Στο σημείο αυτό παρατίθεται απόσπασμα από την αυτοβιογραφία του Σταμάτη Μανούση στο οποίο αναφέρεται μεταξύ άλλων …. «Τελείωσα την 7η Τάξη του αρρεναγωγείου… Γυμνάσιο δεν αφήναν οι εύποροι να γίνει στην ΚΩ για να μη μορφωθούν τα φτωχά παιδιά. Θα έπρεπε να πάω στο Γυμνάσιο Καλύμνου. Τα οικονομικά όμως δεν ήταν ανθηρά. Έπρεπε να βοηθήσει ο πατερας ο δεύτερος αδερφός μου(κουρείς ) αν και είχε όλα τα βάρη του σπιτιού. Τελικά με βοήθησαν να τελειώσω το Γυμνάσιο. Η μοίρα όμως τα έφερε ώστε συμμαθητή μου να έχω τον Αλέξη Παρθενιάδη τον μακαρίτη. Σκέφθηκε λοιπόν ο πατέρας του να φτιάξουμε μερικές τάξεις στην ΚΩ. Το 1918 αποφασίσθηκε επιτέλους να λειτουργήσει η 1η τάξη του Γυμνασίου στην ΚΩ.
Καμμιά δεκαριά παιδιά βάλαμε από ένα ποσόν και φέραμε ένα Καθηγητή από την Κάλυμνο, ένα φοιτητή της Φιλολογίας, τον Μιχάλη Σκαρδάση, ο οποίος εξελίχθη μετά ταύτα εις «δυνατόν» καθηγητήν του Γυμνασίου, για την Α’ Γυμνασιακήν. Ειδικότερα, Ο Μιχαήλ Σκαρδάσης ο τριετής φοιτητής της φιλοσοφικής – φιλολογίας ήταν άριστος φοιτητής αλλά αυστηρός. Έβαλε όπως γερές βάσεις, ώστε όταν πήγα στο Γυμνάσιο της Καλύμνου προχωρούσα τις τάξεις άνετα. Εξαιρετικοί μαθητές ήταν ο Νικόλαος ΧατζήΒασιλείου και ο Στέφανος Πετράκης. Ήμουν μελετηρός πολύ και έτσι κατόρθωσα να είμαι από τους καλούς μαθητάς. Από τους συμμαθητάς μου της Α’ Γυμνασίου οι περισσότεροι ακολουθήσαμε ιατρική….
Έτσι λειτούργησε το Πρώτο Γυμνάσιο στην ΚΩ. Ωρίσθη μία αίθουσα στην εκκλησία του Σταυρού απέναντι από το Νοσοκομείο ως χώρος διδασκαλίας. Έτσι απέκτησε η ΚΩΣ μία τάξη Γυμνασίου,» συνεχίζοντας αναφέρει «Εφοίτησαν τον χρόνο εκείνο δέκα μαθηταί.
1) Ο Αλέξιος Παρθενιάδης ο οποίος εσπούδασε γιατρός και το 1933 σκοτώθηκε στο σεισμό.
2) Ο Νίκος Γεωργιάδης ο οποίος είχε διακόψει και συνέχισε στο Γυμνάσιον και ύστερα στην Κάλυμνο.
3) Ο Σταμάτης Μανούσης ο υποφαινόμενος συνεχίσας τας σπουδάς του εις την Κάλυμνον κ μετέπειτα εις την Ιατρικήν
4) Ο Στέφανος Πετράκης έξυπνος και μελετηρό παιδί, ο οποίος ελλείψει οικονομικών
μέσων μετά την πρώτην Γυμνασίου έφυγε στην Αμερικήν όπου και εις ηλικίαν 65 ετών πέθανε.
5) Ο Νίκος Χατζηβασιλείου το φαινόμενον αυτό, ο άριστος μαθητής, ο ευρυμαθής και πολύγλωσσος.
6) Ο Ιωάννης Δημ. Ζερβάνος ο οποίος συνέχισε κατόπιν στην Κάλυμνον και ετελείωσε μετά την Ιατρικήν
7) Ο εξ Αντιοχείας Ζαχαρίας Οικονόμου, ο μετέπειτα δημοδιδάσκαλος.
9) Ο Ανδρέας Σταματιάδης, ο οποίος μετά την 1η Γυμνασίου ανεχώρησε για την Αμερικήν όπου εσπούδασε γιατρός.
10) Στέφανος Στεφανίδης, υιός του Γεωργίου και της Ζουμπούλας ο οποίος εξενητεύθη.
Νίκος Μανούσης