Παγκόσμια ημέρα για το νερό σήμερα η οποία καθιερώθηκε στη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ σχετικά με το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, στο Ρίο Ντε Τζανέϊρο της Βραζιλίας το 1992.
Έχει στόχο την ευαισθητοποίηση όλων μας για το πολυτιμότερο αγαθό, που αφορά στην επιβίωση μας.
Σκοπός αυτής της ξεχωριστής παγκόσμιας ημέρας είναι η ευαισθητοποίηση όλων για την προστασία των υδατικών πόρων, και τη βιώσιμη διαχείρισή τους.
Η εξασφάλιση καθαρού νερού σε όλους, στον πλανήτη μας που πλήττεται από την κλιματική αλλαγή, αποτελεί μία από τις πιο επείγουσες κοινωνικές, πολιτικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις του κόσμου.
Σήμερα, περισσότερο από το 80% των λυμάτων από κατοικημένες περιοχές, πόλεις, βιομηχανίες και γεωργικές δραστηριότητες καταλήγουν στο περιβάλλον, χωρίς έλεγχο και επεξεργασία. Τουλάχιστον 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως χρησιμοποιούν μια πηγή πόσιμου νερού μολυσμένη από λύματα.
Σύμφωνα με μελέτες τα επόμενα 30 χρόνια τουλάχιστον ένας στους τέσσερις ανθρώπους είναι πιθανό να ζει σε μια χώρα που πλήττεται από χρόνια ή συχνή έλλειψη νερού.
Δυσοίωνη προοπτική καταγράφεται και για τη χώρα μας, στο πλαίσιο των περιβαλλοντικών αλλαγών που συμβαίνουν στη λεκάνη της Μεσογείου.
Δεν εφησυχάζουμε. Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε
Η ΔΕΥΑ Κω αναγνωρίζει τη σημασία του νερού για την κοινωνία μας και την τοπική οικονομία.
Μελετά και σχεδιάζει έργα αξιοποίησης των φυσικών πόρων, εξοικονόμησης και ορθολογικής χρήσης του νερού.
Ειδικά σε αυτή την περίοδο, εκτός από τα έργα που έχουμε ολοκληρώσει, υλοποιούνται έργα μείζονος σημασίας, όπως:
-η επέκταση του βιολογικού πόλεως Κω και η κατασκευή βιολογικού στην Κέφαλο,
-δίκτυα αποχέτευσης στην Κέφαλο,στην Αντιμάχεια και Μαστιχάρι,
-νέα δεξαμενή στην Καρδάμαινα,
-συστήματα τηλεελέγχου και τηλεχειρισμού των δικτυών και υποδομών,
-αντικατάσταση του κεντρικού αγωγού ύδρευσης πόλεως Κω,
-δίκτυο μεταφοράς νερού προς την δημοτική ενότητα Ηρακλειδών.
Παράλληλα, πρόσφατα εντάχθηκαν σε πρόγραμμα χρηματοδότησης και παίρνουν πορεία δημοπράτησης, νέα έργα ύψους 6 εκατομμύριων ευρώ που αφορούν την Κέφαλο Καρδάμενα και Αντιμάχεια όπως:
-κατασκευή νέων δικτύων ύδρευσης μήκους 21.800 μέτρων ,
-εγκατάσταση Σταθμών Διαχείρισης Πίεσης (Σ.Δ.Π.),
-εγκατάσταση Τοπικών Σταθμών Μέτρησης Παροχής/ Πίεσης/ Ποιότητας (Τ.Σ.Μ.Π.),
-εγκατάσταση Τοπικών Σταθμών Διακοπής (Τ.Σ.Δ.) για τη ζωνοποίηση εσωτερικών δικτύων ύδρευσης
-και η μελέτη ενίσχυσης υδροδότησης Δημοτικής Ενότητας Ηρακλειδών από ταμιευτήρια «Μια» ποσού 1,1 εκατομμυρίου ευρώ, για την υλοποίηση έργου 15 εκατομμυρίων ευρώ (ταμιευτήρας «Μια» ωφέλιμης χωρητικότητας 1.205.000μ3, Διϋλιστήριο 4000μ3/ημ κοντά στο φράγμα, αντλιοστάσιο διϋλισμένου νερού, δεξαμενή αποθήκευσης διυλισμένου νερού σε περιοχή κοντά στο Διϋλιστήριο (χωρητικότητας 1500-2000μ3), αγωγοί αδιύλιστου, διϋλισμένου μέχρι τη δεξαμενή Καρδάμαινας, σε συνολικό μήκος 10χλμ.).
Όλα αυτά, αλλά και άλλα έργα, τα οποία μελετούμε και σχεδιάζουμε, δίνουν το στίγμα της σημερινής ΔΕΥΑΚ, σε μια και μοναδική κατεύθυνση, την αξιοποίηση ενός πολύτιμου φυσικού πόρου, με ταυτόχρονη προστασία του κοινωφελούς χαρακτήρα ενός δημόσιου αγαθού, όπως είναι το νερό.
Με κεντρικό σύνθημα, όπως τονίζει και η Ε.Δ.Ε.Υ.Α., την επιτάχυνση της αλλαγής προς όφελος όλων των εμπλεκομένων μερών και της κοινωνίας για την ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων.
Σε αυτή την πορεία συνεχίζουμε, με την υποστήριξη των συμπολιτών μας, ενάντια σε κάθε προσπάθεια που αποσκοπεί στην έμμεση ιδιωτικοποίηση του νερού.
Για τη δημόσια διαχείριση του σε όφελος των συμπατριωτών μας και της τοπικής οικονομίας.
Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ
ΖΑΧΑΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΊΝΟΣ