Η Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ) τοποθετείται, για να αναδείξει τα τεράστια προβλήματα καθημερινότητας που αντιμετωπίζουν οι συνοδοί στρατιωτικών σκύλων στην Κω.
Συνθήκες υγειονομικής βόμβας φαίνεται πως δημιουργούνται στην 80 ΑΔΤΕ στην Κω, με το σώμα και με τους στρατιωτικούς σκύλους να φτάνουν σε σημείο να διαβιούν με τρωκτικά (!), καθώς δεν αποθηκεύονται τα τρόφιμα σε ξεχωριστό χώρο, ούτε υπάρχουν κατάλληλες εγκαταστάσεις αποχέτευσης.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνοδοί στρατιωτικών σκύλων στην Κω, σύμφωνα με την ΠΟΕΣ, είναι γνωστά στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και στο ΥΠΕΘΑ εδώ και έναν περίπου χρόνο, όμως ακόμη δεν έχουν επιλυθεί.
Η ανακοίνωση της ΠΟΕΣ:
«Αξιότιμε κε Αρχηγέ.
Με το σχετικό έγγραφό μας, είχαμε αναδείξει συγκεκριμένα προβλήματα που μετέφεραν στην Ομοσπονδία μας συνοδοί στρατιωτικά εκπαιδευμένων σκύλων που υπηρετούν στην 80 ΑΔΤΕ, ζητώντας την επίλυσή τους.
Ήδη πέρασε σχεδόν ένα (1) έτος και κάποια προβλήματα, όπως μας μεταφέρονται και σήμερα από τους συναδέλφους μας συνοδούς στρατιωτικών σκύλων, φαίνεται να παραμένουν ακόμη άλυτα, ενώ οι ίδιοι παρ΄ όλο το ζήλο και την αυταπάρνησή τους είναι αναγκασμένοι να επιτελούν το έργο τους κάτω από δύσκολες συνθήκες εξαιτίας των ελλείψεων σε εγκαταστάσεις και υποδομές.
Οι εγκαταστάσεις και οι υποδομές είναι μη λειτουργικές ή και ανύπαρκτες με αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόβλημα στον τρόπο εργασίας, την υγιεινή και κυρίως την ασφάλεια συνοδών, σκύλων και λοιπού προσωπικού που εργάζεται πλησίον αυτών λόγω πιθανού ατυχήματος. Οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι στις ετήσιες επιθεωρήσεις των ΣΕΣ-Σ από τα αρμόδια κλιμάκια αναφέρονται οι ελλείψεις ή η ανυπαρξία σε εγκαταστάσεις και υποδομές με αποτέλεσμα να ζητείται δαπάνη αλλά λόγω του μεγάλου κόστους να μην υλοποιείται ποτέ.
Ενδεικτικά, όπως μας μεταφέρθηκαν, αναφέρονται τα εξής:
– Δεν υπάρχει εξεταστήριο στρατιωτικών σκύλων.
– Δεν υπάρχει αποθήκη και παρασκευαστήριο τροφών, με αποτέλεσμα οι τροφές και η εξέταση των στρατιωτικών σκύλων κάθε μήνα να γίνεται σε ένα και μόνο χώρο, που υποτίθεται είναι και θάλαμος ανάπαυσης των συνοδών, με ότι αυτό συνεπάγεται (π.χ. στο ίδιο τραπέζι που τρώνε οι συνοδοί κάποιες μέρες του μήνα γίνεται και ιατρικό τραπέζι για τους σκύλους).
– Οι τροφές αποθηκεύονται στον ίδιο χώρο που κοιμούνται οι συνοδοί, με αποτέλεσμα οι οσμές των τροφών να προσελκύουν τρωκτικά.
– Σε κάποιες Μονάδες δεν υπάρχει σύστημα αποχέτευσης και βόθρος, για την καθαριότητα των σκύλων. Αυτό έχει ως συνέπεια τα λιμνάζοντα νερά και λήμματα να μένουν στάσιμα μπροστά στις εγκαταστάσεις των σκύλων και στους χώρους ανάπαυσης των συνοδών, με όλα τα προβλήματα που απορρέουν από αυτό, (κουνούπια, τρωκτικά, δυσοσμία). Η επάρκεια και η ποσότητα του νερού σε αρκετές εγκαταστάσεις είναι ελάχιστη.
– Στην πλειοψηφία των εγκαταστάσεων που υπάρχουν τουαλέτες και χώροι υγιεινής.
– Οι χώροι εκπαιδεύσεως – ελεύθερης κυκλοφορίας σκύλων – εγκαταστάσεων δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ασφαλείας όπως αναφέρονται στις οικείες διαταγές.
– Οι συνοδοί αναγκάζονται να μετακινούνται προς τις Μονάδες όπου ευρίσκονται οι σκύλοι, σε αποστάσεις πέραν των 35 χιλιομέτρων, προκειμένου να εκτελέσουν την υπηρεσία τους, με τα ιδιωτικά τους μέσα, καθόσον το πρόγραμμά τους δεν ακολουθεί το λοιπό πρόγραμμα των Μονάδων. Το κόστος μετακίνησής τους βαρύνει εξ ολοκλήρου αυτούς οι οποίοι δαπανούν χρήματα από τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό, σε σχέση με τα υπόλοιπα στελέχη που χρησιμοποιούν τα υπηρεσιακά οχήματα για τη μετακίνησή τους στις Μονάδες.
– Η περίφραξη των χώρων όπου φυλάσσονται/αναπαύονται οι στρατιωτικοί σκύλοι δεν πληρεί τις προϋποθέσεις «ΝΑΤΟΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ», παρότι προβλέπεται.
Ο στρατιωτικός σκύλος και ο χειριστής του αποτελούν όπλο, για το οποίο, βάσει διαταγών, πρέπει να πληρούνται ορισμένα κριτήρια για την ορθή χρήση τους. Το οποιοδήποτε κόστος δεν πρέπει να αποτελεί εμπόδιο για την επίλυση των προβλημάτων».
Πηγή:armyvoice.gr