Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Μαθητές του ΕΠΑΛ Κω θα συμμετέχουν στον παγκόσμιο εορτασμό της Διεθνής Ημέρας των Μαθηματικών

13/03/2024
147 Εμφανίσεις
2 Σχόλια

Στις 14 Μαρτίου θα εορτασθεί παγκοσμίως η Διεθνής Ημέρα των Μαθηματικών. 

Η Διεθνής Ημέρα των Μαθηματικών όπως ανακοινώθηκε από την UNESCO θα έχει για φέτος το θέμα «Παίζοντας με τα Μαθηματικά».

Το θέμα του 2024 επιλέχθηκε για να γιορτάσουν οι μαθητές με μαθηματικά παιχνίδια, γρίφους και άλλες διασκεδαστικές δραστηριότητες αλλά και να ασχοληθούν με τα ίδια τα μαθηματικά, την εξερεύνηση, τον πειραματισμό και την ανακάλυψη.

Η Διεθνής Ημέρα των Μαθηματικών (International Day of Mathematics) για συντομία IDM, διοργανώνεται από την Διεθνή Μαθηματική Ένωση και περιλαμβάνει τόσο εικονικούς, διαδικτυακούς εορτασμούς, όσο και δια ζώσης εορταστικές εκδηλώσεις όπως είναι οι εκδηλώσεις σε σχολεία, βιβλιοθήκες, πανεπιστήμια και άλλους φορείς της γνώσης. Η Διεθνής Ημέρα των Μαθηματικών γιορτάζεται σε περισσότερες από 90 χώρες με πάνω από 1100 μεμονωμένες εκδηλώσεις (Περιηγηθείτε στο χάρτη στο idm314.org). 

Η γενική διευθύντρια της UNESCO αναφέρει:

«Τα μαθηματικά είναι μια διαχρονική γλώσσα που δεν γνωρίζει σύνορα και δεν έχει φύλλο. Από τα οστά του Ισάνγκο που ανακαλύφθηκαν στην αρχαία άμμο της παλαιολιθικής Αφρικής πριν από 20000 χρόνια, μέχρι τα λαμπρά μυαλά που διαμορφώνουν το μέλλον μας, όπως η Ουκρανή Μαθηματικός Maryna Viazovska αποδέκτης του μεταλλίου Φιλντς 2022, τα μαθηματικά έχουν την δύναμη να αλλάξουν τον κόσμο.

Μέσω του φετινού θέματος της Διεθνούς Ημέρας των Μαθηματικών «Παίζοντας με τα Μαθηματικά», αγκαλιάζουμε τις απεριόριστες δυνατότητες των μαθηματικών να προωθήσουν την πρόοδο προς την επίτευξη των στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης μέσω της εξερεύνησης, του πειραματισμού και των νέων ανακαλύψεων.»

Η εμβληματική για φέτος εκδήλωση είναι το πρόγραμμα για τη σύζευξη-συνεργασία σχολείων του Νότου που πραγματοποιείται σε τέσσερεις γλώσσες: αραβικά, αγγλικά, γαλλικά και ισπανικά. 70 σχολεία θα συνεργαστούν εξερευνώντας μαθηματικά παιχνίδια και παίζοντας με τα Μαθηματικά θα γνωριστούν μαθητές και εκπαιδευτικοί από διαφορετικές πολιτιστικές κουλτούρες, χώρες, θρησκείες.

Περισσότερα από 2300 άτομα, σχολεία, πανεπιστήμια και οργανισμοί έχουν υποβάλλει μια φωτογραφία για το διαγωνισμό MATH REMIX 2024 Creative Challenge. Οι συνεισφορές όλων θα παραμείνουν σε μια δημόσια γκαλερί προσβάσιμη σε όλους υπό ελεύθερη και ανοικτή άδεια χρήσης.

Η Διεθνής Ημέρα των Μαθηματικών γιορτάζεται σε όλες τις ηπείρους, ενώ όλο και περισσότερες χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας την γιορτάζουν με συστηματικό τρόπο. Σε όλο τον κόσμο οι εκπαιδευτικοί διοργανώνουν εορταστικές εκδηλώσεις και γιορτάζουν στην τάξη για παράδειγμα παίζοντας στρατηγικά μαθηματικά παιχνίδια. Οι εορτασμοί διοργανώνονται από μαθηματικές εταιρείες, ερευνητικά ινστιτούτα, μουσεία, πανεπιστήμια και σχολεία και περιλαμβάνουν διαγωνισμούς, συνέδρια, εκθέσεις και ομιλίες. 

Στις 14 Μαρτίου, 13:00-14:30 UTC η UNESCO συνδιοργανώνει μαζί με την Διεθνή Μαθηματική Ένωση διαδικτυακό σεμινάριο με θέμα «Παίζοντας με τα μαθηματικά για την κοινωνία». Το webinar θα γίνει στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.unesco.org/en/articles/webinar-playing-mathematics-society

Η ημερομηνία της 14ης Μαρτίου είναι ήδη γνωστή ως ημέρα του π και γιορτάζεται σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο. Πήρε το όνομά της από τον αριθμό π, δηλαδή τον λόγο της περιφέρειας του κύκλου προς τη διάμετρό του και είναι ίσος με 3,14.

Ο ιστότοπος https://www.idm314.org/ είναι ο κύριος κόμβος για τη Διεθνή Ημέρα των Μαθηματικών. Φιλοξενεί πληροφοριακό υλικό για χρήση από τον Τύπο, τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και το κοινό (συμπεριλαμβανομένων λογότυπων και φυλλαδίων σε διάφορες γλώσσες και στην Ελληνική). Ειδικά για τους εκπαιδευτικούς που ενδιαφέρονται να οργανώσουν μια εκδήλωση, υπάρχουν προτάσεις για δραστηριότητες, μεταφρασμένες στα Ελληνικά. Όλο το επίσημο υλικό που παρέχεται μέσα από τον ιστότοπο τελεί υπό ανοικτή άδεια χρήσης, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να διαμοιραστεί, να μεταφραστεί και να προσαρμοστεί ελεύθερα. 

*  Την Πέμπτη 14 Μαρτίου στην πόλη της Κω, μαθητές του ΕΠΑΛ θα συμμετέχουν στον παγκόσμιο εορτασμό της Διεθνής Ημέρας των Μαθηματικών, γνωστής ως ημέρας του π. 


Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 2
Υπατία
Υπατία 14/03 - 22:41
Επιστήμη
Στην επιστήμη δεν υπάρχουν αυθεντίες. Ούτε Ευκλείδης, ούτε Ισάγκο. Ούτε Έλληνες ούτε Εβραίοι. Ούτε χριστιανοί ούτε μωαμεθανοί.
ΑΓΡΕΛΛΗ ΞΑΝΘΙΠΠΗ
ΑΓΡΕΛΛΗ ΞΑΝΘΙΠΠΗ 13/03 - 12:11
Επιστήμες
Οι αρχαίοι Έλληνες όπως ο Πυθαγόρας ο Σάμιος με το Πυθαγόρειο θεωρημα ο Ευκλείδης ο Δημόκριτος και ο Αρχιμήδης έχουν πολύ περισσότερη αξία ως μαθηματικά μυαλά και εφευρέτες από τον παλαιολιθικό Ισαγκο και τη βραβευμένη Ουκρανή. Πάνω σε αυτούς δουλεύουν όλα τα μαθηματικά η γεωμετρία η τριγωνομετρία και η άλγεβρα . Που είναι η αναφορά τους με τόση προσφορά στην επιστήμη;

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ