Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Εύα Καπουράνη: Από την Κω στην Pfizer και τώρα στη Rolls Royce

10/12/2022
2018 Εμφανίσεις
2 Σχόλια

Η Εύα Καπουράνη υπήρξε ένα αθόρυβο, ευγενικό παιδί και μία άριστη μαθήτρια. Τελείωσε το 1ο ΓΕΛ Κω «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ» το 2016 και πέρασε ΠΡΩΤΗ στην 1η της επιλογή, στο Χημικό Ηρακλείου με Πανελλήνιες Εξετάσεις. Με τα μόρια που είχε, θα μπορούσε να περάσει σε Πολυτεχνική Σχολή και σίγουρα στο Χημικό Αθήνας. Αλλά, επικράτησε η επιστήμη μέσα της και μιας και η έρευνα ήταν αυτό με το οποίο ήθελε από μικρή να ασχοληθεί, έκανε την έρευνά της και για τις σχολές που την ενδιέφεραν. Και η έρευνα έδειξε ότι στο Χημικό Ηρακλείου οι καθηγητές είχαν όλοι διδακτορικό από Αμερική κυρίως, ήταν κάτω των 50 κι αποφάσισε ότι αυτή της ταίριαζε καλύτερα από όλες τις σχολές.

3, 5 μόλις χρόνια μετά έχει περάσει και τα 42 υποχρεωτικά μαθήματα της σχολής, αριστεύει και ως φοιτήτρια με βαθμό πτυχίου 8,52, ορκίζεται τον Ιούνιο του 2020 και συγκαταλέγεται στο top 3% των αποφοίτων της σχολής.

Παράλληλα, όλα τα καλοκαίρια των φοιτητικών της χρόνων έρχεται στην Κω και δουλεύει στην οικογενειακή επιχείρηση, την ταβέρνα Romeo στο Ψαλίδι, για να βοηθήσει κι εκείνη όσο μπορεί την οικογένεια.

Όσο σπουδάζει στο Ηράκλειο είναι βοηθός στα εργαστήρια και έχει "υποτροφία" από την Aegean Airlines. Της καλύπτουν, δηλαδή, τα έξοδα εισιτηρίων από Κω - Ηράκλειο (της παρέχουν 8 δωρεάν εισιτήρια τον χρόνο, για 4 χρόνια)

Στο 4ο έτος, αρχίζει να σκέφτεται για μεταπτυχιακές σπουδές και θέλει να στραφεί προς τα υλικά (στερεά υλικά που υπάρχουν γύρω μας και έχουν εφαρμογή στην καθημερινή ζωή μας). Θέλει να ασχοληθεί ενεργά με την έρευνα, να βοηθήσει και να έχει αντίκτυπο στην κοινωνία. Την ενδιαφέρει κυρίως η Αγγλία, λόγω της γλώσσας που την γνωρίζει καλά. Παράλληλα, κάνει και έρευνα για το Ι.Τ.Ε Ηρακλείου (Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας) πάνω στο πολύ ενδιαφέρον θέμα: «Οπτική θερμομετρία» (laser). Πιο συγκεκριμένα ασχολείται με πώς μπορούμε να μετράμε τη θερμοκρασία κυρίως για έργα τέχνης με την χρήση laser.

Κάνει αίτηση σε τρία κορυφαία Βρετανικά πανεπιστήμια, στο Cambridge, στο UCL και στο Imperial και γίνεται δεκτή ΚΑΙ ΣΤΑ ΤΡΙΑ. Επιλέγει να πάει στο Imperial College και μετακομίζει για ένα χρόνο στο Λονδίνο για το μεταπτυχιακό της: «MRes- Master of Research in Nanomaterials»(Έρευνα στα νανοϋλικά).

Το Imperial College είναι σχεδόν πάντα το 3ο καλύτερο πανεπιστήμιο στην Αγγλία (μετά το Cambridge και το Oxford), 3ο-4ο πανεπιστήμιο στην Ευρώπη και 7ο-8ο στην παγκόσμια κατάταξη.

Κάνει αιτήσεις για υποτροφία. Καταφέρνει να πάρει δύο υποτροφίες ταυτόχρονα από το Ίδρυμα Μποδοσάκη, αλλά και από το Ίδρυμα Φανουράκη. Μπορεί, όμως, να δεχτεί μόνο ΜΙΑ από τις δύο υποτροφίες, κι έτσι διαλέγει αυτήν του Ιδρύματος Μποδοσάκη, που είναι η μεγαλύτερη.

Κατά τη διάρκεια του μεταπτυχιακού της ασχολείται 8 μήνες με έρευνα. Το θέμα της έρευνας θα παίξει μεγάλο ρόλο στη μετέπειτα πορεία της. «Καταλύτες για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου»: το θέμα τη μαγεύει, είναι εφαρμόσιμο, έχει συγκεκριμένο στόχο, είναι από τα πιο επίκαιρα οικολογικά θέματα παγκοσμίως. Οι ορυκτοί πόροι εξαντλούνται και το καλό με το υδρογόνο είναι πως όταν καίγεται παράγει νερό και άρα δεν επιβαρύνει την ατμόσφαιρα/ την τρύπα του όζοντος/το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Η έρευνά της είναι τόσο επιτυχημένη που κερδίζει το πρώτο βραβείο για την καλύτερη παρουσίαση μεταπτυχιακής ερευνητικής εργασίας.

Ολοκληρώνοντας το μεταπτυχιακό της αποφασίζει να αναβάλει για λίγο το διδακτορικό να πάρει ένα gap year, αποφασίζει να βγει στην αγορά και επιστρέφει στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στα Χανιά όπου πια φοιτά η μικρή της αδερφή η Μιχαέλα. Εκεί, για ένα τρίμηνο κάνει αιτήσεις για δουλειά, στέλνει βιογραφικά και δίνει συνεντεύξεις.

Τον Δεκέμβριο του 2021 προσλαμβάνεται από την πασίγνωστη φαρμακευτική εταιρεία Pfizer ως “Material Characterisation Scientist” (Επιστήμονας Χαρακτηρισμού Υλικών) και μετακομίζει πάλι στην Αγγλία, στο Kent αυτή τη φορά. Εκεί, ενσωματώνεται στο δυναμικό μίας- από τις τρεις παγκοσμίως- ομάδες για “Trouble shooting”, όσον αφορά στο γνωστό πια «χαπάκι του κορωνοϊού», το Paxlovid. Δηλαδή, αν κάτι πήγαινε στραβά στην γραμμή παραγωγής, η Εύα ήταν υπεύθυνη να κάνει τις απαραίτητες αναλύσεις, ώστε να εξακριβώσει τον λόγο.

Εννέα μήνες μετά ήρθε η πρόταση από τη Rolls Royce και η Εύα δεν μπόρεσε να αντισταθεί. Προσλαμβάνεται από τον κολοσσό που λέγεται Rolls Royce και μετακομίζει στο Derby. H Rolls Royce είναι γνωστή σε όλους μας για τα πολυτελή αμάξια, όμως οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν ότι έχει πουλήσει το Brand Name στην BMW και δεν παράγει πια αυτοκίνητα, αλλά μόνο κινητήρες αεροσκαφών.

Είναι η 2η εταιρεία στον κόσμο σε κινητήρες αεροσκαφών και συστήματα ενέργειας. Η Rolls Royce, επιδιώκοντας να επενδύσει και σε άλλους τομείς μέσα από μια πιο καινοτόμα και οικολογική έρευνα, προσπαθεί να αναπτύξει έναν κινητήρα με βάση το υδρογόνο. Η Εύα, μετά το μεταπτυχιακό της «Καταλύτες για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου», είναι ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση.

Η Εύα είχε κάνει αίτηση για το συγκεκριμένο πρόγραμμα και ήταν μέσα στα 120 άτομα που πήραν από όλον τον κόσμο - οι αιτήσεις που γίνονται για αυτά τα προγράμματα μπορεί να φτάνουν και τις 40 χιλιάδες σε κάθε recruitment και είναι πολύ ανταγωνιστικά. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα η Rolls Royce έχει μια πολύ ενδιαφέρουσα προσέγγιση σε σχέση με τους νεοπροσληφθέντες. Μετά την πρόσληψη, οι νέοι υπάλληλοι μπαίνουν σε ένα διετές πρόγραμμα, σύμφωνα με το οποίο κάθε ένα τρίμηνο αλλάζουν τομέα και πόστο, με στόχο στα δύο χρόνια να έχουν περάσει από παντού και να έχουν δοκιμαστεί σε όλα τα πόστα ώστε να μπορέσουν να απορροφηθούν αποτελεσματικότερα στο δυναμικό της εταιρείας.

Η Εύα ολοκληρώνει το πρώτο τρίμηνο από το διετές πρόγραμμα στο πρώτο της πόστο στην Συντήρηση-Επισκευή Κινητήρων-MRO (Maintenance Repair and Overhaul).

Ευχόμαστε γρήγορα να ασχοληθεί με τον Κινητήρα που θα καίει Υδρογόνο και όλοι να μιλάμε γι’ αυτήν τη μέρα που το πρώτο αεροπλάνο θα σκίζει τους αιθέρες πιο οικολογικά, επειδή ένα κορίτσι από την Κω συνέβαλε σε κάτι τόσο σημαντικό!

*Η βρετανική Rolls-Royce έγινε αυτή την εβδομάδα η πρώτη εταιρεία που δοκιμάζει κινητήρα αεροπλάνων που καίει υδρογόνο. O πρώτος κινητήρας αεροσκαφών που λειτουργεί με υδρογόνο δοκιμάστηκε από την Rolls-Royce σε στατικό τεστ ενός τροποποιημένου αεροπλάνου AE 2100-A, αναφέρει το Reuters. Το καύσιμο παρήχθη με αιολική και παλιρροϊκή ενέργεια, ανακοίνωσε η εταιρεία.

Η Rolls-Royce συνεργάζεται με την easyJet για την αξιοποίηση του πράσινου υδρογόνου σε επιβατικές πτήσεις. (πληροφορία: in.gr)

*Η καταγωγή της οικογένειας της Εύας είναι βλάχικη από τα Γιάννενα (Κεφαλόβρυσο). Η Εύα και η αδερφή της Μιχαέλα, είναι γέννημα θρέμμα Κώες. Κάθε ιστορία επιτυχίας ίσως φαίνεται λίγο πιο εύκολη από ό,τι πραγματικά είναι. Για παράδειγμα, οι γονείς των κοριτσιών μεγάλωσαν στο εξωτερικό, οπότε το επίπεδο των ελληνικών τους δεν τους επέτρεπε να βοηθήσουν τα κορίτσια με τα μαθήματα του σχολείου. Η Εύα, από πολύ μικρή, έμαθε να διαβάζει μόνη, χωρίς βοήθεια. Και μιλάμε για ένα κορίτσι που αρίστευσε και στο σχολείο και στο πανεπιστήμιο.

* Στον ελεύθερο της χρόνο ασχολείται με το Crossfit και την ολυμπιακή άρση βαρών

* «Δεν υπάρχει ακατόρθωτο» λέει η Εύα. «Δεν σε περιορίζει σε τίποτα το πτυχίο, κυρίως στο εξωτερικό». Το λέει γιατί εκείνη τελείωσε χημικός και τώρα δουλεύει με κινητήρες αεροσκαφών, που έχει περισσότερη σχέση με την αεροναυπηγική παρά με τη χημεία. Θεωρεί ότι το σύνολο των ικανοτήτων και ο χαρακτήρας και η προσωπικότητα του ανθρώπου (skills and mentality) είναι ίσως σημαντικότερα από το πτυχίο και μετράνε περισσότερο στο εξωτερικό. Συμβουλεύει τα νέα παιδιά να αναπτύξουν, όσο περισσότερο μπορούν, τις δεξιότητές τους.



kosvoice.gr

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 2
Ανώνυμος
Ανώνυμος 15/12 - 09:12
Συγχαρητήρια
Διότι η ελληνική κοινωνία ποινικοποιεί την αλβανική καταγωγή. Ύστερα, αναφέρεται ότι έχουν βλάχικη καταγωγή. Αλλά, το ελληνικό κράτος δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη βλαχικης γλώσσας. Αυτά για την ελληνική (τραγική) πραγματικότητα για να απαντήσω στην ερώτηση σας.Όσο για την Εύα και την οικογένεια της, πολλά πολλά συγχαρητήρια και πάντα άξια.
Ανώνυμος
Ανώνυμος 11/12 - 13:03
Μπραβο
Τα συγχαρητήρια στην οικογένεια αλλα δεν ειναι ντροπή να αναφερθεί οτι ειναι απο την Αλβανια. Απορώ γιατι το κρυβουν. Και παλι μπραβο.

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ