Στις 5/2/2021 αναρτήθηκαν οι δασικοί χάρτες Δωδεκανήσου που κατατάσσουν σε κατηγορίες όλες τις εκτάσεις των νησιών.
Αγροτικές, δασικές, χορτολιβαδικές, βραχώδεις.
Εως τις 14 Ιουνίου 2021 έχουν περιθώριο οι ιδιοκτήτες να προβάλουν αντιρρήσεις ή να ζητήσουν διόρθωση λαθών (έως 21 Ιουνίου για τους μόνιμους κάτοικους εξωτερικού).
Η κύρωση και ύπαρξη δασικών χαρτών στη χώρα μας είναι απαραίτητο αναπτυξιακό εργαλείο, όπως αυτά του κτηματολογίου και των χωροταξικών σχεδίων.
Χωρίς αυτά δεν μπορεί να υπάρξει σχεδιασμός, προγραμματισμός, άσκηση οποιασδήποτε πολιτικής με διαφάνεια.
Είναι απαράδεκτο που σε αυτά τα ζητήματα η χώρα είναι πίσω ακόμα και από αυτές που θεωρούμε «τριτοκοσμικές».
Όταν ανέλαβε την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ βρήκε κυρωμένους μόνο το 1% της έκτασης.
Τον Μάιο του 2019 είχε αναρτήσει το 55% της έκτασης, είχε κυρώσει το 44% και μέσα στο 2020 θα είχε κυρωθεί το σύνολο της χώρας.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που προέκυψε ιδιαίτερα στα νησιά είναι ότι με το νόμο 4280/2014 συμπεριελήφθησαν οι χορτολιβαδικές και βραχώδεις εκτάσεις, όπως αυτές περιγράφονται στον βασικό δασικό νόμο 998/1979 με αποτέλεσμα να θεωρούνται και δημόσιες, καθώς ισχύει το τεκμήριο υπέρ του Δημοσίου. (Οι τροπολογίες που έγιναν με τον Νόμο 4389/2016 αφορούσαν μόνο στις διαδικασίες υποβολής αντιρρήσεων, παρά τα λεγόμενα όσων θέλουν να ρίξουν τις ευθύνες στην τότε κυβέρνηση.)
Έτσι στην Πάτμο και τη Σύμη (μιλάμε για τα Δωδεκάνησα) που είχε γίνει από πριν η ανάρτηση των δασικών χαρτών τέθηκε σε αμφισβήτηση πάνω από το 80% της έκτασης των νησιών.
Μετά από πολλές διαβουλεύσεις και πιέσεις ο τότε Υπουργός Σωκράτης Φάμελλος προκάλεσε τη γνωμοδότηση του Τεχνικού Συμβουλίου Δασών και εξέδωσε την (ΑΔΑ: ΩΚΘΓ4653Π8-ΗΘΑ) Υπουργική Απόφαση (13/5/2019), σύμφωνα με την οποία «εκτάσεις που έχουν χαρακτηριστεί ως ΑΔ (δασωμένοι αγροί) πρέπει να γίνουν ΑX (αγροί που μετατράπηκαν σε χορτολίβαδα), οπότε όπως προβλέπει ο νόμος χαρακτηρίζονται αυτόματα ΑΑ (άλλες χρήσεις, δηλαδή αγροτικές από το 1945 και σήμερα) και άρα τίθενται εκτός προστατευτικού πλαισίου της δασικής νομοθεσίας.
Έτσι δίνεται η δυνατότητα για ευκολότερη μεταβίβαση ή χρήση αυτών των εκτάσεων και υποστήριξη της αναπτυξιακής δραστηριότητας στη νησιωτική Ελλάδα, χωρίς εκπτώσεις στην περιβαλλοντική νομοθεσία και με ισχυρή επιστημονική τεκμηρίωση.
Έτσι πριν από την ανάρτηση που έγινε τώρα θα έπρεπε να ενημερωθούν οι χάρτες με αυτές τις αλλαγές. Κάτι που δεν έγινε και τώρα οι νησιώτες θα ταλαιπωρηθούν με το να υποβάλλουν αιτήματα και αντιρρήσεις που δεν χρειάζονταν. Και θα μπουν σε έξοδα βέβαια. Γιατί πρέπει να πάνε σε μηχανικό με όποιο κόστος, αλλά και να πληρώσουν παράβολο (τέλος) από 10 ευρώ για έκταση <100 τετραγωνικά μέτρα έως 180 ευρώ για έκταση 5.000 τετραγωνικά μέτρα ή 1.400 ευρώ για έκταση >100.000 τετραγωνικά μέτρα.
Ο κίνδυνος επομένως οι πολίτες να χάσουν την ιδιοκτησία τους είναι μικρός.
Ιδιαίτερα στη Ρόδο, Κω, Λέρο (τμήμα) όπου υπάρχει Κτηματολόγιο.
Όμως άσκοπα και λόγω της προχειρότητας, της ασάφειας και των αλλεπάλληλων υπουργικών αποφάσεων της σημερινής κυβέρνησης, οι νησιώτες μπαίνουν σε ταλαιπωρία και έξοδα για να αποδείξουν τα αυτονόητα.
Ηλίας Καματερός
αρχιτέκτονας