Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Παγκόσμια προβολή της Ελλάδας μέσω του έργου του Διεθνούς Ιπποκράτειου Ιδρύματος της Κω

16/05/2024
118 Εμφανίσεις
1 Σχόλια

Σταυροδρόμι της ελληνικής Ιστορίας, της Επιστήμης και του Πολιτισμού αποτελεί το Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα που λειτουργεί από το 1960 στην Κω, γενέτειρα του Ιπποκράτη. Πρόκειται για ένα σύγχρονο ιατρικό ερευνητικό κέντρο με στόχο τις Ιπποκρατικές Θεραπευτικές μεθόδους και την εφαρμογή τους στη σύγχρονη ιατρική. Συνεργάζεται με όλες τις Ιατρικές Σχολές της Ελλάδος, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, και ικανό αριθμό Ιατρικών Σχολών και Συλλόγων από όλη την υφήλιο, όπως το Πανεπιστήμιο Παραδοσιακής Ιατρικής της Κίνας. Έχει στενή συνεργασία επίσης με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Κύπρου, το Παγκόσμιο Ιπποκρατικό Ινστιτούτο Ιατρών και την Εταιρεία Διάδοσης Ιπποκράτειου Πνεύματος. Ταυτόχρονα είναι το σημαντικότερο νεώτερο Πολιτιστικό Κέντρο της Κω, όπου οι πρωτεύσαντες αριστούχοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό δίνουν κάθε χρόνο τον Όρκο του Ιπποκράτη του Κώου.

Η κορυφαία αυτή ετήσια Πολιτιστική εκδήλωση διοργανώνεται το 1ο Σαββατοκύριακο μετά τις 15 Οκτωβρίου , στη διάρκεια της Ιπποκρατικής Εβδομάδος. Απώτερος στόχος είναι η Διεθνοποίηση της Τελετής και δια μέσου αυτής η Παγκοσμιοποίηση των Ιπποκρατικών ιδεωδών και φιλοσοφίας. Η Ιπποκρατική Εβδομάδα περιλαμβάνει Συμπόσιο Ιπποκρατικής Ιατρικής και Φιλοσοφίας και "summer school" Αρχαίας Ελληνικής Ιατρικής για φοιτητές Ιατρικής και άλλων συναφών επιστημών. Εφέτος, οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 19 Οκτωβρίου και θα αποτελέσουν για μια ακόμα χρονιά ένα ουσιαστικό γεγονός παγκόσμιας προβολής της Κω.

Το Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα Κω (ΔΙΙΚ ) είναι Κοινωφελές Ίδρυμα με Διεθνή χαρακτήρα, που ιδρύθηκε το 1960, προς τιμήν του πατέρα της Ιατρικής Ιπποκράτη, ύστερα από πρωτοβουλία του αείμνηστου καθηγητή Ουρολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών Σπυρίδωνα Οικονόμου, ο οποίος υπήρξε και ο πρώτος πρόεδρος του. Σημερινός Πρόεδρος είναι ο Ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Νικόλαος Ε. Παπαντωνίου, ενώ το υπόλοιπο Δ.Σ. απαρτίζουν:

Αντιπρόεδρος A: Στέφανος Ι. Γερουλάνος, Καθηγητής Χειρουργικής Παν/μιου Ζυρίχης και Ιστορίας της Ιατρικής Παν/μιου Ιωάννινων, τ. Προέδρος Δ.Ι.Ι.Κ.

Αντιπρόεδρος B: Νικόλαος Μανούσης, Νευρολόγος-Ψυχίατρος, Επιτ. Επιστημονικός Διευθυντής Κλινικής «Γαλήνη»

Γενικός Γραμματέας: Δρ Γεώργιος Τάλλαρος , π. Προέδρος Ιατρικού Συλλόγου Κω

Ταμίας: Φίλιππος Μ. Καλλούδης, πρώην Διευθυντής της Τράπεζας της Ελλάδος

Επίτιμος Πρόεδρος είναι ο Χρήστος Μόσχος, Ομότιμος Καθηγητής ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Νιου Τζέρσεϋ, Δωρητής της Ιπποκρατικής Βιβλιοθήκης.

Στα 170.000 τετραγωνικά μέτρα της έκτασης του Ιδρύματος περιλαμβάνονται το Ιπποκράτειο Μέλαθρο, στο οποίο στεγάζονται το Ιπποκρατικό Μουσείο, το Ιατρείο, το Φαρμακείο, η Βιβλιοθήκη του Ιπποκράτη και ο Θεραπευτικός Βοτανικός κήπος του Ιπποκράτη . Το Μέλαθρο περιβάλλεται από σε πεύκα, κυπαρίσσια, δάφνες, διάφορα είδη θάμνων και δεκάδες είδη αγριολούλουδων, που κάθε άνοιξη μετατρέπουν τις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος σ’ ένα πανέμορφο πολύχρωμο μωσαϊκό.

Στο Ιπποκράτειο Μουσείο υπάρχουν αρκετά αντίγραφα γλυπτών με αρχαία ιατρικά θέματα, μεταξύ των οποίων και τρεις προτομές του Ιπποκράτη, μια σε μικρή και δύο σε μεγάλη ηλικία. Το Μουσείο φιλοξενεί 50 πάνελ [2μΧ1μ] που πραγματεύονται σχεδόν όλα τα θέματα της αρχαίας Ελληνικής και ιδιαίτερα Ιπποκρατικής Ιατρικής [Ελληνικά/Αγγλικά]. Υπάρχουν επίσης σημαντικά αυθεντικά έγγραφα της Ιπποκρατικής συλλογής του 17ου αιώνα, καθώς και χάλκινα & αργυρά μετάλλια, που απεικονίζουν τον Ιπποκράτη. Το Ιπποκράτειο Ιατρείο έχει σχεδιαστεί σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές και κατασκευαστεί από τεχνίτες στην Κω, δωρεά των ΛΙΟΝΣ

Το Ιπποκράτειο Φαρμακείο περιλαμβάνει πάνω από 200 θεραπευτικά βότανα σε ειδικά διαφανή φιαλίδια, με ετικέτες που περιγράφουν τις ιδιότητες τους. Στον Βοτανικό Ιπποκράτειο Κήπο έχουν φυτευτεί 240 είδη φυτών και βοτάνων που αναφέρονται στην Ιπποκρατική Συλλογή. Πρόκειται για πολύτιμα φυτά αλλά και βότανα της ελληνικής χλωρίδας που για τον Ιπποκράτη αποτελούσαν το φάρμακο για κάθε ασθένεια και παίρνουν ζωή σε έναν φυσικό χώρο γύρω από το Ίδρυμα σε μια πλαγιά με μοναδική θέα στην γύρω περιοχή.

Μετά την αναμόρφωση του χώρου που πραγματοποιήθηκε το 2022 και για να βοηθηθούν περισσότερο οι επισκέπτες του Ιδρύματος, έχουν τοποθετηθεί τα πρώτα 100 QR codes, που παραπέμπουν στις θεραπευτικές ιδιότητές καθώς και σε φωτογραφικό υλικό κάθε είδους βοτάνου. Στην διαδρομή του μέσα στον κήπο, ο επισκέπτης θα βρει πολλά αυτοφυή βότανα όπως λεβάντα, ρίγανη, θυμάρι, φασκόμηλο, υπέρικο, μάραθο, μαντζουράνα, δάφνη, μυρτιά, ιεροβότανο, μανδραγόρα, ρείκι κ.α. άγριους κέδρους, αμπέλια και οπωροφόρα δέντρα που βρίσκονται σε αρμονία μεταξύ τους.

Τέλος, η Βιβλιοθήκη έχει σκοπό να καλύψει, να στηρίξει και να προωθήσει εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες της ιατρικής και ακαδημαϊκής κοινότητας σε όλο τον κόσμο και, για το λόγο αυτό, έχει αυτοματοποιήσει τις υπηρεσίες και τις λειτουργίες της και αναπτύσσει εκτυπώσεις, ηλεκτρονικές και ψηφιακές συλλογές καθώς και εφαρμογές Διαδικτύου, ενώ, τα τελευταία χρόνια, χάρη στις χορηγίες, άρχισαν διαδικασίες αναδιοργάνωσης, εκσυγχρονισμού και ψηφιοποίησής της.


ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΔΡΑΣΕΙΣ:

Το Ίδρυμα φιλοξενεί τρία Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών και δυο Σχολεία αρχαίας Ελληνικής Ιατρικής με έμφαση την Ιπποκρατική Ιατρική και Φιλοσοφία. Στο Ίδρυμα γίνονται διάφορες Πολιτιστικές, εκπαιδευτικές και μουσικές εκδηλώσεις μεταξύ Μαΐου και Νοεμβρίου.


ΙΠΠΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΟΡΚΟΣ

Ο Όρκος του Ιπποκράτη, είτε στην πρωταρχική του μορφή παραμένει ακόμα και σήμερα για δεοντολογικούς λόγους απαραίτητος και λίαν επίκαιρος, δοθείσης της Ολιστικής Θεραπευτικής προσέγγισης των ασθενών που επιβάλλει. Ο Όρκος έχει το προτέρημα ότι δένει τον ορκιζόμενο ιατρό με ορισμένες ηθικές αρχές, όπως το «ωφελέειν ή μη βλάπτειν», που καλείται να μην παραβεί και ο οποίος ορκίζεται, παίρνει αν τις παραβεί με την αυτοαρά του, την ευθύνη επάνω του.

Βασική εκδήλωση του Δ.Ι.Ι.Κ. τα τελευταία 10 χρόνια είναι η Τελετή Απόδοσης του Ιπποκρατικού Όρκου, στον ιερό χώρο του αρχαίου Ασκληπιείου της Κω, από τους Πρωτεύσαντες Αποφοίτους, νέους Ιατρούς πλέον των 7 Ελληνικών Ιατρικών Σχολών, παρουσία των Πρυτάνεων και Προέδρων. Επίσης τιμούν την τελετή με την παρουσία τους Προέδροι Ιατρικών Συλλόγων από την Ελλάδα και τις 5 Ηπείρους και όλες οι Τοπικές Αρχές. Είναι αντιληπτό τι σημασία μπορεί να έχει αυτό για την Κω, καθότι ο Ιπποκράτης είναι ένα Παγκόσμιο Κεφάλαιο, σχεδόν ανεκμετάλλευτο μέχρι σήμερα.

Πηγή: tornosnews.gr


Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 1
miranta
miranta 17/05 - 09:37
Έλεος
Βάλτε ίσια την ταμπέλα τουλάχιστον.Τον Ιπποκράτη περιμένετε να έρθει να την ισιώσει;

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ