Το πείραμα στις φυσικές επιστήμες είναι διαδικασία ανάπτυξης γνώσης που στηρίζει την αλήθεια, εργαλείο για την παρατήρηση των φαινομένων και τον έλεγχο των υποθέσεών μας και ασπίδα στην παραπληροφόρηση. Τα εργαστήρια φυσικών επιστημών πρέπει να είναι χώροι ανακάλυψης και εμπειρίας, όπου οι μαθητές, οι αυριανοί πολίτες, εκπαιδεύονται στην επιστημονική μέθοδο και την καινοτομία, στο πως να βλέπουν τον κόσμο, αλλά και τον ίδιο τους τον εαυτό.
Σήμερα η μάθηση και ο πειραματισμός βγαίνουν από τα στενά πλαίσια του σχολικού εργαστηρίου φυσικών επιστημών και μπαίνουν στην καθημερινότητα του σύγχρονου πολίτη. Εκεί είναι που ο πειραματισμός με απλά υλικά της καθημερινότητας αποκτά ιδιαίτερο νόημα και αξία. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Σύλλογος Διάδοσης Φυσικών Επιστημών (Συ.Δι.Φ.Ε.) και το Ε.Κ.Φ.Ε. Κω σε συνεργασία με το Σύμβουλο Εκπαίδευσης Φυσικών Επιστημών, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου και τη Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ανέλαβαν την πρωτοβουλία να υλοποιήσουν επιμορφωτική συνάντηση με θέμα τα πειράματα των φυσικών επιστημών στο σχολικό εργαστήριο και στην καθημερινότητά μας.
Η επιμορφωτική συνάντηση «Πειράματα με απλά υλικά» πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 30 Απριλίου 2023 στο αμφιθέατρο του 2ου ΓΕΛ Κω, με προσκεκλημένο ομιλητή τον κ. Ιωάννη Γάτσιο. Ο κ. Γάτσιος δίδαξε Φυσική στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, δίνοντας έμφαση στην πειραματική εργαστηριακή διδασκαλία, είναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Κέντρων Φυσικών Επιστημών (ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε.) και είναι ένας από τους συγγραφείς της νέας γενιάς εκπαιδευτικών βιβλίων Φυσικής της National Geographic. Το 2000 και το 2005 βραβεύτηκε στην Κοπεγχάγη από την Ελληνική Συντονιστική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Physics on Stage, Physics on Stage 1, Science on Stage – Europe, και το 2009 από το CAID-Ευγενίδειο Ίδρυμα. Έλαβε επίσης βραβείο καινοτομίας από το Υπουργείο Παιδείας το 2010.
Την επιμορφωτική συνάντηση παρακολούθησαν εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ο αστείρευτος ενθουσιασμός και η αγάπη του κ. Γάτσιου για τη φύση, την επιστήμη και την αναζήτηση της γνώσης μετέτρεψε την αίθουσα σε χώρο ανακάλυψης και εμπειρίας προσφέροντας νέες γνώσεις και έμπνευση σε όλους τους παρευρισκόμενους.
Ευχαριστούμε θερμά τον κύριο Ιωάννη Γάτσιο, που μας έδειξε πως η αγάπη για τη φύση και την επιστήμη μπορεί να νοηματοδοτήσει τον κόσμο και πως μπορούμε να πειραματιζόμαστε και να καινοτομούμε στην καθημερινότητά μας.