Ι. Ρούφα για ιδιωτικοποίηση νερού: "Το παιχνίδι είναι στημένο και από πριν ξεπουλημένο..."
Όταν από τον πολίτη αφαιρούνται δημόσια αγαθά και αναφαίρετα δικαιώματα όπως η υγεία και το νερό, έχει ήδη απολέσει την ιδιότητα του πολίτη και καθίσταται ένας διαχειρίσιμος ψηφοφόρος.
Σήμερα ψηφίζεται(ψηφίστηκε) στη Βουλή ένα νομοσχέδιο μαμούθ, που ειρήσθω εν παρόδω, κατατέθηκε εν μέσω της τραγωδίας των Τεμπών χωρίς καμιά διαβούλευση και χωρίς καμιά προβολή από τα συστημικά ΜΜΕ.
Η σημερινή αντίδραση μας σε επίπεδο δημοτικού συμβουλίου είναι υποκριτική. Πρόκειται περί καθυστερημένης κατάπληξης σύμφωνα με τον μεγάλο Ουμπέρτο Έκο ή και συνειδητής συμμετοχής σε ότι κατ επίφαση αρνούμαστε .
Καλούμαστε να αποπροσανατολίσουμε και να παραμυθιάσουμε τεχνηέντως για άλλη μια φορά τους πολίτες.
Κροκοδείλια τα δάκρυα…
Διαβάσατε κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το πρώτο άρθρο του νομοσχεδίου;
Επιτρέψτε μου:
Άρθρο 1: Σκοπός
Σκοπός του παρόντος είναι η ορθολογική ρύθμιση της παροχής υπηρεσιών ύδατος και επεξεργασίας αστικών αποβλήτων, ιδίως ως προς την οργάνωση, τις παρεχόμενες υπηρεσίες, το κόστος και την τιμολόγησή τους, μέσα από την ανάθεση σχετικών αρμοδιοτήτων εποπτείας και ελέγχου, στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (Ρ.Α.Α.Ε.Υ.), όπως μετονομάζεται πλέον η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.).
Γιατί σήμερα δεν μιλάμε για τη διαχείριση των αποβλήτων στη οποία αναφέρεται το νομοσχέδιο;
Θυμάστε τι σας έλεγα για τη δημιουργία των ΦΟΔΣΑ ΑΕ;
Κάνετε ότι δεν καταλαβαίνετε ;
Θέλετε να κρύψετε τις ευθύνες σας για την συμμετοχή σας στον δούρειο ίππο της ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης των αποβλήτων με την απόλυτη συναίνεση και συμμετοχή μιας εντεταλμένης τοπικής αυτοδιοίκησης;
Θα ψελλίσουμε σήμερα διάφορα δίκην νανουρίσματος για να ξεχάσουμε ότι ψηφίσατε 3 εκ. ευρώ ερήμην του δημοτικού συμβουλίου να φύγουν από το ταμείο της Κω και να πάνε στο ΦΟΔΣΑ που ακόμα δεν έχει παραλάβει το ΧΥΤΑ της Κω;
Τώρα που με αυτό το νομοσχέδιο του οποίου την απόσυρση εμείς ζητάμε επιβάλλεται η ρυθμιστική αρχή σε ένα αντικείμενο που δεν συνιστά υπό έλεγχο αγορά που είναι η αντίδραση σας κύριε Νικηταρά ως μέλος του ΦΟΔΣΑ;
Το παιχνίδι είναι στημένο και από πριν ξεπουλημένο.
Ξεκαθαρίζω, το δικό μας ΟΧΙ δεν μπορεί να μπει σε αυτή τη μηχανή που όλα τα αλέθει. Δεν είμαστε το ίδιο. Το δικό μας, ΟΧΙ δεν είναι «μισό ΝΑΙ» ή «ΝΑΙ μεν αλλά» , ούτε «ίσως» ούτε «μπορεί» και άλλα τέτοια χαμελεοντίστικα
Είναι τυχαία η υποστελέχωση των ΦΟΣΔΑ;
Όλες οι καθυστερήσεις στη διαχείριση των απορριμμάτων οφείλονται στα σχέδια για την ιδιωτικοποίηση και το μοίρασμα της πίτας ανάμεσα στις εταιρείες του κλάδου.
Πάντα οι αδικαιολόγητες καθυστερήσεις έχουν ως σκοπό την υπονόμευση και την αδυναμία επίτευξης των στόχων για να φανεί η αναγκαιότητα της ιδιωτικοποίησης. Και να προκύψει ως ώριμο φρούτο ως λυτρωτική ανάγκη.
Ποια Κυκλική Οικονομία, ποια Διαλογή στην Πηγή και Ανακύκλωση, την ώρα που ΧΥΤΑ της Κω λειτουργεί χωρίς βιολογικό καθαρισμό από το 2016 ;
Άλλα λόγια, μάλλον άλλα… κόλπα να αγαπιόμαστε.
Και αφού έχουμε υποκύψει σε τόσα ,ήρθε και η σειρά του νερού σε λίγο και του αέρα που αναπνέουμε.
Προβλέφθηκε, και καλά, η εκπροσώπηση της ΚΕΔΕ στα Συμβούλια Υδάτων κάθε Αποκεντρωμένης Διοίκησης και κάμθηκαν οι αντιδράσεις του επίσημου οργάνου της αυτοδιοίκησης. Άντε και με τις ευλογίες της ΚΕΔΕ. Αλλά και τις δικές μας.
Το κυρίαρχο στοιχείο του νομοσχεδίου –όσον αφορά το νερό τουλάχιστον– είναι η προετοιμασία του εδάφους για την πλήρη εφαρμογή της Οδηγίας 2000/60 της ΕΕ, που προβλέπει την “απελευθέρωσή” του κατά τα πρότυπα της ενέργειας, των σιδηροδρόμων κ.λπ.
Δηλαδή, θα δρομολογηθούν απρόσκοπτα οι επενδύσεις των επιχειρηματικών κύκλων και η Ανεξάρτητη αρχή θα ρυθμίζει όλο το φάσμα της διαχείρισης ανάμεσα στους αυριανούς επενδυτές που μπορεί να είναι ήδη έτοιμοι για δράση.
Αυτό δηλαδή που κάνει με τον κλάδο της ενέργειας. Δείτε το παράδειγμα της ΔΕΗ. Τον κατακερματισμό, τις συνέπειες, την ιδιωτικοποίηση, το κόστος που υφίσταται ο καταναλωτής. Αλλά δείτε και τα κέρδη των εταιρειών.
Οι ΔΕΥΑ και οι δήμοι παρά τις αδυναμίες τους που κυρίως οφείλονται στο ίδιο το κράτος. βλέπε αδυναμία προσλήψεων, είναι το μόνο ανάχωμα στα σχέδια που δρομολογούνται.
Υπάρχει το σύνταγμα, υπάρχουν αποφάσεις του ΣΤΕ με πιο πρόσφατη την 1885/2022 που κατοχυρώνει το νερό ως δημόσιο αγαθό, Πρόκειται για μια απόφαση που προστατεύει από την άμεση και έμμεση ιδιωτικοποίηση. Έχει να κάνει με την ποσότητα με την ποιότητα του νερού, του αγροτικού νερού, με τις υπηρεσίες αποχέτευσης, το κόστος του νερού, τη ιδιοκτησία, τον έλεγχο.
Το ακούσαμε και αυτό!
Επικαλούνται την αναγκαιότητα ολοκλήρωσης των προαπαιτούμενων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Πρόφαση, αστειότητα. θα έλεγα, μπροστά στο διακύβευμα… συρρικνώνουν την αρμοδιότητα των ΟΤΑ στη διαχείριση των απορριμμάτων, και διευρύνουν την εποπτεία της ΡΑΕ στο νερό.
Μια ανάγνωση του νόμου αποκαλύπτει τον σαφή στόχο του που δεν είναι άλλος από την υφαρπαγή της αρμοδιότητας από τις τοπικές κοινωνίες
Οι απαντήσεις του κυρίου Σρέκα περί μείωσης του κόστους των ΔΕΥΑ, και άλλα τινά δεν είναι πειστικές. Επιχειρεί να αμβλύνει τις εντυπώσεις και να χρυσώσει το χάπι.
Χαρακτηριστικές, οι τοποθετήσεις των φορέων που έλαβαν τον λόγο στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου και που οι περισσότερες κατέληγαν στην απόσυρση του νομοσχεδίου.
Τα παραδείγματα σε χώρες που διαχειρίστηκαν το νερό με χρηματοοικονομικά κριτήρια είναι κραυγαλέα. Σταδιακή αύξηση του κόστους του νερού κατά 260% και αναγκαστική επιστροφή στο δημοτικό καθεστώς . Αναφέρομαι στο γνωστό παράδειγμα του Παρισίου.
Το νερό και όλες οι υποδομές γύρω από το νερό πρέπει να παραμείνουν δημόσιες.
Είναι το τελευταίο που απέμεινε και δεν είναι τυχαία η ρήση ότι για το νερό θα γίνονται πόλεμοι. Ο πόλεμος για το νερό έχει ήδη ξεκινήσει.
Οφείλουμε όμως να πούμε:
-ότι και σήμερα το νερό – φυσικό πόρος το πληρώνουμε. Το πληρώνουμε στη ΔΕΥΑΚ.
-ότι το νησί μας έχει πρόβλημα και με την ποσότητα και με την ποιότητα και παρά τι εξαγγελίες των τελευταίων ετών το τρίγωνο δεν έχει νερό.
-ότι η χρήση εμφιαλωμένου νερού είναι καθαρή ιδιωτικοποίηση.
-ότι η δημιουργία αγοράς νερού θα αναγκάσει τους πολίτες να μετράνε τις σταγόνες που θα πίνουν.
Λέμε Ναι στην απόσυρση του νομοσχεδίου την ώρα που αυτό έχει ήδη ψηφιστεί όχι για την τιμή των όπλων αλλά για να αποτελέσει αυτή η απόφαση μας την βάση της προσφυγής μας στο συμβούλιο της επικρατείας για την οριστική ακύρωσή του.
Αυτή είναι η δική μας πρόταση.
Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0