Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Be Leaf: Λουλούδια και φύτρες από την Κω και τον Γιώργο Παπαγγελή, για να τα φας στο πιάτο...

29/07/2023
1229 Εμφανίσεις
1 Σχόλια

Στην Κω είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για την παραγωγή μας και τα τοπικά μας προϊόντα που καθημερινά γεννιούνται με πολύ κόπο και μεράκι. Η αλήθεια είναι ότι το λάδι, κρασί, μέλι, αλόη βέρα, αναψυκτικά, γαλακτοκομικά και άλλα προϊόντα είναι εκείνα που μας έρχονται πρώτα στο μυαλό.

Κανείς δεν θα περίμενε ότι θα φτάναμε στο σημείο να τρώμε μικρά πολύχρωμα λουλούδια και φύτρες. Αυτή όμως είναι η τάση στην μοντέρνα κουζίνα τα τελευταία χρόνια. Ποιος θα περίμενε ότι θα υπήρχε στην εύφορη Κω και μία τέτοια παραγωγή που γεννήθηκε από την ανάγκη ενός σεφ να βρίσκει βρώσιμα λουλούδια και φύτρες φρέσκα χωρίς αλλοιώσεις και την ώρα που τα χρειαζόταν!

Γιώργος Παπαγγελής ο σεφ πίσω από την Be Leaf

Ο Γιώργος Παπαγγελής είναι ο άνθρωπος πίσω από την Be Leaf. Πίστεψε στην δύναμη των φυτών και έδωσε ζωή στην ιδέα του όπως κρύβει και η ετυμολογία του brand που εδρεύει στο Ζιπάρι όπως και ο ίδιος.

Ο Γιώργος Παπαγγελής είναι μάγειρας σε ένα από τα καλύτερα ξενοδοχεία του νησιού μας το Neptune. Η δημιουργική κουζίνα και η υψηλή γαστρονομία είναι σε πρώτο πλάνο στις κουζίνες του ομίλου.

Ο ίδιος είχε ανάγκη από βρώσιμα φυτά για να στολίσει τα πιάτα του. Είναι μία τάση τόσο στους μάγειρες, όσο και σε ζαχαροπλάστες αλλά και bartenders. Τέτοιου είδους λουλούδια αλλά και φύτρες έρχονταν στο νησί μας μόνο μέσω Αθηνών. Που σημαίνει μεταφορικά, ψυγεία, ημέρες , υψηλό κόστος και ρίσκο στην ποιότητα της ύλης.

Έτσι αποφάσισε να αναλάβει δράση , να καλλιεργήσει τα δικά του φυτά , να έχει πρόσβαση όποτε τα χρειάζεται , φρέσκα, δροσερά σε ένα farm to table concept δηλαδή απευθείας από το μποστάνι μειώνοντας έτσι και το αποτύπωμα του άνθρακα στο περιβάλλον.

Κάπως έτσι γεννήθηκε η επιχείρηση Be Leaf όπου ο σεφ καλλιεργεί στο Ζιπάρι το δικό του μποστάνι με όλα αυτά τα πολύχρωμα λουλούδια και φυτά και μάλιστα τα διαθέτει σε εστιατόρια και ξενοδοχεία της Κω με μεγάλη επιτυχία!

Συναντήσαμε τον Γιώργο Παπαγγελή ο οποίος μίλησε στο Βήμα της Κω για το εγχείρημά του και για το πως διασύνδεσε πραγματικά τον τριτογενή τομέα με τον πρωτογενή μέσω της κουζίνας του!

Η ανάγκη φρέσκων υλών έφερε την πρώτη καλλιέργεια βρώσιμων λουλουδιών και φύτρων στην Κω 

« Η ιδέα της επιχείρησης αυτής ξεκίνησε σε ένα απογευματινό πάσο στην κουζίνα του εστιατορίου που εργαζόμουν μιας και η βασική μου δουλειά είναι μάγειρας. Οι φύτρες λοιπόν που είχα να χρησιμοποιήσω ήταν από τα ψυγεία και από τις πολλές μεταφορές είχαν καεί λόγω ψύχους. Έτσι εν ώρα δουλειάς είπα πως εγώ θα τα κάνω καλύτερα. Μια εβδομάδα αργότερα τα πρώτα αποτελέσματα ήταν ορατά και το αποτέλεσμα δεν σας κρύβω με άφησε πάρα πολύ ικανοποιημένο. Σε αυτό το σημείο να σου πω πως εκείνες οι φύτρες οι καμένες δεν ήταν κακές λόγου λάθος του εργοδότη μου. Προέκυψε και μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο στα προιόντα διότι είναι ευάλωτα. Είναι πολύ δύσκολο για τις φύτρες να παραμείνουν σε καλή κατάσταση και φρέσκες μετά από ταξίδι με τόσα καράβια και φορτηγά. Σκεφτείτε την διαδρομή μέχρι να φτάσει στα χέρια μου».

Ποια τα χαρακτηριστικά των made in Kos φύτρων 

Ο Γιώργος είχε και πολλές ανησυχίες σχετικά με τα θρεπτικά συστατικά που ελάμβαναν οι φύτρες από το βαμβάκι που χρησιμοποιείτο για την καλλιέργεια τους.

« Οι φύτρες που παράγοντα από την Be Leaf τρέφονται από ενισχυμένη τύρφη και παραδίδονται φρέσκες από εμένα την ίδια ή την επόμενη ημέρα της παραγγελίας που πολύ μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Οπότε μιλάμε και για ένα προϊόν οικολογικό».

Λουλούδια για να τα φας στο πιάτο 

Ο σεφ όμως δεν καλλιεργεί μόνο φύτρες αλλά έχει προσθέσει στο μποστάνι του και τα βρώσιμα λουλούδια. Μία τάση που βλέπουμε στα γλυκά, μια τάση που βλέπουμε στα φαγητά ακόμη και στα δροσερά κοκτέιλ του καλοκαιριού. Λουλούδια όχι μόνο για στόλισμα αλλά κυρίως για φάγωμα.

« Η προσθήκη των βρώσιμων λουλουδιών στις καλλιέργειες μας είναι φετινή και είναι πιλοτική τουλάχιστον για φέτος. Αυτά που θα έρθουν από του χρόνου και μελλοντικά είναι πολλά υποσχόμενα. Η καλλιέργεια φέτος είναι στην δεύτερή της χρονιά και έχουμε φτάσει να μετράμε πάνω από 15 κωδικούς σε φύτρες και 10 εποχιακά άνθη. Αριθμός που συνεχώς θα αυξάνεται διότι είναι αυξημένες και οι ανάγκες της αγοράς».

Η Be Leaf στην τοπική γαστρονομία 

Μπορεί ποιοτικά να είναι άκρως ανταγωνιστικά τα όσα προσφέρει ο νέος παραγωγός αλλά πολλές φορές και η τιμή είναι εκείνη που καθορίζει την προσθήκη της ύλης στις κουζίνες. Είναι πάντως πολύ ελπιδοφόρο που υπάρχουν επιχειρήσεις στο νησί μας που ήδη τα χρησιμοποιούν . Ενδεικτικά αναφέρουμε το Albergo Gelsomino, Aqua Blu Hotel, Mazi by Theros Suites, Neptune Hotel και άλλα.

« Στο θέμα της τιμής οι φύτρες που παράγω είναι πολύ κοντά στις τιμές της Αθήνας. Στόχος είναι να μετριάσουμε την ανάγκη το να αγοράζουμε από την Αθήνα ή κάπου αλλού εδώ στο νησί μας. Άλλωστε αφού μπορούμε να τα έχουμε τα προϊόντα μας τοπικά γιατί να μην τα εκμεταλλευόμαστε; Όμως όπως και σε κάθε κλάδο, έτσι και στον δικό μου ο ανταγωνισμός είναι απολύτως θεμιτός γιατί αυτός είναι που θα σε κάνει και καλύτερο».

Τα πλεονεκτήματα του τοπικού προϊόντος 

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που κάνουν τα βρώσιμα φυτά της Be Leaf να ξεχωρίζουν;

« Τα χαρακτηριστικά που κάνουν τα μικροφυτά μας και τα βρώσιμα λουλούδια μας να ξεχωρίζουν είναι πως είναι καταρχήν non GMO. Δεν μεγαλώνουν σε βαμβάκι και χρησιμοποιώ τύρφη. Έτσι έχουν έντονο χρώμα και πιο δυνατή και αληθινή γεύση.

Σε ότι αφορά τις προσδοκίες του καλλιεργητή, είναι να πείσει όσους περισσότερους επαγγελματίες σεφ της Κω και των γύρω νησιών να προτιμήσουν τις φύτρες made in Kos αλλά και να διευρύνει την γκάμα με περισσότερους κωδικούς.

Τουρισμός, πρωτογενής τομέας και η ανάγκη ενός σεφ στην κουζίνα 

« Χωρίς τον πρωτογενή τομέα ο δεσμός δεν υφίσταται. Τον έχει ανάγκη όπως τα λουλούδια τη μέλισσα. Είτε αυτό είναι φύτρες είτε είναι ντομάτες είτε είναι οι κώτικες πλιζίνες. Από την άλλη, στοχεύω στους ανήσυχους σεφ και ευτυχώς η Κως έχει πολλούς. Σύντομα θα μάθετε για κάτι καλό που θα γίνει στην Κω και θα είναι Kos Locally Grown».

Εμείς να ευχηθούμε θερμά συγχαρητήρια στον Γιώργο Παπαγγελή και ευχόμαστε η προσπάθειά του να στηριχτεί από την εστίαση της Κω. Αν θέλετε και εσείς να γνωρίσετε τα προϊόντα που καλλιεργεί και να τα δοκιμάσετε, επισκεφτείτε το Instagram be_leaf_kos. Σας παραδίδει ο Γιώργος αυτοπρόσωπος την παραγγελία με πολύ θετική διάθεση!


Σάντυ Λαδικού


Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 1
Φυσιολατρης
Φυσιολατρης 30/07 - 22:40
Τι άλλο θα δούμε πια
Τα λουλούδια είναι για το βάζο και τις γλάστρες. Λίγο απόκοσμο και περίεργο να τρως τα λουλούδια αφού υπάρχουν χιλιάδες άλλα φαγητά και σε πολλές ποικιλίες.

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ