Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Ο Γκρεκάνος της Καρδάμαινας

22/02/2023
344 Εμφανίσεις
1 Σχόλια

Πολέμησε εθελοντής στο Σύνταγμα Δωδεκανησίων. Γεννήθηκε στην Καρδάμαινα το 1904. Πήγε σχολείο στη Νίσυρο και Κάλυμνο. Σπούδασε φιλολογία, για ένα χρονικό διάστημα ήταν δάσκαλος στην Καρδάμαινα. Το 1965 έκανε την διατριβή του. Πέθανε στην Αθήνα το 1997.

Για τον Αναστάσιο Καραναστάση η Χριστίνα Πετροπούλου, έγραψε:«Ο μοναδικός Έλληνας επιστήμονας που για την εποχή του γνώριζε καλύτερα από τον καθένα πρόσωπα και πράγματα στη Νότια Ιταλία, κρατήθηκε, συνειδητά, μακριά από όλα αυτά, σεβόμενος τον εαυτό του, τη δουλειά του και τους ανθρώπους οι οποίοι για χρόνια του προσέφεραν πολύτιμες πληροφορίες, προκειμένου να ολοκληρώσει το έργο του. 

Η μόνη πρωτοβουλία στην οποία εκείνος  προέβη ήταν να προτείνει στην Ακαδημία Αθηνών να βραβεύσει τους καλύτερους πληροφορητές του και να τους απευθύνει επίσημη έγγραφη ευχαριστία για τη σπουδαία συμβολή τους στο έργο αυτό, κάτι το οποίο και έγινε. Γιατί, όντας ερευνητής μιας άλλης εποχής που δεν επεδίωκε κανενός είδους προβολή,λειτουργούσε, όπως και πολλοί άλλοι άνθρωποι της εποχής του, με διαφορετικούς κώδικες και διαφορετικά κριτήρια. Κι αν σήμερα πολλοί “κόπτονται‘‘ για την ελληνισμό και τις αξίες του, σίγουρο είναι ότι ο αείμνηστος Καραναστάσης υπηρέτησε τις αξίες αυτές με τον πιο αγνό και ανιδιοτελή τρόπο».[Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΚΑΡΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΙΔΙΩΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΚΑΤΩ ΙΤΑΛΙΑΣ].

Ο Καραναστάσης πέρασε ένα μεγάλο μέρος της ζωής του με ένα μαγνητοφωνάκι με το οποίο κατέγραφε τα Γρεκάνικα την Κατωιταλική ή Γρεκάνικη διάλεκτο της Ελληνικής που περιλαμβάνει Ιταλικά στοιχεία, μιλιέται στη Μεγάλη Ελλάδα της Νότιας Ιταλίας. 

Είναι κυρίως γνωστή ως Γκρίκο [Grico] δηλαδή Κατωιταλική διάλεκτος. Σε κάποιο βαθμό είναι κατανοητή από τους ομιλητές της Ελληνικής γλώσσας αφού οι ρίζες των δυο γλωσσών είναι οι ίδιες σύμφωνα με την έρευνα του Καραναστάση και άλλων επιστημόνων. 

Ο πλούτος των σωζομένων σπάνιων λεξιλογικών, σημασιολογικών, συντακτικών και φωνητικών στοιχείων, η ωραία γλώσσα των Ελληνοφώνων της Κάτω Ιταλίας ξεκινάει από τον 8ο π.Χ. αιώνα και φθάνει μέχρι σήμερα χωρίς καμιά διακοπή.

Ο Αναστάσιος Καραναστάσης εκτός από το Ιστορικό Λεξικό του για τα ιδιώματα των ελληνόφωνων της Νότιας Ιταλίας μας άφησε πλούσιο και μοναδικό συγγραφικό έργο. «Ζευγάδες  της Κω», «Ποιμενικά της Κω», «Ασυλία του Ασκληπιείου της Κω», «Ετυμολογία των Τοπωνυμίων της Κω» είναι κάποια από τα βιβλία του, μαζί με πλήθος από χρονικά, άρθρα και μελέτες. 


https://geogeodifhs.blogspot.com/


Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 1
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ 09/07 - 09:14
Ερευνητής μιας άλλης εποχής
Συγχαρητήρια για το δημοσίευμα αυτό! Ο αείμνηστος Καραναστάσης είναι ο αφανής ήρωας του γκρέκο (γκρεκάνικης γλώσσας) της Νότιας Ιταλίας. Είναι γεγονός ότι ούτε η ίδια η Ακαδημία τίμησε την τόσο σημαντική προσφορά του. Τον τελευταίο τόμο (ίσως και άλλους) του Λεξικού του, καθώς και την "Γραμματική των Ελληνικών Ιδιωμάτων της Κάτω Ιταλίας" τα εξέδωσε με απίστευτες δυσκολίες, χωρίς καμία στήριξη από πουθενά. Απευθύνθηκε στο Γαλλικό Ινστιτούτο, το οποίο και ανέλαβε την εκτύπωση, διαφορετικά το έργο θα είχε μείνει ανολοκλήρωτο. Η αναλγησία και η περιφρόνηση απέναντι στην εντιμότητα, σοβαρότητα, υπευθυνότητα και ανιδιοτέλεια περισσεύουν σε αυτή τη χώρα. Έχουν γίνει πλέον κανόνας ακόμη και σε χώρους που υποτίθεται ότι υπάρχουν για να αναδεικνύουν αυτές ακριβώς τις αρετές. Και πάλι συγχαρητήρια!

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ