Η νέα διοίκηση του ΚΥΤ Κω, θέλοντας να τιμωρήσει τα ασυνόδευτα ανήλικα, τους απαγόρευσε να πηγαίνουν στο σχολείο που φοιτούν καθημερινά. Το παράπτωμα των παιδιών, όπως λέγεται, ήταν ότι βγήκαν εκτός κέντρου χωρίς άδεια.
Τους τελευταίους μήνες οι κάτοικοι του ΚΥΤ Κω δεν έχουν την ελευθερία να κυκλοφορούν εκτός του χώρου, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Ανάμεσα τους και ανήλικα ασυνόδευτα παιδιά ηλικίας 15-17 ετών που ως μόνη εναλλακτική απασχόληση αλλά και ευκαιρία ένταξης έχουν την παρακολούθηση των μαθημάτων του σχολείου.
Με στόχο λοιπόν να σωφρονίσει τα παιδιά αυτά, ο διοικητής αυθαίρετα και αναρμόδια αποφάσισε να στερήσει των εκπαίδευση τους για ένα διάστημα, σύμφωνα με πληροφορίες.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι ασυνόδευτοι ανήλικοι αποτελούν μια ιδιαίτερα ευάλωτη ομάδα του προσφυγικού πληθυσμού, καθώς βρίσκονται στη χώρα χωρίς κάποιο οικογενειακό υποστηρικτικό δίκτυο. Υπεύθυνος για την προσωρινή φροντίδα και επιμέλεια τους αλλά και για οτιδήποτε αφορά τα παιδιά είναι ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Κω.
Προκύπτουν λοιπόν ορθώς τα εξής ερωτήματα:
- Ο Εισαγγελέας είναι ενήμερος για αυτή την απόφαση του Διοικητή;
- Οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις αλλά και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ ως υπερασπιστές των βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων, γνωρίζουν το γεγονός, και εάν ναι, σε τι ενέργειες προέβησαν;
- Η τιμωρία ενδείκνυται ως μέσο σωφρονισμού ;
- Η στέρηση της μοναδικής ευκαιρίας για εκπαίδευση μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως τρόπος τιμωρίας;
- Αναρωτήθηκε ποτέ κανείς τι συνέπειες έχει μία τέτοια τιμωρία σε έφηβους που ζουν τους τελευταίους πολλούς μήνες σε μία υπαίθρια φυλακή;
- Η Ελλάδα, ως Ευρωπαϊκή χώρα και εν έτος 2020, υποστηρίζει μια τέτοια τακτική;