Την δική της δυναμική επιστροφή επιζητά η “κρουαζιέρα” στο Νησί μας, μετά και την ολοκλήρωση των εργασιών στο λιμάνι μας (λόγω του σεισμού), που αποτελούσε τον κύριο λόγο της «βύθισης» του συγκεκριμένου κλάδου τα τελευταία χρόνια.
Οι προσεγγίσεις φέτος έφτασαν τις 42 καταγράφοντας την καλύτερη σεζόν μετά το 2014, όπου είχαμε 79 προσεγγίσεις.
Οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις κάνουν λόγο για σημαντική αύξηση των προσεγγίσεων το 2023, που αναμένεται να ξεπεράσουν τις 70.
Η κρουαζιέρα, αποτελεί και αυτή έναν σημαντικό κλάδο για την τόνωση της τοπικής μας οικονομίας, αφού η πλειονότητα των επιβατών, τις λίγες ώρες που θα δέσει το πλοίο στο λιμάνι μας, συνηθίζει να κατεβαίνει στο Νησί και να επισκέπτεται τα καταστήματα ή να συμμετέχει στις εκδρομές που διοργανώνουν τα πρακτορεία.
Οι επιχειρηματίες της Πόλης, μας ανέφεραν ότι οι περισσότεροι επιβάτες, επιλέγουν τις εκδρομές, με αποτέλεσμα λίγοι να μένουν πίσω και να επισκέπτονται τα καταστήματα της πόλης, ωστόσο τονίζουν ότι έστω και έτσι οι επιβάτες αυτοί, αφήνουν χρήματα στο Νησί.
Ο τουριστικός πράκτορας κ. Παναγιώτης Τζαμάλης (Python tours) που δραστηριοποιείται στο χώρο της κρουαζιέρας, μας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την φετινή κίνηση του κλάδου, τονίζοντας όμως ότι υπήρχαν περίπου 30 ακυρώσεις λόγω του λιμανιού μας, το οποίο δεν ήταν ακόμα έτοιμο.
ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έδωσε ο Πρόεδρος του Τουριστικού Τμήματος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, οι προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων τα τελευταία χρόνια (μαζί με τους επιβάτες), έχουν ως εξής:
2017: 17 κρουαζιερόπλοια (6.451 επιβάτες)
2018: 10 κρουαζιερόπλοια (3.568)
2019: 24 κρουαζιερόπλοια (6.142)
2020: 1 κρουαζιερόπλοιο (60)
2021: 4 κρουαζιερόπλοια (757)
2022: 42 κρουαζιερόπλοια (8.257)
Ο κ. Σαράντης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αύξηση που σημειώθηκε φέτος, τονίζοντάς μας ότι η κρουαζιέρα είναι ένας τομέας όπου πρέπει να επενδύσουμε, γιατί θα τονώσει την τοπική μας οικονομία, τονίζοντας ότι του χρόνου θα αυξηθούν και άλλο οι προσεγγίσεις.
K. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: ΔΕΝ ΜΕΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΑΛΛΑ ΑΦΗΝΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΝΗΣΙ
Ο κ. Κώστας Παπαγεωργίου, ιδιοκτήτης τουριστικού καταστήματος στην Παλιά Πόλη, τόνισε ότι είναι ελάχιστοι οι ελεύθεροι πελάτες μένουν στην πόλη. «Τα μαγαζιά της πόλης, ελάχιστα κερδίζουν από τους πελάτες των κρουαζιερόπλοιων, καθώς λίγοι μένουν πίσω, για να κινηθούν στο κέντρο. Οι περισσότεροι με το που βγουν από το πλοίο, τους περιμένουν τα πούλμαν και τους μεταφέρουν στη Ζιά και σε άλλες περιοχές. Σίγουρα είναι καλό και αυτό για την τοπική αγορά, αφού μπορεί να μην δουλεύουν τα μαγαζιά της Πόλης, αλλά δουλεύουν άλλα καταστήματα του νησιού, από αυτούς τους επιβάτες. Ότι γίνεται είναι καλό, άλλωστε μην ξεχνάμε ότι όλα είναι μία αλυσίδα. Αν δουλέψουν όλα τα μαγαζιά, σε όλο το νησί, θα είναι ευχαριστημένοι όλοι και το χρήμα θα κινείται.
Ο κ. Αχμέτ Χατζησουλεϊμάν, από το εστιατόριο “Αλής”, ανέφερε ότι τα καταστήματα εστίασης της Πόλης, δεν έχουν μεγάλο όφελος από τους πελάτες αυτούς. «Δεν είχε καθόλου κίνηση από τα κρουαζιερόπλοια. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κάνουν οργανωμένες εκδρομές σε όλο το νησί και έτσι δεν κυκλοφορούν και τόσο πολύ στην πόλη».
Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κω κ. Πασχάλης Βρακίδης ανέφερε ότι οι προσεγγίσεις φέτος, ήταν λίγες. «Δεν είχαμε τόσες πολλές αφίξεις και επίσης τα κρουαζιερόπλοια έχουν τα πάντα μέσα, από μαγαζιά και εστιατόρια. Οπότε είναι λίγοι εκείνοι που κάνουν αγορές στην Κω. Οι καλοί πελάτες είναι οι Κύπριοι και οι Αμερικανοί. Βέβαια ότι περάσει καλό είναι, καθώς αφήνουν χρήματα στην τοπική οικονομία».
Ο κ. Ρωσέτος Σουρασής από το καφέ ο0 εστιατόριο «Σιντριβάνι» στο Λιμάνι, τόνισε ότι εάν ερχόταν κρουαζιερόπλοια το χειμώνα, η εικόνα της πόλης θα ήταν διαφορετική.
«Δεν είχαμε κρουαζιερόπλοια φέτος και είναι κρίμα. Στη Ρόδο πηγαίνουν και τον χειμώνα και μάλιστα 2 - 3 την ημέρα. Θα ήταν τελείως διαφορετική η εικόνα της Κω αν είχαμε και εμείς κρουαζιερόπλοια το χειμώνα. Άρα δεν δουλέψαμε με αυτούς τους τουρίστες και τους θέλουμε, διότι δουλεύει όλο το νησί».
Π. ΤΖΑΜΑΛΗΣ: ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ “ΕΙΚΟΝΑ” ΕΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑΣ
Ο τουριστικός πράκτορας κ. Παναγιώτης Τζαμάλης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη φετινή σεζόν, τονίζοντας ότι εάν θέλουμε τουρισμό κρουαζιέρας θα πρέπει να επενδύσουμε σε αυτόν. «Φέτος θεωρώ ότι πήγαμε καλά, τηρουμένων και των συνθηκών, αφού το λιμάνι μας δεν ήταν έτοιμο και έτσι είχαμε περίπου 30 ακυρώσεις. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν επιτέλους και με βάση τα στοιχεία που έχουμε μέχρι τώρα, το 2023 θα έχουμε περίπου 70 προσεγγίσεις. Ένα θέλουμε να έχουμε τουρισμό κρουαζιέρας, θα πρέπει να επενδύσουμε σε αυτόν. Το νησί μας, είναι έτσι δομημένο, ώστε να δέχεται μαζικό τουρισμό. Έρχονται κρουαζιερόπλοια το πρωί και όλα τα καταστήματα είναι κλειστά. Έχουμε μία εικόνα έρημης πόλης και μετά ζητάμε να έχουμε κρουαζιερόπλοια και τον χειμώνα. Οι περισσότεροι επιβάτες (περίπου το 60%) από αυτούς που βγαίνουν από το πλοίο όταν φθάνει στο λιμάνι μας, επιλέγουν τις εκδρομές και το άλλο 40% κυκλοφορεί στην Πόλη. Οι εκδρομές περιλαμβάνουν μία μίνι ξενάγηση στο Ασκληπιείο και επίσκεψη στα χωριά (Ζιά, Αντιμάχεια, Πυλί) και μετά επιστροφή στην Πόλη, όπου τους αφήνουμε εκεί και περνούν το υπόλοιπο ελεύθερο χρόνο τους, μέχρι να φύγουν (έχουν περίπου συνολικά 5 ώρες διαθέσιμες στο Νησί). Βέβαια εκτός από τους επιβάτες, υπάρχει και το προσωπικό των πλοίων που βγαίνει στο Νησί. Και μιλάμε για μεγάλο αριθμό. Φανταστείτε ότι φέτος, περίπου οι συνολικοί επιβάτες που έφτασαν με τα κρουαζιερόπλοια στην Κω ήταν 8.300 και το πλήρωμα ήταν 6.500. Βγαίνουν και αυτοί στην αγορά και ενισχύουν την τοπική οικονομία».