Συνάδελφοι,
Στην Κω στον 3Ο τουριστικό προορισμό, στενάζει από την έλλειψη χεριών. Η εντατικοποίηση έχει χτυπήσει κόκκινο, λιγότεροι εργαζόμενοι βγάζουν τριπλάσια δουλειά. Στα περισσότερα ξενοδοχεία δεν τηρείται η κλαδική σύμβαση, το «πακέτο» πάει κι έρχεται. Η Ένωση ξενοδόχων Κω θέλει σύμβαση που θα μας γυρίσει έναν αιώνα πίσω, αφού θα προβλέπει κατάργηση του 5ημέρου, με μισθούς ψίχουλα και δουλειά μέχρι τελικής πτώσης.
Στη σαιζόν που διανύουμε είναι ολοφάνερο ότι οι μεγαλόξενοδοχοι έχουν αποφασίσει να καταργήσουν κάθε εργατικό δικαίωμα, ακόμα και την ίδια μας την αξιοπρέπεια! Τα εργατικά ατυχήματα είναι καθημερινότητα, λιποθυμίες, υπερκόπωση, εξάντληση.
Όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και τα πολιτικά κόμματα που τις στηρίζουν, έχουν ευθύνη. Τα πρόσφατα περιστατικά με τον συνάδερφο διανομέα που έχασε τη ζωή του πηγαίνοντας παραγγελία, με τον σερβιτόρο που σέρβιρε προσπαθώντας να μείνει πάνω από το επίπεδο της θάλασσας, με τον μάγειρα που κάηκε ολόκληρος σε μια επαγγελματική κουζίνα ενός πολυτελούς ξενοδοχείου, με τον συνάδερφο που αρνήθηκε να δουλέψει υπερωρίες και τον ξυλοφόρτωσε ο εργοδότης, με τον μετανάστη που αντιμετώπισε την αστυνομία και τον εργοδότη επειδή ζήτησε τα δεδουλευμένα του, είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά!
Όλα αυτά αποτελούν το λεγόμενο ‘τουριστικό θαύμα’ για το οποίο όλοι, και οι κυβερνήσεις και οι σύνδεσμοι των εργοδοτών υπερηφανεύονται!
Η αλήθεια πίσω από τα καλοκαιρινά τουριστικά θέρετρα της Ελλάδας είναι 10ωρες και 7ήμερες βάρδιες, τσάμπα εργασία από μαθητές και πρακτικάριους, χαμηλά μεροκάματα για μετανάστες, βάρδιες με 1 μάγειρα ή 1 σερβιτόρο.
Θέλουν να μας μετατρέψουν σε σύγχρονους δούλους!
Την ίδια στιγμή, οι εργοδότες στον τουρισμό πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά την πανδημία, απολαμβάνουν φοροαπαλλαγές και ζεστό χρήμα για επενδύσεις. Κανένας λοιπόν δεν μπορεί να κρύψει τις αμέτρητες ευθύνες της κυβέρνησης.
Ούτε καν οι τυχαίοι, δειγματοληπτικοί ή τακτικοί έλεγχοι του ΣΕΠΕ που είναι υποστελεχωμένο και που καλούνται να εφαρμόσουν νόμους που εκ προοιμίου είναι αντίθετοι με τα συμφέροντα των εργαζομένων. Φέτος το καλοκαίρι, η συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων στον τουρισμό δεν θα πάει διακοπές και αυτό οι εργοδότες το θεωρούν «κανονικότητα». Ενώ ταυτόχρονα, ο τουρισμός στην Ελλάδα είναι ένα πανάκριβο εμπόρευμα κι ένας πολύ επικερδής κλάδος.
Μεγαλοξενοδόχοι
και μονοπωλιακοί όμιλοι στον τουρισμό εκμεταλλεύονται τους ελεύθερους χώρους, τις παραλίες, τις θάλασσες, τα βουνά και τα δάση της χώρας, καταστρέφοντας το περιβάλλον. Για εμάς τους εργαζόμενους στον τουρισμό η μόνη αποτελεσματική λύση απέναντι σε αυτή τη βαρβαρότητα που ζούμε, είναι να οργανωθούμε και να παλέψουμε κόντρα στα κέρδη της εργοδοσίας, κόντρα στη πολιτική της κυβέρνησης που τα υπηρετεί, μέσα σε κάθε χώρο δουλειάς, αγωνιζόμενοι για τα δικά μας συμφέροντα.
Με τη συμμετοχή μας στο σωματείο να αλλάξουμε συνολικά τους αρνητικούς συσχετισμούς, για να γίνει η Ομοσπονδία εργαλείο του αγώνα μας και όχι «εταίροι» της εργοδοσίας και της κυβέρνησης.
Τώρα μέσα στη σεζόν είναι η ώρα να δυναμώσει ο αγώνας για:
1. Να σταματήσει η εργοδοτική αυθαιρεσία, να αυξηθούν οι έλεγχοι του ΣΕΠΕ με ταυτόχρονη ενίσχυση του σε αναγκαίο προσωπικό και υποδομή.
2. Να διασφαλιστεί πριν το τέλος της σεζόν η ένταξη των εποχικών εργαζομένων στο ταμείο ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις με επίδομα 600 ευρώ.
3. Να αναγνωριστεί ως εποχική εργασία με αντίστοιχα δικαιώματα που ορίζονται από το νόμο για τους εποχικούς , οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου των εργαζομένων που δουλεύουν εποχικά στα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας.
4. Να τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για την Υγεία και την Ασφάλεια μέσα στους χώρους δουλειάς με ευθύνη του Υπουργείου Εργασίας.
5. Να καθοριστεί η ελάχιστη σύνθεση προσωπικού και ο καθορισμός καθηκόντων για κάθε ειδικότητα σε ξενοδοχεία και εστιατόρια.
6. Να συνεδριάσει άμεσα η επιτροπή εξέτασης του υπουργείου εργασίας ,για τα ΒΑΕ, ώστε να ενταχτούν ξανά στα ΒΑΕ οι ειδικότητες του κλάδου που βγήκαν το 2012, όπως και οι διανομείς.
7. Να επανέλθει το ΕΦΑΠΑΞ στην 20ετία για τους ξενοδοχοϋπάλληλους και να επεκταθεί και στον επισιτισμό με ταυτόχρονη μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.
8. Να καταργηθεί ο νόμος 3986/11 για τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
9. Η πρακτική άσκηση να πληρώνεται με βάση τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας του κλάδου.
ΙΟΥΛΗΣ 2023 Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ