Α.Η συζήτηση για την φωτιά της Δευτέρας 1.7.24 στο νησί μας περιορίστηκε στο θεμα της ’’ετοιμότητας’’ των δημοτικών και κρατικών μηχανισμών, την αυτοθυσία των πολιτικών μας εκπροσώπων στην αντιμετώπιση της! Τονίστηκε η χωρίς θύματα κατάσβεση της! Ούτε και ο τουρισμός μας υπέστη ζημιά!
Όλα καλά λοιπόν! Προφανής η ικανοποίηση του Δήμαρχου, της πολιτικής προστασίας, της πυροσβεστικής υπηρεσίας και των βουλευτών μας. Αέρας νίκης στο δημοτικό συμβούλιο της επόμενης μέρας.
Όμως πίσω από τα μεγάλα λόγια υπάρχουν οι πικρές αλήθειες.
Γιατί να συμβεί;
Γιατί να εξαπλωθεί τόσο πολύ;
Γιατί να μην σβήσει στην έναρξη της;
Η παρουσία ισχυρών δυνάμεων δασοπυρόσβεσης γιατί ήταν αναποτελεσματική στην αρχική φάση σε μια περιοχή με θαμνώδη βλάστηση, χωρίς δασικό εύφλεκτο φορτίο και με εύκολη πρόσβαση;
Είναι αστείο να λέμε ότι φταίνε τα κουνέλια που μετέφεραν την φλόγα όταν στην περιοχή δρούσαν αεροπλάνα, μπουλντόζες, δασοκομάντος, πυροσβεστικά οχήματα, εθελοντές κλπ. Τι δεν πήγε καλά;
Τελικά γιατί αυτή η αναστάτωση της υποχρεωτικής μετακόμισης ενός ολόκληρου τουριστικού οικισμού χωρίς κάποιο σχεδίου πυροπροστασίας του οικισμού και που δεν δικαιολογείται από το αποτέλεσμα
Η Καρδάμαινα και η Κως δεν είναι Μάτι της Αττικής ως προς την πυκνότητα δόμησης και βλάστησης! Η πρόχειρη εκκένωση οικισμών έχει κατακριθεί ως υπερβολική και εν τέλει καταστροφική.
Αφήνουμε στην άκρη την περιβαλλοντική επιβάρυνση, την καταστροφή της χλωρίδας και πανίδας, την ατμοσφαιρική μόλυνση της περιοχής. Το κόστος της πυρκαγιάς και της επιχείρησης κατάσβεσης δεν θα υπολογιστεί από κάποιον. Ούτε θα υπάρξουν ευθύνες. Το πώς αυτή η κακή εμπειρία θα βοηθήσει στην επόμενη κακή συγκυρία δεν θα συζητηθεί.
Β.Αναμεσά στα καμένα είναι η εγκατάσταση του ΧΥΤΑ και τις υποτυπώδους μονάδας ανακύκλωσης. Και τα 2 είναι δημοτικές υποδομές. Για την κατασκευή τους δαπανήθηκαν πάνω από 5 εκ ευρώ και 10 χρόνια πολιτικής κουβέντας. Η εγκατάσταση αυτή αντικατέστησε τους 5 σκουπιδότοπους που όλοι θυμόμαστε να καίνε για χρόνια. είναι βασική περιβαλλοντική υποδομή στη οποία προβλέπεται αντιπυρική περιμετρική ζώνη προστασίας πλάτους 10 μέτρων και συστήματα παθητικής και ενεργητικής πυροπροστασίας (κρουνοί νερού, συσκευές πυρανίχνευσης κλπ). Το ερώτημα είναι: Γιατί δεν δούλεψε το σύστημα πυροπροστασίας; Ο Δήμος ως κάτοχος του συγκροτήματος το οποίο στην 15-χρονη ζωή του έχει καεί 3 φορές γιατί δεν έχει συνάψει κάποιο ασφαλιστικό συμβόλαιο; Αν τώρα έχουμε το αναπάντητο πρόβλημα: που να πάνε οι 50 τόνοι σκουπιδιών μας ποιος ευθύνεται που δεν έχουμε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την αντικαταστατή του ΧΥΤΑ; Ποιος θα επιβαρυνθεί το κόστος αποκατάστασης του; Ποιος φταίει που δεν υπαρχει ένα δημοτικό αποθεματικό για αυτό από τα χρόνια λειτουργίας του όπως επιτάσσει η σύμβαση κατασκευής του Γιατί καταβάλλουμε τέλος ταφής από το 2021 στον ‘’ανύπαρκτο’’ Φοσδα Ν. Αιγαίου, αφού δεν έχει παραλάβει την εγκατάσταση; Ο δήμος μας ουδέποτε έδωσε σημασία στον ΧΥΤΑ.
Οι δημοτικές αρχές 2009-2024 αγνόησαν τον κοινωνικό ρόλο του ΧΥΤΑ και φρόντισαν μόνο να τον εκμεταλλευτούν πολιτικά προπαγανδίζοντας την μείωση των τελών καθαριότητας την στιγμή που η μονάδα αφήνονταν να λειτουργεί ως ΧΑΔΑ έξω από τις προδιάγραφες της με όλα τα νευραλγικά στοιχεια της περισυλλογής ρύπων (στραγγίσματα, βιοαέριο, βαρέα μέταλλα), καταγραφής συνεπειών (δειγματοληψίες, μετρήσεις, συντηρήσεις και καθαρισμοί). Όλο το σύστημα αποκομιδής , διαλογής και υγειονομικής ταφής του Δημου Κω είναι στην εποχή προ 2009, στην εποχή προ ΧΥΤΑ! Όταν έχουν δαπανηθεί 0,5 εκ ευρώ σε μελέτες για το εκσυγχρονισμό και την επεκταση του. Πλήρης αδιαφορία από όλους, Γιατρό η μια καταστροφή ακολουθεί την άλλη. Προς τι λοιπόν τα συγχαρητήρια και η ικανοποίηση της δημοτικής αρχής;
Γ. Η φωτιά στον ΧΥΤΑ ήταν προϊόν αυτανάφλεξης. Η πυρκαγιά στον ευρύτερο χώρο του ΧΥΤΑ ανέβασε την θερμοκρασία του χώρου και σε συνέργεια με τις εξώθερμες χημικές αντιδράσεις που γίνονται στα σκουπίδια που είναι τοποθετημένα στα 2 κύτταρά του, οδήγησε στην αυτανάφλεξη! Μετά η αθλιότητα της όλης διαχείρισης του ΧΥΤΑ πήρε την κατάσταση στα χέρια της. Καιόμενα πλάστηκα δίκην dronesακολούθησαν την διεύθυνσή του αέρα μεταφέροντας τον όλεθρο προς την Καρδάμαινα.
Δ.Τι θα κάνουμε τώρα με τους 50 τόνους σκουπίδια την μέρα; Θα ξαναδημιουργήσουμε του διαβόητος ΧΑΔΑ ανεξέλεγκτους χώρους εναπόθεσης; Εκεί μάλλον στοχεύει κ. Δήμαρχος με την κλειστή σύσκεψη για την αντιμετώπιση της κατάστασης, ζητώντας την συν-ενοχή μας δια της οδού της …κατανοήσεως..
Ε.Απαιτείται η άμεση υγιής αντίδραση του Δημου μας! Άμεση σύνταξη-δημοπράτηση εκ των ενόντων μελέτης-κατασκευής αποκατάστασης των μονωτικών στρώσεων και της συνδεσμολογίας των αγωγών περισυλλογής στραγγισμάτων και βιοαερίου του δευτέρου κυττάρου ώστε να καταστεί δυνατή η επαναλειτουργία του. Όλα τα άλλα ακολουθούν. Έχει δουλειά και για τον ΦΟΣΔΑ! Εμείς πιστεύουμε στον Δήμο και αμφισβητούμε τι μπορεί να μας προσφέρει ένας φορέας διαχείρισης με εδαφική αναφορά όλο το Ν. Αιγαίο που είναι μια λάθος πολιτική επιλογή που βαρύνει Δήμαρχο και Περιφερειάρχη.
Ν. Μυλωνάς