Από άκρη έως άκρη του νησιού από μικρές γκαρσονιέρες μέχρι και πολυτελή μεζονέτες, γίνονται εργασίες ανακαίνισης και αναβάθμισης προκειμένου τα καταλύματα να ριχτούν στην μάχη του τουρισμού και να διατεθούν μέσω Airbnbκαι booking.
Είναι χαρακτηριστικό ότι επιχειρήσεις με οικοδομικά υλικά, έπιπλα και είδη υγιεινής έχουν στήσει ολόκληρα τμήματα Airbnb προκειμένου να εξυπηρετήσουν την μεγάλη ζήτηση που υπάρχει. Ακόμη και σε δυσπρόσιτα σημεία έχουν δημιουργηθεί τέτοιου είδους καταλύματα, ενώ συνεχώς σηκώνονται νέες οικοδομές αποκλειστικά για χρήση Airbnb.
Ποια προβλήματα δημιουργούνται
Αυτή η τάση έχει ως συνέπεια την αύξηση των ενοικίων σε μόνιμους κατοίκους του νησιού αλλά και την δυσκολία εύρεσης ενός σπιτιού μακροχρόνιας μίσθωσης. Σε απόγνωση οδηγούνται ξαφνικά αρκετοί κάτοικοι της Κω όταν πληροφορούνται ότι δεν θα ανανεωθεί το μισθωτήριο του σπιτιού τους καθώς ο ιδιοκτήτης αλλάζει την χρήση του.
Τα δεδομένα αυτά που έχουν επηρεάσει την αγορά σε όλη την Ελλάδα, δημιουργούν κενά στα σχολεία, στις υπηρεσίες ασφαλείας και στο νοσοκομείο καθώς χωρίς σπίτι, δεν μπορεί να μετατεθεί δημόσιος υπάλληλος στην Κω.
Η εικόνα αυτή παρουσιάζεται σε πάρα πολλές πόλεις πλέον στην Ελλάδα και σε περιοχές όπου οι κλίνες των ξενοδοχείων είναι χιλιάδες όπως και στο νησί μας.
Αλλαγές στις βραχυχρόνιες μισθώσεις
Σε νοµοθετική παρέµβαση, που θα επιχειρήσει να βάλει τάξη στην αγορά των βραχυχρόνιων µισθώσεων, η οποία έχει αναπτυχθεί εν πολλοίς ανεξέλεγκτα σε διαστάσεις που προσεγγίζουν το 15% της συνολικής οικονοµικής δραστηριότητας του τουρισµού, αναµένεται να προβεί άµεσα η κυβέρνηση.
Μεταξύ αυτών, αλλοιώνει τη φυσιογνωµία των προορισµών, αποψιλώνει τη λειτουργία των τοπικών κοινωνιών και γειτονιών, απειλεί την κοινωνική οργάνωση, αποστερώντας κρίσιµες λειτουργίες της, όπως η εκπαίδευση, η στέγαση φοιτητών και δηµοσίων λειτουργών, αλλά και εργαζοµένων από τα απαραίτητα καταλύµατα, προκαλεί αθέµιτο ανταγωνισµό στη συντεταγµένη αγορά των ξενοδοχείων και παράγει έσοδα που διαφεύγουν από τη φορολογητέα ύλη.
Αναμένεται να μπει πλαφόν στις ημέρες ενοικίασης με τον ίδιο τον Υπουργό Τουρισμού στην ΕΡΤ να μιλά για 60 έως 120 ημέρες τον χρόνο.
Αντίθετοι σε οποιαδήποτε αλλαγή του τρόπου λειτουργίας και διαχείρισης των καταλυμάτων τύπου Airbnb είναι οι ιδιοκτήτες της βραχυχρόνιας μίσθωσης πανελλαδικά, οι οποίοι ετοιμάζονται να δράσουν και να αντιμετωπίσουν τον «πόλεμο» που έχει ξεσπάσει με τους ξενοδόχους της χώρας και τη δέσμη προτάσεων ρύθμισης της δραστηριότητας τους.
«Δεν ευθύνονται τα Airbnb για το στεγαστικό πρόβλημα»
«Αστείο» χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαχειριστών Ακινήτων τον ισχυρισμό ορισμένων ότι η βραχυχρόνια μίσθωση ευθύνεται τόσο για την αύξηση των ενοικίων όσο και για την έλλειψη σπιτιών. «Ειπώθηκε, μάλιστα, ότι σε περιοχές που τα ακίνητα της βραχυχρόνιας αγγίζουν τον 50% να μπαίνει περιορισμός. Η Αθήνα βάση της τελευταίας απογραφής έχει 650.000 διαμερίσματα από τα οποία στην βραχυχρόνια μίσθωση είναι μόνο τα 10.000, δηλαδή το 1,5 % ενώ στη Θεσσαλονίκη αγγίζουν το 1,2%. Σε μικρότερες πόλεις το ποσοστό αυτό φτάνει το 0,5% των Airbnb στο σύνολο των ακινήτων. Επομένως, όποτε και αν φτάσουμε το 50%, τότε να μπουν περιορισμοί. Τα σημερινά νούμερα όμως δεν είναι εφικτό να έχουν μερίδιο ευθύνης για το στεγαστικό πρόβλημα», επισήμανε ο κ. Χίου.
Οι συνέπειες θα είναι τεράστιες στον κλάδο του τουρισμού αν επιβληθούν περιοριστικά μέτρα καθώς πολλά επαγγέλματα στηρίζονται στη βραχυχρόνια μίσθωση (ανακαινίσεις, συνεργεία, καθαρίστριες) όπως και πολλές περιοχές θα είχαν μαραζώσει, αν δεν έδιναν ζωή τα καταλύματα Airbnb που δημιουργήθηκαν.
Όσον αφορά την ενδεχόμενη αύξηση της φορολογίας, ο κ. Χίου σημείωσε ότι «αυτήν την στιγμή ο κλάδος μας φορολογείται από 15% έως και 45% καθώς το ύψος της φορολόγησης εξαρτάται από την κλίμακα των ενοικίων. Οι ιδιοκτήτες, μάλιστα, της βραχυχρόνιας μίσθωσης δεν μπορούν να φοροδιαφύγουν αφού είναι υποχρεωτικό να εγγραφούν στο μητρώο και αφού λάβουν ΑΜΑ (Αριθμό Μητρώου Ακινήτου) να τον αναρτούν υποχρεωτικά μαζί με την καταχώρηση. Τα πρόστιμα είναι υψηλά, κανείς δεν θα ρισκάρει», διευκρίνισε ο κ. Χίου.
Συναντήσεις με υπουργεία
«Έχουμε ζητήσει ήδη συναντήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς και έχουμε πει ότι δεν θα δεχθούμε καμία αλλαγή στο ήδη υπάρχων νομοθετικό πλαίσιο, αν πρώτα δεν ακούσουν τη δική μας πλευρά. Έχουμε ξεκινήσει κάποια προσχέδια για το πώς θα δράσουμε. Αισιοδοξούμε ότι δεν θα ”πειραχτεί” ένα από τα μεγαλύτερα αναπτυσσόμενα προϊόντα του τουρισμού ή θα υπάρξουν αλλαγές που δεν θα επηρεάζουν σημαντικά τα Airbnb», είπε καταλήγοντας ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαχειριστών Ακινήτων.
Σάντυ Λαδικού