Την ευκαιρία να ενισχύσει την Δημοτική Αστυνομία, έχασε ο Δήμος της Κω, ο οποίος (εάν και θα μπορούσε), δεν πληρούσε τις απαραίτητες "προδιαγραφές" για να συμμετάσχει στην διαδικασία πρόσληψης (μέσω ΑΣΕΠ) 1.264 ατόμων στους Δήμους, που προχώρησε το Υπ. Εσωτερικών, βάσει του νέου νομοσχεδίου που ψηφίστηκε πριν από λίγες ημέρες από την Βουλή.
Το εν λόγω νομοσχέδιο, εκτός από ανθρώπινο δυναμικό, αναμένεται να προσθέσει και αρμοδιότητες στην Δημοτική Αστυνομία, με κριτήρια πληθυσμιακά, αναβαθμίζοντας τον χαρακτήρα και τα καθήκοντά της, με στόχο να συμβάλει στο "νοικοκύρεμα" των Δήμων, αλλά και στην καταπολέμηση της παραβατικότητας, οφέλη από τα οποία η Κως, δυστυχώς, "δεν θα πάρει", λόγω λανθασμένων χειρισμών στο παρελθόν.
Όπως μας δήλωσε ο Δήμαρχος κ. Νικηταράς, ο Δήμος μας, "εγκλωβίστηκε" και δεν μπόρεσε να συμμετέχει στην διαδικασία πρόσληψης νέων Δημοτικών Αστυνόμων (έληξε η προθεσμία στις 31/1/23), εξ αιτίας των χειρισμών της προηγούμενης Δημ. Αρχής, που το 2016, δεν ενδιαφέρθηκε να επανασυστήσει τη Δημοτική Αστυνομία ως Διεύθυνση, με τις ανάλογες οργανικές θέσεις, όπως προέβλεπε ο Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου (του 2012) πριν την κατάργηση της.
Ως εκ τούτου, δεν διαθέτει κενές οργανικές θέσεις, ώστε να "εργαλειοποιήσει" το νομοσχέδιο και να ζητήσει την κάλυψή τους, με αποτέλεσμα να χαθεί μια καλή ευκαιρία να "ξαναζωντανέψει" ο θεσμός και κατ’ επέκταση ο ρόλος της Δημοτικής Αστυνομίας στην τοπική κοινωνία, αφού θα μπορούσε να στελεχωθεί με έως και 12 άτομα επιπλέον.
Το νούμερο δεν ακούγεται ιδιαίτερα εντυπωσιακό, όμως εάν αναλογιστούμε, ότι αυτή τη στιγμή, η Δημοτική Αστυνομία Κω απαριθμεί 13 εργαζόμενους, (παλαιότερα είχε έως και 29 άτομα) και ότι τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου οι ανάγκες είναι μεγάλες, η υπηρεσία διαθέτει συνολικά 8, τότε γίνεται εύκολα αντιληπτό το μέγεθος, αλλά και η σημαντικότητα της ευκαιρίας, που μόλις χάσαμε, πόσο μάλιστα τώρα, που όπως μας λέει και ο Προϊστάμενος του Τμήματος κ. Κώστας Κουζούκας, θα αυξηθούν οι αρμοδιότητες της.
Πιο συγκεκριμένα, στις ήδη υπάρχουσες αρμοδιότητες, που είναι ο έλεγχος της παράνομης στάθμευσης, η απομάκρυνση εγκαταλειμμένων οχημάτων, η επιβολή διοικητικών κυρώσεων σε καταστήματα ή επιχειρήσεις, η επίδοση εγγράφων κ.λπ., προστίθενται πλέον και η τήρηση των διατάξεων για την υπαίθρια διαφήμιση, τα ζώα συντροφιάς και το υπαίθριο εμπόριο, ενώ καταργούνται αρμοδιότητες, η άσκηση των οποίων θεωρούνται παρωχημένες ή δεν συνάδουν με τον ρόλο της Δημοτικής Αστυνομίας, όπως η θεώρηση τιμοκαταλόγων δωματίων των ξενοδοχείων, ή που ήταν αδύνατο να ασκηθούν από τα στελέχη της, όπως τήρηση διατάξεων που αφορούν σε χώρους προσωρινής εγκατάστασης μετακινούμενων πληθυσμών.
Από την άλλη μεριά, ο επικεφαλής της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, κ. Κυρίτσης, τονίζει ότι, η Κυβέρνηση έχει εδώ και ένα χρόνο, δείξει την πρόθεσή της για περαιτέρω ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της Δημοτικής Αστυνομίας και ότι αυτοί που σήμερα ηγούνται του Δήμου, θα έπρεπε να γνωρίζουν τις ανάγκες της υπηρεσίας και να έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα, αλλά όπως πρόσθεσε, παρά την ανάθεση και τη σύσταση πολυπληθούς ομάδας εργασίας, 3 χρόνια τώρα, δεν έκαναν τίποτα και ο Δήμος έχει εγκαταλειφθεί στη μοίρα του.
Πάρα ταύτα και παρότι το "παιχνίδι" μοιάζει πια χαμένο για τον Δήμο μας, ο κ. Νικηταράς σε μια ύστατη προσπάθεια, επικαλούμενος τις "ιδιαιτερότητες" του Νησιού (μεγάλη αύξηση του μόνιμου πληθυσμού και των τουριστικών αφίξεων) απέστειλε σχετική επιστολή στον Υπουργό Εσωτερικών, στην οποία ζητά την τροποποίηση της εγκυκλίου που δεσμεύει τους Δήμους, να έχουν απαραιτήτως κενές οργανικές θέσεις, για να δικαιούνται προσλήψεις, ελπίζοντας ότι θα εισακουστεί και ότι τελικώς, θα "πηδήξουμε" μέσα στο τρένο, εν κινήσει...
Θ. ΝΙΚΗΤΑΡΑΣ: ΕΓΚΛΩΒΙΣΤΗΚΑΜΕ ΕΞ ΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ «ΑΔΙΑΦΟΡΙΑΣ» ΤΗΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗΣ ΔΗΜ. ΑΡΧΗΣ
Ο Δήμαρχος, κατηγόρησε την προηγούμενη Δημ. Αρχή, η οποία δεν έκανε όταν έπρεπε, τις απαραίτητες ενέργειες, με αποτέλεσμα να μην μπορεί σήμερα, ο Δήμος να προχωρήσει στις απαραίτητες προσλήψεις.
«Η σημερινή κατάσταση – είπε- και η διαχρονική εξέλιξη της Δημοτικής Αστυνομίας αποτελεί ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα εξάρτησης και υποτίμησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το Κράτος. Μιλάμε για μια πολύ σημαντική υπηρεσία, που ιδρύθηκε επίσημα το 2002, ως συνέχεια των ειδικών υπηρεσιών που είχαν συστήσει ήδη κάποιοι Δήμοι για την υλοποίηση αρμοδιοτήτων τους.
Πριν προλάβει όμως να αναπτυχθεί, καταργήθηκε το 2013, στα σκληρά χρόνια πτώχευσης της Χώρας μας και των μνημονίων. Οι εργαζόμενοι διαμοιράστηκαν σε διάφορες υπηρεσίες, από την ΕΛ.ΑΣ. έως και τις Φυλακές.
Βέβαια, τα δεδομένα άλλαξαν το 2015, όταν η Πολιτεία αναγνωρίζοντας τον καθοριστικό ρόλο της στη λειτουργία της αυτοδιοίκησης έδωσε δικαίωμα επανασύστασης της Δημοτικής Αστυνομίας. Αυτό είναι και το κομβικό σημείο που καθορίζει τις σημερινές εξελίξεις.
Η τότε δημοτική αρχή, το 2016, δεν ενδιαφέρθηκε να επανασυστήσει τη Δημοτική Αστυνομία ως Διεύθυνση, με τις ανάλογες οργανικές θέσεις, όπως προέβλεπε ο Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου (του 2012) πριν την κατάργηση της.
Κατέθεσε απλά μια πρόταση τροποποίησης του ΟΕΥ (Αρ. Απ. Δημοτικού Συμβουλίου 68/04-03-2016) που υποβάθμιζε τη Δημοτική Αστυνομία σε Αυτοτελές Τμήμα στο Γραφείο Δημάρχου, η οποία, εκτός των άλλων, δεν εγκρίθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
Ακόμα όμως και για αυτό αδιαφόρησε να προχωρήσει και να εγκριθεί, παρότι αργότερα προώθησε νέα τροποποίηση του ΟΕΥ για άλλο ζήτημα.
Έτσι εγκλωβίστηκε ο Δήμος Κω και δεν μπορεί να προχωρήσει σε προσλήψεις για τη Δημοτική Αστυνομία, εφόσον δεν διαθέτει κενές οργανικές θέσεις.
Παρόλα αυτά, με επιστολή μου στον Υπουργό Εσωτερικών, επικαλούμενος τα πραγματικά δεδομένα του νησιού μας, δηλαδή την μεγάλη αύξηση του μόνιμου πληθυσμού και των τουριστικών αφίξεων, έχω ζητήσει αλλαγή της σχετικής εγκυκλίου (10/2022) του Υπουργείου Εσωτερικών που αναφέρει ότι, για να εγκριθούν προσλήψεις πρέπει ο Δήμος να διαθέτει κενές οργανικές θέσεις στη Δημοτική Αστυνομία.
Ζήτησα μια τέτοια τροποποίηση, ώστε να δοθεί η δυνατότητα και στο Δήμο μας, που δεν διαθέτει κενές οργανικές θέσεις, να υποβάλλει αίτημα για πρόσληψη 12 ατόμων στη Δημοτική Αστυνομία, με τη δέσμευση οι αιτούμενες θέσεις να προβλεφθούν στο νέο Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας.
Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή υπόθεση. Ο Δήμος μας, έχει ανάγκη αυτές τις προσλήψεις, για αυτό και κάνουμε ότι είναι δυνατό να αντιμετωπιστεί το ζήτημα που προέκυψε από την ξαφνική απόφαση του ΥΠΕΣ, να εγκρίνει προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία.
Κ. ΚΟΥΖΟΥΚΑΣ: ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΘΕΙ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
Ο Προϊστάμενος του Τμήματος της Δημοτικής Αστυνομίας Κω κ. Κώστας Κουζούκας, μας ανέφερε τις ελλείψεις που υπάρχουν, καθώς και ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να ενισχυθεί η Υπηρεσία. «Η Δημοτική Αστυνομία Κω – είπε- πριν την διάσπαση των Δήμων απαριθμούσε 29 άτομα. Το 2013 όμως, με την “διάλυσή” της, αναγκάστηκαν όλοι να "μεταπηδήσουν" σε διαφορετικές υπηρεσίες. Η αναγκαιότητας της φάνηκε αμέσως και γι αυτό, πολύ άμεσα, (το 2015) "επέστρεψε" στα καθήκοντα της, ωστόσο όχι το ίδιο δυναμικά με πριν... Αυτή τη στιγμή, στο Δήμο της Κω, έχουμε 13 άτομα.
Οι αρμοδιότητες είναι πολλές και ιδιαίτερα το καλοκαίρι, όπου ο πληθυσμός του νησιού πολλαπλασιάζεται. Μάλιστα, το καλοκαίρι μένουμε με μόλις 8 άτομα, καθώς οι 5 κάνουν χρήση της νόμιμης άδειάς τους (άνευ αποδοχών) λόγω επιμέλειας ανήλικων τέκνων. Μπορείτε λοιπόν να καταλάβετε πόσο αναγκαία είναι η ενίσχυση της. Πρόσφατα, με το νέο νομοσχέδιο, όπου αυξάνονται οι αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας, ζητήσαμε επιπλέον 12 άτομα. Απ’ ότι ενημερωθήκαμε όμως, ο Δήμος της Κω, δεν προβλέπεται να προσλάβει προσωπικό. Ξέρω ότι ο Δήμαρχος έκανε σχετικές προσπάθειες για να μπορέσουμε να ενισχυθούμε και εμείς, όμως απ’ ότι γνωρίζω έπεσαν στο κενό. Θεωρώ ότι η Κως έπρεπε να είναι μέσα στους Δήμους που θα ενισχυθούν, καθώς πρόκειται για ένα νησί με μεγάλες ανάγκες, αφού φιλοξενεί το καλοκαίρι πάνω από 1,5 εκ. επισκέπτες».
Γ. ΚΥΡΙΤΣΗΣ: ΟΦΕΙΛΑΝ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙ – ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ
Σε επικοινωνία που είχαμε με τον επικεφαλής της Δύναμης Αλλαγής κ. Κυρίτση, μας επισήμανε ότι η σημερινή Δημ. Αρχή, όφειλε να είχε προετοιμαστεί καλύτερα για το συγκεκριμένο θέμα, κατηγορώντας την, ότι εδώ και τρία χρόνια δεν έχει κάνει τίποτα.
«O Δήμος της Κω – είπε- ήταν από αυτούς που προχώρησαν στην επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας, μετά την κατάργησή της, από την τότε Κυβέρνηση. Εδώ και ένα χρόνο, η Κυβέρνηση και πολύ σωστά, ανακοίνωσε την πρόθεσή της για περαιτέρω ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της. Ο Δήμος το γνώριζε, αν δεν το γνώριζε, τότε είναι ακόμα ένα πρόβλημα, στα τόσα που έχουν φορτώσει στο νησί. Όφειλαν να προετοιμαστούν. Αν είχαν σχεδιασμό, θα ήξεραν αν και πόσους Δημοτικούς Αστυνόμους χρειάζεται το νησί. Tο πόσες θέσεις θα κάλυπτε η όποια προκήρυξη έχει να κάνει με τον Ο.Ε.Υ. του Δήμου.
Τρία χρόνια τώρα, παρά την ανάθεση και τη σύσταση πολυπληθούς ομάδας εργασίας, μέχρι τώρα δεν έκαναν τίποτα. Είναι η αδιαφορία και η ανικανότητα τους; Ότι και να είναι, το μόνο σίγουρο, είναι πως ο Δήμος έχει εγκαταλειφθεί στη μοίρα του. Αν δει κανείς και το κύμα φυγής των υπαλλήλων που οφείλεται αποκλειστικά στη Δημοτική Αρχή, τότε αντιλαμβάνεται ο κάθε απλός πολίτης, ότι οι άνθρωποι αυτοί, μόνο κακό κάνουν.
Β. ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ: Ο ΔΗΜΟΣ ΚΩ ΔΕΝ ΠΛΗΡΟΥΣΕ ΤΙΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ
Σε επικοινωνία που είχαμε με τον Βουλευτή της Ν.Δ. στα Δωδεκάνησα κ. Βασίλη Υψηλάντη, ο οποίος πίεσε και αυτός με τη σειρά του, ώστε να καταφέρει ο Δήμος της Κω να προχωρήσει σε προσλήψεις Δημοτικών Αστυνόμων, μας ανέφερε ότι τελικά αυτό δεν κατέστη δυνατό, καθώς δεν πληρούσε τις “προδιαγραφές”.
«Προσπάθησα – είπε- και εγώ και κατάφερα αρχικά να πάρω μία παράταση στην προθεσμία υποβολών μέχρι τέλος Ιανουαρίου, ωστόσο τελικά, ο Δήμος της Κω δεν τα κατάφερε, καθώς δεν είχε δημιουργηθεί από παλαιότερα ο Οργανισμός της Υπηρεσίας και έτσι δεν μπορούσε να συμμετέχει. Ωστόσο, είμαστε σε επαφή με τον Υπ. Εσωτερικών κ. Βορίδη και με τον Δήμο Κω, για να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες, με την αλλαγή του Οργανισμού, ώστε εάν ανοίξει δεύτερο κύμα προσλήψεων, να μπορέσει ο Δήμος της Κω, να στελεχωθεί με το ανάλογο προσωπικό».
Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΤΟΝ ΥΠ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ (10/1/23)
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, με την υπ. αριθ. 10/2022 εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών περί έγκρισης προσλήψεων ειδικού ένστολου προσωπικού Δημοτικής Αστυνομίας στους Δήμους αναφέρεται ότι για την υποβολή αιτήματος είναι απαραίτητη η ύπαρξη κενών θέσεων του ειδικού ένστολου προσωπικού στην οργανική μονάδα δημοτικής αστυνομίας και όχι σε τυχόν άλλες μονάδες.
Λόγω της ραγδαίας τουριστικής ανάπτυξης, τα τελευταία χρόνια, ο Δήμος της Κω, όπως και άλλοι νησιωτικοί Δήμοι, δεν πληρούν την προαναφερόμενη προϋπόθεση, ώστε να είναι δυνατή η περαιτέρω αναγκαία στελέχωση τους, δεδομένων και των νέων διευρυμένων αρμοδιοτήτων που αναλαμβάνει η εν λόγω υπηρεσία, στα πρότυπα των σωμάτων ασφαλείας σύμφωνα με τον Ν. 5003/2022 του Υπουργείου Εσωτερικών.
Επιπρόσθετα, σύμφωνα με την απογραφή του 2021, ο Δήμος της Κω κατέγραψε αύξηση πληθυσμού άνω του 10% προσεγγίζοντας τους 37.000 μονίμους κατοίκους. Επιπλέον, κατά το 2015, οπότε και επανασυστήθηκε η Δημοτική Αστυνομία, η Κως δέχθηκε 970.029 επισκέπτες μέσω διεθνών πτήσεων κατά τη θερινή περίοδο, ενώ το έτος 2022 έκλεισε με 1.385.369 επισκέπτες μέσω διεθνών πτήσεων καταγράφοντας αύξηση πλέων το 42% , πέραν αυτών που επισκέφθηκαν το νησί μας ακτοπλοϊκώς.
Ανατρέχοντας στις τρεις κατηγορίες, σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο όπου ενδεικτικά αναφέρουμε τις τρεις κατηγορίες αρμοδιοτήτων της δημοτικής αστυνομίας:
- Στην πρώτη κατηγορία περιλαμβάνονται αρμοδιότητες, όπως ενδεικτικά: ο τροχονομικός έλεγχος οδηγών και οχημάτων (κίνηση, στάση και στάθμευση), η απομάκρυνση εγκαταλελειμμένων οχημάτων, η επιβολή διοικητικών κυρώσεων σε καταστήματα ή επιχειρήσεις, τα ζώα συντροφιάς, την επίδοση εγγράφων και η τήρηση της αντικαπνιστικής νομοθεσίας κλπ.
- Η δεύτερη κατηγορία αφορά την τήρηση των διατάξεων για την υπαίθρια διαφήμιση και το υπαίθριο εμπόριο.
- Στην τρίτη κατηγορία περιλαμβάνονται ο έλεγχος νομιμότητας στην αδειοδότηση καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, θεάτρων, κινηματογράφων καταστημάτων ενοικίασης ποδηλάτων και μοτοποδήλατων, η ηχορύπανση, η κοινή ησυχία και η λειτουργία μουσικής στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, το ωράριο λειτουργίας καταστημάτων, η λειτουργία εμποροπανηγύρεων, εποχικών υπαίθριων αγορών και λοιπών ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων.
Γίνεται αντιληπτό ότι είναι αδύνατον να υποστηριχθούν όλες αυτές οι αρμοδιότητες με την υφιστάμενη στελέχωση, αφού τη δεδομένη χρονική στιγμή η Δημοτική Αστυνομία του Δήμου Κω στελεχώνεται από 13 εργαζόμενους.
Μετά από αξιολόγηση, ανάλυση και προσαρμογή στα νέα δεδομένα γίνεται σαφές πως η άσκηση των υφιστάμενων όπως και των πρόσθετων αρμοδιοτήτων της Δημοτικής Αστυνομίας, απαιτεί την κατ’ ελάχιστον αύξηση των εργαζομένων στην υπηρεσία, κατά 12 επιπλέον άτομα.
Για το λόγο αυτό αιτούμαστε την άμεση αλλαγή της εγκυκλίου, ώστε να παρέχεται η δυνατότητα, ο Δήμος μας να υποβάλλει αίτημα για την περαιτέρω στελέχωση της Δημοτικής Αστυνομίας και οι αιτούμενες θέσεις να προβλεφθούν στον νέο Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου.