Βρισκόμαστε στην Εβδομάδα της Διακαινησίμου, της καινούργιας εβδομάδας, μετά την Λαμπροφόρο Ανάσταση του Κυρίου μας. Την πρώτη Παρασκευή της Διακαινησίμου, γιορτάζει η Πηγή της Ζωής, η Παναγία, η Μητέρα του Χριστού, η Ζωοδόχος Πηγή όλων των Χριστιανών.
Όσο ο ήλιος λούζει με τις πρωινές λαμπερές ακτίνες του τη γύρω πλάση, ζωγραφίζοντας τη χρυσή Ανατολή, οι πιστοί ευλαβικά ανηφορίζουν για να παρακολουθήσουν την Θεία Λειτουργία.
Στις φυλλωσιές του παρακείμενου δάσους, όπου βρίσκουν καταφύγιο χιλιάδες ωδικά πουλιά και μυριάδες πολύχρωμες πεταλούδες, βρίσκεται κρυμμένο το Εκκλησάκι της Παναγιάς.
Το μικρό Εξωκλήσι, είναι όλο κτισμένο από πέτρα και έχει την δική του Θρησκευτική και ιστορική αξία.
Βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο της περιοχής στον Αμπάβρη, όπου δίπλα του περνά μικρός, ειδυλλιακός, πλούσιος χείμαρρος. Ο Ναΐσκος κτίστηκε από το 1929 και έχει παμπάλαιες, τοιχογραφίες -νωπογραφίες και Αγιογραφίες, με μέγιστη Θρησκευτική και Αρχαιολογική αξία, όσες από αυτές βέβαια διασώζονται . Είναι ευλαβικά αφιερωμένο το Εξωκλήσι, στην Παναγία τη Ζωοδόχο Πηγή και είναι κτισμένο στην περιοχή Τσουκαλαριά. Μετά την Καρδάμαινα και τα ξακουστά κεραμικά στα κεραμουργεία της, υπήρχαν και τα πηλοποιία στα Τσουκαλαριά, όπου οι αγγειοπλάστες κατασκεύαζαν κυρίως πήλινα τσουκάλια, που τα χρησιμοποιούσαν στην μαγειρική. Επί πλέον έφτιαχναν και κανάτια, λαγήνες και κεραμικές λεκάνες, για το ‘λακανιώτικο’ Πασχαλινό αρνί, καθώς επίσης κούπες και πιάτα, μαζί με πολλά και διάφορα άλλα χρηστικά είδη της κουζίνας.
Μια γλυκιά Βυζαντινή μελωδία, ακούγεται κάθε χρόνο, από τον Ιερέα και τους υμνωδούς, κατά την Θεία Λειτουργία. Κάθε χρόνο, δεκάδες ευλαβείς προσκυνητές, διασχίζουν το πυκνόφυλλο δάσος, για να προσκυνήσουν στην χάρη της Παναγίας της Ζωοδόχου Πηγής, που γιορτάζει την πρώτη εβδομάδα μετά το Πάσχα, την Παρασκευή της Διακαινησίμου. Τα λαμπρά Αναστάσιμα τροπάρια στον κατανυκτικό Εσπερινό, χαρίζουν αγαλλίαση στις ψυχές των προσκυνητών.
Τα πολυάριθμα αναμμένα κεριά, στο μπρούτζινο μανουάλι, είναι φορτωμένα με ικεσίες και προσευχές και φωτίζουν τις παμπάλαιες Αγιογραφίες. Το ευωδιαστό θυμίαμα, πλημυρίζει το εκκλησίασμα. Όλοι οι προσκυνητές θα προσκυνήσουν με ευλάβεια, την εικόνα της Παναγιάς της Ζωοδόχου Πηγής, για να πάρουν Ζωή από την Θεία Χάρη της.
Το καθιερωμένο πανηγύρι που ακολουθεί μετά την Θεία Λειτουργία, είναι το μεγαλύτερο και το πιο γιορτινό. Αξέχαστες φιγούρες επισκεπτών, σκόρπιες στο δάσος, βρίσκονταν εκεί για την Πασχαλινή διασκέδαση, απολαμβάνοντας την γενναιόδωρη, καταπράσινη φύση.
Κάθε χρόνο οι αυτοδίδακτοι μουσικοί και οργανοπαίκτες, συνοδεύουν τους ντόπιους τραγουδοποιούς, ενώ ο χορός ανεβάζει μαζί με το τραγούδι, το κέφι στα ύψη.
Η πλούσια Πασχαλινή τράπεζα γύρω από το Εκκλησάκι , χορταίνει τους επισκέπτες με φαγητό, κέφι και με πολύ διασκέδαση. Γιορτινή πινελιά και οι μικροπωλητές παιχνιδιών, που είναι η χαρά των παιδιών. Εφέτος οι προσκυνητές μετά τους περιορισμούς της φονικής παγκόσμιας πανδημίας, μπορούν να ζήσουν ελεύθερα την χαρμόσυνη γιορτινή ημέρα, με το ξακουστό, παραδοσιακό πανηγύρι, στην Παναγιά της Ζωοδόχου Πηγής, στα θρυλικά Τσουκαλαριά.
Χριστός Ανέστη και Χρόνια Πολλά.
Ξανθίππη Αγρέλλη