Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Ο καθ. κ. Νίκος Παπαντωνίου νέος Πρόεδρος του ΔΙΙΚ – Ποιοι οι στόχοι του νέου Δ.Σ.

09/12/2022
270 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Το σπουδαίο έργο που άφησε πίσω του, ο αείμνηστος Πρόεδρος του ΔΙΙΚ Αριστοτέλης Παυλίδης, θέλει να συνεχίσει και το νέο Δ.Σ., μετά την ανασύνθεση του, με Πρόεδρο τον συμπατριώτη μας Ομ. Καθηγητή Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Νίκολαο Ε. Παπαντωνίου.

Τον συναντήσαμε στο Ιπποκράτειο Ίδρυμα, όπου μαζί με τον Γ.Γ. του Δ.Σ. Δρ. Γιώργο Τάλλαρο και τον πάντα αεικίνητο Θεοδόση Διακογιάννη, σχεδιάζουν, σε συνεργασία και με την υπόλοιπη “ομάδα” του Δ.Σ., την επόμενη ημέρα του Ιδρύματος και τις προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν, ζητώντας την συνδρομή, τόσο του Δήμου και της Περιφέρειας, αλλά και επιχειρηματιών, που θέλουν να στηρίξουν την όλη προσπάθεια.

ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ – ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΚΤΙΡΙΟΥ ΚΑΙ “ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ” ΟΙ ΒΑΣΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

Ο κ. Παπαντωνίου, μας ανέφερε ότι είναι μεγάλη τιμή, αλλά και ταυτόχρονα βαριά ευθύνη, η θέση του Προέδρου του ΔΙΙΚ, τονίζοντάς μας ότι οι βασικές προτεραιότητες, είναι η αλλαγή και ο εκσυγχρονισμός του καταστατικού του ΔΙΙΚ, η ανακαίνιση του κτιρίου και η «εξωστρέφεια», με στόχο την διεθνοποίηση του Ιπποκρατικού Ιδρύματος και της Ιπποκρατικής Ιδέας.

Εκτίμα ότι μέχρι τον Φλεβάρη, θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαραίτητες ενέργειες και έτσι να είναι πλέον ανακοινώσιμη η αλλαγή του καταστατικού στην ετήσια Γ.Σ. που θα γίνει τον Φεβρουάριο, που θα συνοδευτεί με την κοπή της πίτας. Θεωρεί ότι αποτελεί μονόδρομο η αλλαγή του καταστατικού, καθώς είναι το ίδιο από το 1960 μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα να είναι πια απαρχαιωμένο και να εμποδίζει την “ανάπτυξη” του ΔΙΙΚ στη νέα εποχή, όπου θα μπορούν να υπάρχουν ηλεκτρονικές συμμετοχές - ψηφοφορίες, αλλά και να συμμετέχουν μέλη απ’ όλο τον κόσμο.

Το μεγάλο πρόβλημα βέβαια, είναι η συντήρηση- ανακαίνιση του κτιρίου, αφού ουσιαστικά από την πρώτη ημέρα που ιδρύθηκε, μέχρι σήμερα, δεν έχει γίνει καμία συνολική παρέμβαση συντήρησης, παρά μόνο αποσπασματικές (πρόχειρες) παρεμβάσεις, τονίζοντας ότι μέσα στις προθέσεις τους είναι η παραχώρηση του αιθουσών του κτιρίων, για να γίνονται διάφορες πολιτιστικές δράσεις από τους συλλόγους και τα σχολεία του Νησιού μας.

Έχουμε κάνει αρκετή προεργασία για το τι ακριβώς χρειάζεται το κτίριο, έχουμε καταγράψει όλα τα προβλήματα, τα έχουμε στοιχειοθετήσει και τα αποστείλλαμε  στον Δήμαρχο και τον Περιφερειάρχη, με στόχο την συνδρομή τους για να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις σε ένα κτίριο, που θα ανακυρηχθεί το επόμενο διάστημα ως «μνημείο νεότερης αρχιτεκτονικής». Ο κ. Παπαντωνίου, είπε επίσης ότι έχει παρθεί απόφαση από το σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο Κω, για την οικονομική ενίσχυση του ΔΙΙΚ για την ανακαίνιση με 300.000 ευρώ, που όπως τους διαβεβαίωσε  και πρόσφατα ο Δήμαρχος, θα υλοποιηθεί τους επόμενους μήνες.

Μας ενημέρωσε επίσης, ότι έχει υπογραφεί σύμφωνο Συνεργασίας, ανάμεσα στο Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτου Ιατρών, το Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα της Κω, τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και το Δήμο της Κω, με στόχο να ενταχθεί το Ασκληπιείο της Κω, στα μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESKO.

Επίσης ανέφερε και στην αναβάθμιση του Ιπποκρατικού όρκου που γίνεται κάθε χρόνο από τους αριστούχους των ιατρικών σχολών απ’ όλο τον κόσμο, με την συνδρομή του Δήμου και της Περιφέρειας

ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΠΑΥΛΙΔΗ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΤΟ ΔΙΙΚ

Η Περιφέρεια υπέγραψε με το ΔΙΙΚ προγραμματική σύμβαση , για την δημιουργία περιβαλλοντικού πάρκου ιστορίας της Ιατρικής, ενός παγκόσμιας εμβέλειας κέντρου κατανόησης και διάδοσης της Ιπποκράτειας θεραπευτικής φιλοσοφίας, προϋπολογισμού 500.000 ευρώ και όπως μας ενημέρωσε ο κ. Παπαντωνίου, αυτά τα χρήματα υπάρχουν δεσμευμένα στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας και εκτιμά ότι σύντομα θα ξεκινήσουν και οι εργασίες του μοναδικού αυτού έργου, που θα φέρει το όνομα Αριστοτέλης Παυλίδης, εις μνήμην όσων προσέφερε στο Ίδρυμα και όχι μόνο.

Οι παρεμβάσεις που απαιτούνται, στον 375 στρεμμάτων χώρο του Ιπποκρατείου Ιδρύματος , για την επίτευξη του έργου, σύμφωνα με τη μελέτη που έχει εκπονηθεί,  είναι:

- Δημιουργία υποδομών υποστήριξης της επισκεψιμότητας του Πάρκου και χώρων υπαίθριας αναψυχής (μονοπάτια, καθιστικά, πέργκολες, κρήνες κλπ).

- Συστηματικά οργανωμένο και μεγάλης έκτασης Ιπποκράτειο Βοτανικο Κήπο, που θα περιλαμβάνει τα θεραπευτικά φυτά του Ιπποκράτη.

- Στοιχεία πληροφόρησης του κοινού για την Ιπποκράτειο Ιατρική

- Πρόβλεψη χώρου μελλοντικής δημιουργίας οικολογικής Παιδικής χαράς

- Πεζόδρομο που να ενωνει το ΔΙΙΚ με το Ασκληπιείο της Κω

- Αναβάθμιση του υπάρχοντος Ιπποκρατείου Μελάθρου.

ΠΟΛΟΣ ΕΛΞΗΣ Ο ΙΠΠΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ, Η ΙΠΠΟΚΡΑΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ KAI TO IAΤΡΕΙΟ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ

Πόλος έλξης για τους τουρίστες, αλλά και για τους Έλληνες επισκέπτες, αλλά και μόνιμους κατοίκους αποτελούν ο Ιπποκρατικός Βοτανικό Κήπος, η Βιβλιοθήκη και το Ιατρείο του Ιπποκράτη.

Στον Ιπποκρατικό βοτανικό κήπο που έχει δημιουργηθεί με την στήριξη του Ομίλλου «Κουλλιά», πίσω από το κεντρικό κτίριο του Ιδρύματος, έχουν φυτευτεί 248 είδη φυτών, που αναγράφονται στην Ιπποκρατική Συλλογή. Υπάρχουν πινακίδες που αναγράφουν το όνομα του φυτού και σαρώνοντας τον κωδικό τους, μπορεί να μπει στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος και να ενημερωθεί για τις ιδιότητες του κάθε φυτού. Πρόκειται για μία προσπάθεια που σκοπό έχει να προσελκύσει τόσο το ευρύτερο κοινό, όσο και τους ασχολούμενους με την Βοτανική, να ενημερωθούν πάνω στις αέναες Ιπποκρατικές αρχές της θεραπευτικής αλλά και να επιμηκύνει την τουριστική περίοδο, προσελκύοντας ανθρώπους που θέλουν να γνωρίσουν και να απολαύσουν την μοναδική Ελληνική φύση.

Η «Ιπποκράτειος Βιβλιοθήκη» , που αριθμεί σήμερα περίπου χίλιους τόμους, έχει κάνει το επόμενο βήμα της, ακολουθώντας σιγά σιγά τα βήματα της τεχνολογίας. Έχει ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση των καθαρώς Ιπποκρατικών Έργων, που πρόκειται για μία συλλογή 274 ψηφιοποιημένων συγγραμμάτων, αναφερομένων αποκλειστικά στις περί Ιατρικής αντιλήψεις του Ιπποκράτους, στις μεθόδους διαγνώσεως και θεραπείας ασθενειών, στην Ιατρική Δεοντολογία, όπως αυτή εκφράζεται δια του Όρκου, καθώς και στις μελέτες περί την Ιπποκράτειο Φιλοσοφία.

Την ψηφιοποίηση ανέλαβε ο κ. Ι. Πανέρας, ειδικευμένος τεχνικός, υπό την επίβλεψη του κ. Θεοδοσίου Διακογιάννη, υπεύθυνου Πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δράσεων του ΔΙΙΚ και με την ουσιαστική συνδρομή του Επιτίμου Προέδρου του Ιδρύματος κ. Χρήστου Μόσχου, Ομ. Καθηγητού Ιατρικής στις Η.Π.Α. ο οποίος συνεχώς στηρίζει (οικονομικά και ηθικά) το Ίδρυμα.

Τις εντυπώσεις των επισκεπτών έχει κερδίσει και το «ιατρείο του Ιπποκράτη», μία ιδέα του αείμνηστου ιατρού Χαράλαμπου Κιάρη, η οποία υλοποιήθηκε χάρης την οικονομική ενίσχυση της Λέσχης Lions Kω. Πρόκειται για το μοναδικό παγκοσμίως ιατρείο, στο οποίο αποτυπώνονται πλήρως οι Ιπποκρατικές μέθοδοι τις οποίες χρησιμοποιούσε ο πατέρας της ιατρικής για να θεραπεύσει τους ασθενείς, ενώ υπάρχουν και αντίγραφα εργαλείων που χρησιμοποιούνταν τότε.

ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠ’ ΌΛΟΥΣ

Ο κ. Παπαντωνίου αναφέρθηκε στις ισχυρές “συμμαχίες” που έχει καταφέρει να έχει το Ίδρυμα με τις κορυφαίες Ιατρικές Σχολές και Πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο, αποδεικνύοντας την παγκόσμια “δυναμική” που έχει ο Ιπποκράτης, εκφράζοντας παράλληλα την πικρία του, ότι στον τόπο του (την Κω), δεν τυγχάνει της ίδιας προσοχής και αξιοποίησης όπως σε άλλα μέρη, φέρνοντας ως παράδειγμα την Λάρισα, η οποία έχει την σημαντική οικονομική στήριξη των εκεί τοπικών Αρχών και της Κοινωνιας.

Κλείνοντας, ο κ. Παπαντωνίου, τόνισε ότι για να επιτευχθούν οι στόχοι του ΔΙΙΚ, χρειάζεται στήριξη απo όλους: τον Δήμο, την Περιφέρεια, το Κράτος, τους επιχειρηματίες (ιδιαίτερα τους ξενοδόχους) και  πρωτίστως την Κοινωνία της Κω, καθώς αυτό που διαχειρίζεται το ΔΙΙΚ είναι μία βαριά κληρονομιά που αφορά όλους και πρέπει να αξιοποιήσουμε το μοναδικό σε παγκόσμια εμβέλεια πολιτιστικό κεφάλαιο της κληρονομιάς του Ιπποκράτη του Κώου.


Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ Δ.Σ.

Η σύνθεση του νέου Δ.Σ. του ΔΙΙΚ έχει ως εξής:

Πρόεδρος: Νικόλαος Παπαντωνίου

Α' Αντιπρόεδρος: Στέφανος Γερουλάνος

Β' Αντιπρόεδρος: Νικόλαος Μανούσης

Γενικός Γραμματέας: Γεώργιος Τάλλαρος

Ταμίας: Φίλιππος Καλλούδης

Αναπληρωματικό Μέλος: Νικόλαος Κανταρζής


Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ