Γεύσεις, αρώματα, εμπειρία, αναμνήσεις είναι μερικές μόνο από τις λέξεις που μπορούν να χαρακτηρίσουν την συνεργασία μεταξύ του αγαπητού και γνωστού εστιατορίου Broadway και του τοπικού δικτύου τοπικών προϊόντων, Kos Locally Grown.
Η οικογένεια Παπακωνσταντίνου με επικεφαλή σεφ τον δημιουργικό Γιάννη, καθημερινά προσφέρει πιάτα εμπνευσμένα από την ελληνική αλλά κυρίως την κωακή κουζίνα σε μία μοντέρνα εκδοχή.
Η κωακή κουζίνα είναι οι παραγωγοί της
« Τοπική γαστρονομία χωρίς παραγωγούς του τόπου μας, πρώτες ύλες από την Κω και φυσικά από άλλα μέρη της Ελλάδας δεν υφίσταται» μας είπε μεταξύ άλλων ο σεφ, θέλοντας να περιγράψει το σκεπτικό πίσω από το ειδικό σετ μενού που αποτελείται 100% από προϊόντα και ύλες της Κω.
Ο Μανώλης Παπακωνσταντίνου στην εξυπηρέτηση, ως άνθρωπος της επικοινωνίας, περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια όχι μόνο την σύσταση του κάθε πιάτου, αλλά και ποιοι είναι οι τοπικοί παραγωγοί βρίσκονται πίσω από την πανδαισία γεύσεων προτείνοντας παράλληλα και τοπικά κρασιά για wine pairing.
Το μενού γευσιγνωσίας ήταν διαθέσιμο για περίπου 2 εβδομάδες αφού η εποχικότητα των υλών καθορίζουν την διάρκεια διαθεσιμότητας. Πιάτα δροσερά, καλοκαιρινά, με μαμαδίστικες γεύσεις, με κώτικα αρώματα στημένα μοντέρνα και δημιουργικά σαν μικροί πίνακες ζωγραφικής.
Πιάτα που διαφημίζουν τα τοπικά προϊόντα
Είχαμε την τιμή να ζήσουμε την εμπειρία και σήμερα την μοιραζόμαστε μαζί σας γιατί τέτοιου είδους προσπάθειες δεν πρέπει να μένουν μεταξύ μας… Άλλωστε όπως μας είπαν και τα αδέρφια, το μενού αποδείχτηκε ένας άξιος πρεσβευτής διαφήμισης των τοπικών προϊόντων. Οι επισκέπτες γευσιγνώστες μένοντας απόλυτα ικανοποιημένοι, αναζητούσαν τις συσκευασίες μελιού, τυριού, κρασιού, κάπαρης για να πάρουν πίσω στις χώρες τους παρατείνοντας τις διακοπές τους στην Κω, έστω στην κουζίνα.
Ένα μενού με 8 πιάτα 100% Κω
Το ειδικό μενού είναι αποτέλεσμα έμπνευσης του σεφ και την διαθεσιμότητα υλών από τους Κώους παραγωγούς. Έτσι η εισαγωγή γίνεται με μία μοντέρνα ντοματοσαλάτα όπου πρωταγωνιστεί μία κατακόκκινη ντομάτα γεμιστή με ντοματίνια, καρπούζι, καραμελωμένο κρασοτύρι της Κω, μυζήθρα και ένα ρευστό dressing βασιλικού.
Στη συνέχεια ένα ημίπαστο ψάρι σκεπασμένο από σταφύλια από τον κάμπο του Πυλιού , ταραμά και μέντα δίνει το συνθηματικό για το τι θα ακολουθήσει. Ένα πιάτο όπου η γλυκάδα των σταφυλιών υπερισχύει κάνοντας και τους πιο διστακτικούς ( όπως εγώ με το ψάρι), να απολαμβάνουν κάθε μπουκιά. Η δε παρουσίαση, μοναδική αφού πρόκειται ουσιαστικά για λευκό και κόκκινο σταφύλι σε λεπτές φέτες σε κενό αέρος που στολίζουν το ψάρι σαν ημιπολύτιμες χρωματιστές πέτρες.
Αλλάζοντας ρώτα επιστρέφουμε στις Κυριακάτικες γεύσεις της μαμάς με τα κολοκυθάκια γεμιστά με κιμά σε μοντέρνο στήσιμο όπως και η μελιτζάνα με ρευστή φέτα που ακολούθησε.
Την παράσταση έκλεψε και η πατάτα ακορντεόν της Κω που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από εκείνη της Νάξου, παντρεμένη με μπεσαμέλ και καμένο βούτυρο.
Επιστροφή στις θάλασσες και στο ψάρι ημέρας που έτυχε να είναι λαβράκι ελεύθερο με κάπαρη κώτικη σε μία σως με διάφορα εσπεροειδή , κομμάτια πορτοκαλιού και αρωματικά βότανα να μοιράζουν μυρωδιές και γεύσεις.
Ένα μενού με γεύσεις της Κω δεν θα μπορούσε να μην έχει και πουλερικό. Έτσι το κοκαράκι το χωριάτικο συνοδευόμενο από γραβιέρα του τόπου μας με ούζο από την Κω σε ρευστή σάλτσα φέτας στολισμένο με βρώσιμα μικρά πολύχρωμα λουλούδια που επίσης καλλιεργούνται στην Κω, είναι ένα ταξίδι γεύσεων από μόνο του. Το ούζο σε συνδυασμό με το κοκοράκι κλέβει την παράσταση με τα χρώματα και η παρουσίαση να είναι για αναρτήσεις και stories.
Τέλος, κανένα γεύμα δεν έχει ολοκληρωθεί αν δεν σερβιριστεί το πολυαναμενόμενο γλυκό. Ροδάκινα με κρέμα βανίλιας , αμύγδαλο και άφθονο μέλι Κεφάλου ήταν ότι πιο δροσερό σε συνδυασμό για να κλείσει γλυκά ένα τόσο υπέροχο γεύμα.
Food pairing με τοπικούς παραγωγούς
Η πίστη της οικογένειας Παπακωνσταντίνου στους συνεργάτες τοπικούς παραγωγούς και στην ποιότητα των διαθέσιμων προϊόντων ήταν μόνο η αφορμή για αυτό το ιδιότυπο “food pairing”.
Πέρα από την διαχρονική συνεργασία που εξασφαλίζει την τοπικότητα και φρεσκάδα των υλών που χρησιμοποιούνται στην κουζίνα, γίνεται παράλληλα μία προσπάθεια εξωστρέφειας και ανάδειξης των ανθρώπων της κωακής γης.
Άλλωστε το Broadway με 35 χρόνια παρουσίας και 7 βραβεία στους διοργανώσεις « Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας» και «FNL Best Restaurant Awards» μπορεί να αναδείξει την νόστιμη πλευρά της Κω και τους ανθρώπους που κρύβονται πίσω από τα όσα απολαμβάνουμε εμείς οι καταναλωτές.
Στο ειδικό μενού χρησιμοποιήθηκαν προϊόντα από τους παρακάτω παραγωγούς μέλη της Kos Locally Grown: Αγροτικός Σύλλογος Κω, Τυροκομείο Γιάννου, Be Leaf, Κωακή Κάπαρη, Meraki, Oromedon Honey, PapouraKos, Honeycomb, Dimeli, Μέλλισα, Ελαιόλαδο Παπαδημητρίου, Ούζο Καρδούλιας, Κρασιά Παπακωνσταντίνου, Σκευοφύλαξ, Ακράνι, Χατζηεμμανουήλ, Πέτρα Μαρίνου.
Όταν τα πάντα γύρω μας κινούνται σε γρήγορους και all inclusive ρυθμούς, εμείς επιλέγουμε αληθινές, ,φρέσκες, νησιώτικες γεύσεις σε στέκια που εμπεριέχουν αγάπη και μεράκι.
Έχοντας τις αρχές και τις συνήθειες του κ. Κώστα Παπακωνσταντίνου και της συζύγου του Πόπη, τα παιδιά τους Γιάννη και Μανώλη, μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες για την διατήρηση της κωακής κουζίνας, της αναβάθμισής του, της στήριξης των νέων παιδιών που διάλεξαν τον δύσκολο δρόμο της αγροτικής παραγωγής.
Εμείς θα είμαστε πάντα συμπαραστάτες σε τέτοιες προσπάθειες αναδεικνύοντας τες όπως κάνουμε όλα αυτά τα χρόνια. Σίγουρα θα πρέπει να υπάρξει μία οργανωμένη προβολή με καμπάνιες υπό την αιγίδα φορέων γιατί η Κως είναι και νόστιμη και παραγωγική.
Σάντυ Λαδικού