Προς τα τέλη του Ιούλη αναμένεται να εγκατασταθούν τα ειδικά συστήματα που θα βοηθούν τους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες να έχουν ίση πρόσβαση στη θάλασσα και που επιτακτικά ζητούν να εγκατασταθούν τα τελευταία χρόνια.
Όπως μας ενημέρωσε η αρμόδια αντιδήμαρχος κα. Γεωργία Κασσιώτη σε πρώτη φάση για φέτος θα τοποθετηθούν τα ειδικά συστήματα στα Κρητικά στην πόλη της Κω, στο Καμάρι στην Κέφαλο και στην Καρδάμαινα.
«Στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020», ο δήμος μας υλοποιεί την ενταγμένη προς χρηματοδότηση πράξη με τίτλο: «Προμήθεια και εγκατάσταση μη μόνιμων συναρμολογούμενων διατάξεων για την αυτόνομη πρόσβαση εμποδιζόμενων ατόμων στη θάλασσα σε δημόσιες παραλίες της νήσου Κω στις περιοχές: Κρητικά, Καρδάμαινα & Καμάρι Κεφάλου» με προϋπολογισμό 286.043,00€, εκ των οποίων το ποσό των 180.000,00€ χρηματοδοτείται, ενώ το υπόλοιπο θα καταβληθεί από ιδίους πόρους.
Η πράξη εντάχθηκε το 2019, τροποποιήθηκε το 2020 και υλοποιείται. Ειδικότερα η πράξη περιλαμβάνει δύο υποέργα:
Υποέργο 1: ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΑΜΕΑ το οποίο περιλαμβάνει μη μόνιμες διατάξεις για την αυτόνομη πρόσβαση των ΑΜΕΑ στη θάλασσα. Τα εν λόγω συστήματα και εγκατασταθούν στις περιοχές «Κρητικά» της Δ.Ε. Κω, στην Καρδάμενα και στο Καμάρι της Κεφάλου.
Το Υποέργο 1 έχει συμβασιοποιηθεί, υλοποιείται και προβλέπεται ότι θα τοποθετηθούν το 2ο 15ημερο του Ιουλίου».
Σε ότι αφορά το 2ο υποέργο, αφορά χώρους υγιεινής ΑΜΕΑ και παρελκόμενα, το οποίο περιλαμβάνει κινητό διάδρομο προσβασιμότητας, χώρους υγιεινής, αποδυτήρια κλπ.. Το υποέργο 2 σύμφωνα με την αντιδήμαρχο, μετά από ακύρωση του διαγωνισμού λόγω ενστάσεων, θα επανα-προκηρυχθεί άμεσα.
«Παράλληλα υποβάλλαμε ανάλογη πρόταση στο ειδικό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για τις περιοχές Μαστιχαρίου και Μαρμαρίου, καλύπτοντας έτσι τις ανάγκες σχεδόν όλου του νησιού και αναμένεται η αξιολόγηση και ένταξή τους».
Η κα Κασσιώτη τονίζει ότι οι υποδομές αυτές θα συνεισφέρουν στη δημιουργία Ολοκληρωμένων Τουριστικών Προσβάσιμων Προορισμών σε διάφορες περιοχές του νησιού της Κω, που διασφαλίζουν την αυτονομία, άνεση και ασφάλεια των ΑμΕΑ και γενικότερα των εμποδιζόμενων ατόμων. Ο πληθυσμός που επωφελείται από την προτεινόμενη πράξη είναι οι κάτοικοι της Κω και εκατοντάδες επισκέπτες τουριστών κάθε χρόνο.
Οι παράγοντες που καθιστούν αναγκαία τη βελτίωση της προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρίες στις παραλίες του Δήμου είναι:
• Η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους πολίτες και στους επισκέπτες του νησιού, η ασφάλεια τους, η ενδυνάμωση της τουριστικής ταυτότητας μέσω της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των τοπικών επιχειρήσεων φιλοξενίας και εστίασης και η διαμόρφωση ταυτότητας προσβάσιμου και ποιοτικού τουρισμού με πολλαπλά οφέλη για τον Δήμο, τους κατοίκους, τους επιχειρηματίες του τουρισμού και τους χρήστες των ακτών.
• Η άρση του κοινωνικού αποκλεισμού που βιώνουν οι πολίτες που ανήκουν στην κατηγορία των ΑμεΑ και τέλος η ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων ομάδων της κοινωνίας στην οποία ανήκουν σε μεγάλο ποσοστό τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες.
• Η υποχρέωση του Δήμου για βελτίωση των συνθηκών πρόσβασης των ΑμεΑ σε μία τουλάχιστον ακτή όπως προκύπτει από την ΚΥΑ 1052758/1451/Β0010 (ΦΕΚ 1411/Β/30-04-2012) η οποία συμπληρώθηκε με την υπ' αριθ. 1038460/2439/Β0010/15-4-2009 (ΦΕΚ 792/29-4-2009 τ.Β΄) των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Εσωτερικών.
Σάντυ Λαδικού