Σε δεινή θέση βρίσκονται για ακόμη μία φορά οι επιχειρήσεις εστίασης και τουρισμού λόγω της έλλειψης προσωπικού που δημιουργείται από την αποχώρηση φοιτητών και μαθητών.
Όπως μας μετέφεραν επαγγελματίες της Κω, η φυγή των μαθητών και φοιτητών που κάλυψαν σε ένα μεγάλο ποσοστό τα κενά προσωπικού, έχουν βάλει πολλούς σε σκέψεις να κλείσουν νωρίτερα τα μαγαζιά τους διότι πολύ απλά δεν βγαίνει η δουλειά.
Η νόμιμη εργασία με ασφάλιση επιτρέπεται στην Ελλάδα από την ηλικία των 15 ετών. Σύμφωνα με στοιχεία που έχουμε στη διάθεση της εφημερίδας μας, τα τελευταία δύο χρόνια πραγματικά ήταν αυξημένα τα ποσοστά των εφήβων που εργάστηκαν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Βέβαια στην τουριστική Κω, ανέκαθεν υπήρχαν μαθητές που εργάζονταν το καλοκαίρι αλλά και φοιτητές. Τα τελευταία δύο χρόνια όμως τα ποσοστά αυξήθηκαν εξαιτίας διαφόρων παραγόντων όπως είναι η έλλειψη προσωπικού, οι αυξημένες οικονομικές ανάγκες και η ανάγκη εργασίας μετά από δύο χρόνια πανδημίας για λόγους ψυχολογικούς.
Ντίνα Σβύνου – Νέο πρόβλημα λειτουργίας για επιχειρήσεις που απασχολούν μαθητές & φοιτητές
Τα όσα μας μετέφεραν οι επιχειρηματίες μας επιβεβαιώνει η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω κα. Κωνσταντίνα Σβύνου. « Το 2022 είναι από τις δυσκολότερες χρονιές από άποψη προσωπικού. Τα κενά δεν έχουν καλυφθεί. Όντως υπάρχει πρόβλημα στις επιχειρήσεις που απασχολούν μαθητές και φοιτητές καθώς επέστεψαν στα σχολικά τους καθήκοντα και έτσι δημιουργούντα νέα κενά και νέα προβλήματα λειτουργίας και εξυπηρέτησης».
Η κα. Σβύνου τονίζει ότι ο Σεπτέμβριος για την Κω είναι ένας μήνας καλός τουριστικά με υψηλές πληρότητες όπως ο Ιούλιος και ο Αύγουστος. Άρα οι ανάγκες παραμένουν αυξημένες.
« Δε νοείται να υπάρχει ένα ποσοστό 12% - 13% ανεργίας πανελλαδικά όταν η προσφορά εργασίας είναι τόσο μεγάλη στις τουριστικές περιοχές. Θα πρέπει να δοθεί βαρύτητα από ΔΥΠΑ και Υπουργείο Εργασίας για να βρεθεί μία λύση για όλες τις πλευρές».
Γιώργος Σεγρέδος – Τραγική και αδιανόητη κατάσταση
Μεγάλες είναι οι προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις εστίασης εξαιτίας των ελλείψεων στο προσωπικό. Ο πρόεδρος του ΣΕΠΕ Κω επιβεβαίωσε ότι πολλοί επαγγελματίες σκέφτονται να τροποποιήσουν την λειτουργία τους ακόμη και να κλείσουν διότι δεν επαρκούν οι εργαζόμενοι και όσοι έχουν μείνει έχουν ξεπεράσει τα όριά τους.
Για πόσο διάστημα θα μπορούν οι επαγγελματίες να πάρουν πάνω τους τόσο όγκο δουλειάς μετά από τόσες προκλήσεις τα τελευταία χρόνια και χωρίς οικονομικά εργαλεία; Για ποιο λόγο να δουλεύει κάποιος 20 ώρες; Θα δούμε ότι πολλοί θα γίνουν υπάλληλοι και θα κλείσουν επιχειρήσεις εξαιτίας αυτής της κατάστασης γιατί και οι εργοδότες κουράστηκαν όπως οι εργαζόμενοι».
Ο κ. Σεγρέδος σημείωσε επίσης ότι δεν νοείται η Κως να μην έχει σχολή κατάρτισης για να εκπαιδευτεί κατάλληλα το προσωπικό.
« Για όσους επαγγελματίες που είναι οι περισσότεροι, δεν βρίσκουν προσωπικό, θα δημιουργηθούν πρωτοφανή προβλήματα. Φτάσαμε οι εργαζόμενοι να αλλάζουν συνεχώς εργοδότες και να μένουν οι επιχειρήσεις υποστελεχωμένες».
Κική Μακρή – Ανήλικοι και φοιτητές δουλεύουν λόγω ανάγκης
Η κα. Μακρή μίλησε στο Βήμα της Κω για την εργασία των μαθητών και φοιτητών, τις ελλείψεις σε προσωπικό και τους λόγους που υπάρχει φυγή εργαζομένων από τον χώρο του τουρισμό.
« Είναι απαράδεκτο να καλύπτονται οι θέσεις από φοιτητές πρακτικάριους που αμοίβονται με πολύ λίγα χρήματα και διαμένουν σε άθλιες συνθήκες. Μεγάλες μονάδες έχουν συμβάσεις με πανεπιστήμια για να καλύπτουν τις ανάγκες τους με φοιτητές. Αυτή βέβαια είναι μία μεγάλη κατηγορία των φοιτητών που εργάζονται και έρχονται κυρίως από το εξωτερικό. Υπάρχουν και φοιτητές που εργάζονται στον τουρισμό για λόγους βιοπορισμού και πράγματι επέστρεψαν στις υποχρεώσεις τους».
Η κυρία Μακρή σχολίασε και την αύξηση του ποσοστού των ανηλίκων που εργάζονται φέτος στον τουρισμό. « Είναι γεγονός διαπιστωμένο ότι φέτος πολλά ανήλικα παιδιά μπήκαν στον χώρο εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά. Άρα δεν περνάνε τόσο καλά όπως κάποιες έρευνες λένε για την Κω. Προφανώς υπάρχουν ανάγκες για να εργαστούν ανήλικοι έφηβοι αντί να πάνε διακοπές και να χαρούν το καλοκαίρι τους».
Η αντιπρόεδρος τόνισε πάντως ότι είναι φανερό από όλες τις πλευρές ότι φέτος είναι οξυμένο το πρόβλημα με την έλλειψη εργαζομένων. «Όλοι συμφωνούμε εργαζόμενοι και εργοδότες ότι υπάρχει μεγάλη έλλειψη. Το Ν. Αιγαίο που είναι πρωταθλητής αφίξεων, έχει ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που γύρισαν την πλάτη στον τουρισμό. Οφείλεται στην συμπεριφορά της κυβέρνησης και των εργοδοτών που δεν στήριξαν δύο χρόνια πανδημίας τους εργαζόμενους και τους γύρισαν την πλάτη όπως στην περίπτωση μεγάλου ξενοδοχειακού ομίλου στο νησί που πέρυσι δεν λειτούργησε και έμειναν 700 άτομα χωρίς δουλειά με δικαιολογία την πανδημία.
2ον η απασχόληση στον τουρισμό δεν είναι πλέον θελκτική και υπάρχουν πολλά καταρτισμένα άτομα που θα μπορούσαν να απασχοληθούν.
3ον η μισθοδοσία. Με τέτοιο πληθωρισμό και ανατιμήσεις είμαστε στα επίπεδα προηγούμενης δεκαετίας. Είναι δύσκολο να επιβιώσει κανείς με εποχική εργασία και με επίδομα ανεργίας λίγων μηνών και λίγων χρημάτων.
Δεν υπάρχουν οικονομικά κίνητρα και η εργοδοσία στέκεται απέναντι προκλητικά. Κάποιοι φέτος αμοίβονται καλά διότι εργάζονται πολλές ώρες και στο τέλος θα τα δώσουν στο ρεύμα και σε γιατρούς για να γίνουν καλά από την κόπωση».
Η κα. Μακρή στάθηκε και στην συλλογική σύμβαση που ισχύει στην Σαντορίνη και κρίνεται ικανοποιητική.
« Στην Κω το σωματείο συζητά με την Ένωση Ξενοδόχων για την υπογραφή νέων συμβάσεων. Ωστόσο πρέπει να διεκδικούμε και μάλιστα όλοι οι εργαζόμενοι συλλογικά».
Σάντυ Λαδικού