Την Κυριακή 17 Απριλίου 2022 οι καθολικοί της Κω μετά από δύο χρόνια, γιόρτασαν με κατάνυξη και ευλάβεια το καθολικό Πάσχα στην εκκλησία του Αμνού Θεού, παρεκκλήσι του Τίμιου Σταυρού, της μοναδικής καθολικής εκκλησίας που λειτουργεί στο νησί μας.
Με την παρουσία του πάτερ John Luke από την Ρόδο, από την Μεγάλη Πέμπτή μέχρι και την Κυριακή Πάσχα τελέστηκαν οι λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας παρουσία των καθολικών πιστών του νησιού μας αλλά και τουριστών που επέλεξαν να περάσουν τις διακοπές του Πάσχα στο νησί μας.
Μάλιστα η χαρά των πιστών ήταν μεγάλη καθώς η εκκλησία ανακαινίστηκε πλήρως αφού είχε υποστεί σοβαρές ζημιές κατά τη διάρκεια του φονικού σεισμού του 2017.
Όπως μας μετέφεραν, η καθολική εκκλησία μετά την ανακαίνιση έχει αναγεννηθεί και είναι ένας νέος χώρος προσευχής και λατρείας. Σε όλες τις λειτουργίες ήταν αθρόα η προσέλευση των πιστών που ήθελαν να γιορτάσουν το Πάσχα μέσα στην εκκλησία που είχαν στερηθεί λόγω σεισμού και Covid.
Λίγα λόγια για την εκκλησία του Αμνού Θεού
To παρεκκλήσι του Τιμίου Σταυρού στην Κω αποτελεί την Καθολική Εκκλησία στην πόλη και στο νησί της Κω. Οι Φραγκισκανοί πατέρες από την Ρόδο τελούν εδώ τη Θεία Λειτουργία περιοδικά.
Το παρεκκλήσι βρίσκεται στην περιοχή του Καθολικού Κοιμητηρίου, το οποίο επισκέπτονται και οι Φραγκισκανοί πατέρες της Κουστωδίας των Αγίων Τόπων, οι οποίοι υπηρετούν στην Αρχιεπισκοπή της Ρόδου. Το Παρεκκλήσι είναι τμήμα της Ενορίας του Αμνού του Θεού, που παλιά αποτελούσε την Λατινική Εκκλησία του νησιού και σήμερα χρησιμοποιείται από την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία.
Ιστορικά δεδομένα
Το Διάταγμα της 7ης Νοεμβρίου 1928, ανακοίνωσε κάποιες εθνικοποιήσεις για κρατικούς σκοπούς, για να κτιστεί ένα Καθολικό Κοιμητήριο στην περιοχή δίπλα από το Ορθόδοξο. Το κοιμητήριο της Κω ευλογήθηκε το Νοέμβριο του 1935 και περιέχει λείψανα Ιταλών Στρατιωτών.
Στο κέντρο της περιοχής βρίσκεται το παρεκκλήσι που σχεδιάστηκε από τον Petracco. Η λεωφόρος, με κυπαρίσσια στις δύο πλευρές της, οδηγεί προς την πύλη εισόδου και καταλήγει σε κυκλικό παρεκκλήσι. Η πύλη από γρανίτη είναι διακοσμημένη με σταυρούς και τελετουργικά σύμβολα από χρυσό και ορείχαλκο.
Η μικρή εκκλησία έχει κυλινδρικό σχήμα και είναι σοβατισμένη άσπρη. Έχει δύο στενά προεξέχοντα μέρη στο εξωτερικό - η είσοδος με μια αψίδα στο μπροστινό μέρος και η κόγχη με το ιερό στο πίσω μέρος – είναι κατασκευασμένες από ρουστίκ πέτρα. Πλατιά παράθυρα δίνουν φως στο εσωτερικό, ενώ ο κυκλικός χώρος στο εξωτερικό είναι πολύ ευχάριστος, με εναλλαγές από φως και σκιές, όπως και ο μνημειώδης σταυρός πάνω στο ιερό, που ξεχωρίζει μπροστά από το φως που προέρχεται από ένα παράθυρο στην πίσω πλευρά του.
Το κύριο χαρακτηριστικό αυτής της εκκλησίας είναι η αξονική προοπτική της, που υπογραμμίζει την κάθετη ανύψωση, τυπική για τον 20ο αιώνα - της εισόδου, στην οποία τα κυπαρίσσια δίνουν μια ιδιαίτερη εικόνα.
Σάντυ Λαδικού