικής στήριξης και καταπολέμησης του κοινωνικού αποκλεισμού, που αντιμετωπίζουν άτομα και ευπαθείς ομάδες. 

Διοργάνωσε συσσίτιο την Άνοιξη του 2020, ενίσχυσε 51 συνδημότες με επίδομα 534 ευρώ και 17 οικογένειες, με 1.068 €, που δεν έτυχαν καμίας κρατικής βοήθειας λόγω της πανδημίας. 

Επίσης, στηρίζει τη λειτουργία των παρακάτω δομών, που έχει ανάγκη η κοινωνία μας:

- Το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών θυμάτων βίας, που συνεχίζει την επιτυχημένη λειτουργία του παρέχοντας υποστήριξη κάθε είδους σε γυναίκες που έχουν ανάγκη. Από τον Ιανουάριο του 2021 μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2022, υποδέχτηκε 84 γυναίκες, από τις οποίες οι 62 είναι θύματα βίας και οι 22 είναι θύματα πολλαπλών διακρίσεων. Οι μορφές βίας που καταγράφηκαν σε σχέση με τις συμβουλευόμενες γυναίκες, αφορούσαν την σωματική, ψυχολογική, λεκτική βία και την οικονομική βία. Οι μορφές πολλαπλών διακρίσεων που καταγράφηκαν, σε σχέση με τις συμβουλευόμενες γυναίκες, αφορούσαν μονογονείς, άνεργες, προσφύγισσες και ΑΜΕΑ. Συνολικά, εξυπηρετήθηκαν 34 αιτήματα ψυχολογικής στήριξης, 19 αιτήματα κοινωνικής στήριξης, 10 αιτήματα νομικής στήριξης, 12 αιτήματα νομικής βοήθειας, 3 αιτήματα φιλοξενίας σε ξενώνα, 27 αιτήματα πληροφόρησης και 5 αιτήματα εργασιακής συμβουλευτικής.

-Το Κέντρο Κοινότητας με παράρτημα Ρομά, το οποίο ενισχύθηκε το 2020 με προσθήκη τριών νέων στελεχών. 

Στο Κέντρο Κοινότητας, από το 2020, προστέθηκαν επίσης και λειτουργούν δύο νέες υπηρεσίες: α) το Κέντρο Στήριξης Οικογένειας (ΚΣΟ) και β) το Κέντρο Ολοκληρωμένης Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΟΦΗΛΙ). 

Ιδιαίτερη σημασία έχει, εκτός από τις σταθερές δράσεις του Κέντρου, η συνεργασία που ξεκίνησε το 2020 με το πρόγραμμα «Υγεία για Όλους», για δράσεις προάσπισης της υγείας σε ευάλωτες ομάδες αλλά και στο γενικό πληθυσμό. Μάλιστα, τις επόμενες ημέρες, το Κέντρο Κοινότητας Κω, αναμένεται να βραβευτεί στην Αθήνα, για την σχετική του δράση.

Το 2019 ο συνολικός αριθμός ωφελούμενων συμπολιτών από τις δράσεις του Κέντρου Κοινότητας έφτασε στα 960 άτομα, το 2020 αυξήθηκε στα 1.128 ενώ μέχρι το τέλος του 2021, ξεπέρασε τα 750 άτομα. 


Μητροπολίτης Ναθαναήλ: Έως 500 γεύματα καθημερινά σε συμπολίτες μας

Η Ιερά Μητρόπολη Κώου και Νισύρου με σοβαρότητα, μεθοδικότητα, διακριτικότητα και αγάπη προς τον συνάνθρωπο, συνεχίζει να στηρίζει τις ευάλωτες ομάδες του νησιού μας, με το συσσίτιο και τα γεύματα αγάπης, αλλά και διάφορες άλλες δράσεις.

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον Μητροπολίτη μας κ. Ναθαναήλ, ενημερωθήκαμε εκτός από τα συσσίτια και για την πρόσφατη συνεργασία με την «Αποστολή» της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

«Το συσσίτιο – υπογράμμισε - συνεχίζεται κανονικά, με τις ανάγκες να είναι διαφορετικές ανά εποχή, παρά το γεγονός ότι έχουμε την κρίση που δημιούργησε η πανδημία, αλλά και η αύξηση του ενεργειακού κόστους. Ο Δήμος Κω χρηματοδοτεί ετησίως το συσσίτιο, με το ποσό να φτάνει και το 80% σε ορισμένες περιπτώσεις της συνολικής κάλυψης. Σημαντική είναι και η προσφορά δωρητών σε τρόφιμα και πρώτες ύλες και βέβαια και η Μητρόπολη που συνδράμει και αυτή σε όλη την προσπάθεια. Καθημερινά δίνονται αρκετά γεύματα αγάπης, με τον αριθμό να ξεπερνάει τις 500 μερίδες, κατά τους χειμερινούς μήνες. Το καλοκαίρι, εξαιτίας του ότι οι περισσότεροι εργάζονται, δίνονται περίπου 350 μερίδες. Υπάρχει μία διαδικασία προκειμένου να είναι ομαλή καθημερινά, η ροή των γευμάτων αγάπης. Ο κάθε ενδιαφερόμενος, λαμβάνει ένα σημείωμα από την πλησιέστερη εκκλησία, προκειμένου να υπολογιστούν όσο το δυνατόν καλύτερα γίνεται, τα πακέτα της ημέρας. Εάν κάποιος δεν έχει το σημείωμα, δεν έχει ενημερώσει, δεν σημαίνει ότι δεν θα λάβει πακέτο. Φροντίζουμε με κάθε τρόπο, ο συμπολίτης μας να εξυπηρετηθεί έστω και με άλλον τρόπο».

Σε ερώτησή μας, για το εάν συμμετέχουν στο συσσίτιο, μόνιμοι κάτοικοι του νησιού ο Μητροπολίτης απάντησε ότι είναι άτομα απ’ όλα τα στρώματα της κοινωνίας μας, είναι άνθρωποι πεινασμένοι χωρίς φυλετικές, θρησκευτικές ή άλλες διακρίσεις.

Η συνεργασία με την «Αποστολή»

Σε εξέλιξη είναι και το πρόγραμμα της “Αποστολής” για νέες μητέρες και όχι μόνο. « Το πρόγραμμα για νέες μητέρες έχει ξεκινήσει. Πρόκειται για μία νέα συνεργασία που υπογράψαμε πριν από λίγες ημέρες και στόχος είναι η αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας στη χώρα μας. Σε αυτό το πλαίσιο, στηρίζουμε υλικά οικογένειες με νεογέννητα μωρά, μέσω ειδικών βρεφικών πακέτων (baby kits) που περιλαμβάνουν είδη ένδυσης, διατροφής μικροεξοπλισμού και ειδών υγιεινής. Για πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι, μπορούν να επικοινωνούν, στα τηλ. 2242057915 & 693291710

Παράλληλα σε συνεργασία με την Αποστολή, στηρίζουμε και άλλες κοινωνικές ομάδες του νησιού μας με πακέτα προσφοράς κατά την διάρκεια των εορτών».


Πολύτιμη η δράση της Αγαθοεργούς Αδελφότητος στην Κω

Ο κ. Ναθαναήλ, έκανε ειδική αναφορά και στη δράση της Αγαθοεργούς Αδελφότητας, που με διακριτικότητα καθημερινά βρίσκεται δίπλα σε συνανθρώπους που έχουν ανάγκη.

«Δεν σταματά η Αγαθοεργούς Αδελφότητα να συμπαραστέκεται. Για παράδειγμα χορηγεί υποτροφίες, σε μαθητές που προέρχονται από οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα. Έτσι τα παιδιά αυτά, έχουν μία σημαντική βοήθεια στις σπουδές τους, καθώς καλύπτονται τα έξοδα των ενοικίων και όχι μόνο. Συνεργάζονται με σχολεία και συγκεντρώνουν είδη ανάγκης για συμπολίτες μας. Ενισχύουν οικογένειες σε ότι αφορά την κάλυψη πάγιων εξόδων, ενοικίων, λογαριασμούς και άλλα. Όπου η αδελφότητα δεν μπορεί να βοηθήσει, επεμβαίνει η Μητρόπολη».

Ο κ.κ. Ναθαναήλ τέλος έστειλε και ένα μήνυμα με νόημα: «Αυτός που δεν μπορεί να βοηθήσει ας μην κρίνει τους άλλους. Η εκκλησία δεν κάνει διακρίσεις και δείχνει την αγάπη της σε όλους. Ειδικά σε στιγμές ανάγκης».


Δ. ΔΡΟΣΟΥ: ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΘΑΨΟΥΝ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΤΟΥΣ

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Πολυτέκνων Κω – Νισύρου κ. Διονυσία Δρόσου –Πασσανικολάκη, μας ανέφερε την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται πολλές πολύτεκνες οικογένειες, αλλά και την δυσκολία που αντιμετωπίζει ο Σύλλογος, για να τις βοηθήσει, αφού δεν έχει στήριξη από κανέναν κρατικό φορέα.

«Η κατάσταση – είπε- δυστυχώς χειροτερεύει χρόνο με το χρόνο. Στην Κω υπάρχουν περίπου 760 οικογένειες πολυτέκνων και αρκετές από αυτές αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα διαβίωσης. Δεν μιλάμε για ποιότητα ζωής, αλλά ότι δεν έχουν ούτε τα απαραίτητα. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν τουλάχιστον 5 οικογένειες που ζουν χωρίς ρεύμα, με ότι αυτό συνεπάγεται. Το πρόβλημα μεγάλωσε τα τελευταία χρόνια και βλέπω ότι θα οξυνθεί κατά πολύ φέτος τον Χειμώνα, αφού όλα έχουν αυξηθεί. Αρκετά μέλη από τις πολύτεκνες οικογένειες έμειναν χωρίς δουλειά, γιατί δεν εμβολιάστηκαν και έτσι βρέθηκαν ξαφνικά, μπροστά σε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Υπάρχουν συμπολίτες μας, που τα προηγούμενα χρόνια μας βοηθούσαν και τώρα χρειάζονται αυτοί την ανάγκη μας. Ο Σύλλογος μας δεν έχει πολλά έσοδα, αφού να φανταστείτε, μόνο περίπου το 1/3 των μελών πληρώνει κάθε χρόνο την ετήσια συνδρομή του, αφού αδυνατεί να πληρώσει ακόμα και αυτή (25 ευρώ), που αποτελεί το μοναδικό έσοδο για εμάς.

Δεν έχουμε βοήθεια από κανέναν κρατικό φορέα. Παλαιότερα το Κράτος έδινε τρόφιμα στους Συλλόγους, αλλά αυτό έχει σταματήσει εδώ και χρόνια. Προσπαθούμε τώρα να φτιάξουμε τα χαρτιά, ώστε να πάρουμε κάποια χρηματοδότηση από την Περιφέρεια, όμως οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες και υπάρχει μεγάλη γραφειοκρατία. Από τον Δήμο, δεν υπάρχει καμία στήριξη. Τους ζητήσαμε εδώ και τρία χρόνια, να μας παραχωρηθεί μία μικρή αποθήκη που υπάρχει δίπλα στα γραφεία μας (στην παιδική χαρά Πασσανικολάκη) στην οποία υπάρχουν μέσα μπάζα, ώστε να βάλουμε εκεί τα τρόφιμα που μας δίνουν, με δωρεές συμπολίτες και επιχειρηματίες, αλλά ακόμα περιμένουμε την απάντηση του Δήμου. Δεν είμαι καθόλου αισιόδοξη, γιατί βλέπω ότι οι ανάγκες όλο και μεγαλώνουν και οι συμπολίτες μας που χρειάζονται βοήθεια, είναι όλο και περισσότεροι και στεναχωριέμαι, που δεν μπορούμε να βοηθήσουμε, όσο πρέπει».


Ν. ΤΛΕ: ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΖΗΤΑΝΕ

Η Πρόεδρος της Λέσχης Lions Κω κ. Νίλουφερ Τλε, μας τόνισε ότι οι ανάγκες έχουν αυξηθεί κατά πολύ τα τελευταία χρόνια, ωστόσο αναφέρθηκε στο αίσθημα αλληλεγγύης που έχει καλλιεργηθεί στο νησί μας, το οποίο αφήνει μία νότα αισιοδοξίας. «Ο κορωνοϊός – υπογράμμισε – και τώρα η ενεργειακή κρίση, έχουν πληθύνει τους συμπολίτες μας που χρειάζονται βοήθεια. Εμείς κάνουμε ότι μπορούμε για να προσφέρουμε βοήθεια όπου μας ζητηθεί. Υπάρχουν συμπολίτες μας που δεν έχουν τρόφιμα, ρούχα, υπάρχουν οικογένειες που ζουν χωρίς ρεύμα και δυστυχώς υπάρχουν άνθρωποι, που από περηφάνια, δεν ζητάνε βοήθεια. Τα προηγούμενα χρόνια, οι περισσότεροι που έχρηζαν βοήθειας, ήταν άνθρωποι με προβλήματα υγείας, που δεν μπορούσαν να εργαστούν. Τώρα όμως βλέπουμε συμπολίτες μας που έχασαν τις δουλειές τους και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά. Τα πάντα έχουν ακριβύνει. Όταν κάποιος δεν δουλεύει, πώς μπορεί να ανταπεξέλθει, εάν έχει να πληρώσει ενοίκιο, ρεύμα, νερό κ.α. Δυστυχώς η κατάσταση είναι δύσκολη για πολλούς συνανθρώπους μας και πρέπει όλοι να βοηθήσουμε, με όποιο τρόπο μπορούμε. Το παρήγορο, είναι ότι έχει καλλιεργηθεί ένα κλίμα αλληλεγγύης στο Νησί και υπάρχει μεγάλη στήριξη. Εμείς ως Lions Κω, έχουμε μία ομάδα περίπου 25 ατόμων, που αφιερώνουμε αρκετό χρόνο, έτσι ώστε η Λέσχη να έχει την δυνατότητα να προσφέρει βοήθεια. Στηρίζουμε τους συμπολίτες μας με τρόφιμα, με χαρτικά- σχολικά είδη, με διάφορες δωρεές προς το νοσοκομείο, με οικονομική ενίσχυση σε συμπολίτες μας, με αγορά φαρμάκων, με τροφοεπιταγές κ.α.»


Κ. ΓΑΒΑΛΑ: ΟΙ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΑΣ, ΤΩΡΑ ΜΑΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΑΠΟ ΠΟΤΕ

Η Πρόεδρος του Ροταριανού Ομίλου Κω κ. Κατερίνα Γαβαλά, επισήμανε ότι αυτή την περίοδο, οι συμπολίτες μας, μας χρειάζονται πιο πολύ από ποτέ. «Το τελευταίο διάστημα – είπε- η οικονομική κατάσταση αρκετών συμπολιτών μας, βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο, που υπήρξε ποτέ. Λόγω του κορωνοϊού και της τεράστιας αύξησης που παρατηρείται σε όλα τα αγαθά και όχι μόνο, υπάρχουν αρκετοί που για πρώτη φορά, χρειάζονται έμπρακτα την βοήθεια και την στήριξη μας. Με πλήρη επίγνωση αυτής της κατάστασης, ο Ροταριανός Όμιλος, πιστός στο έργο της κοινωνικής προσφοράς, προσπαθεί με τη σειρά του να ανακουφίσει τους συμπολίτες μας. Κατά την περίοδο του κορωνοϊού, προσφέραμε δωροεπιταγές σε δοκιμαζόμενες οικογένειες, ώστε να κάνουν τα ψώνια τους από το Σούπερ Μάρκετ, ενισχύσαμε με εξοπλισμό το νοσοκομείο Κω, ώστε ορισμένες εξετάσεις και επεμβάσεις να γίνονται εδώ και να μην χρειάζονται να μεταβούν οι συμπολίτες μας σε άλλες περιοχές, καθώς αρκετοί δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα, προσφέραμε πολύτιμο υλικό σε Πυροσβεστική και ΕΚΑΒ. Δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα σε θέματα υγείας και γι’ αυτό βρισκόμαστε σε επαφές, ώστε το επόμενο διάστημα, να μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε δωρεάν εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού, αλλά και άλλες δράσεις υγείας που θα ανακοινώσουμε σύντομα. 

Πρέπει όλοι να βρισκόμαστε δίπλα σε αυτούς που έχουν ανάγκη και με την καλή συνεργασία όλων των συλλόγων και των φορέων, να προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή βοήθεια και στήριξη στους συμπολίτες μας».

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ