Πλέον με νόμο του κράτους οι Σχολικές Επιτροπές έχουν καταργηθεί από τις 29 Ιουνίου 2024.
Είμαστε στην καλοκαιρινή περίοδο, που γίνονται οι περισσότερες και πιο ουσιαστικές παρεμβάσεις στις δομές εκπαίδευσης και σχεδόν τίποτα δεν γίνεται, ενώ ο Σεπτέμβριος, που αρχίζει η νέα σχολική χρονιά, πλησιάζει.
Πολλές από αυτές τις παρεμβάσεις γίνονταν μέσω των Σχολικών Επιτροπών και φυσικά όχι μόνο με τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, που αφορούν στις λειτουργικές δαπάνες αλλά κυρίως με την Πρόσθετη Οικονομική Στήριξη των Δήμων.
Να τονίσω δε ότι οι δαπάνες συντήρησης δεν καλύπτονταν ποτέ με τους ελάχιστους πόρους που διέθετε και διαθέτει η κυβέρνηση και αυτός ήταν ο λόγος της Πρόσθετης Οικονομικής Στήριξης των Σχολικών Επιτροπών εξ ιδίων πόρων των Δήμων.
Ας δούμε τις συνέπειες της κατάργησης των Σχολικών Επιτροπών με ένα παράδειγμα, που αφορά στο Σχολείο που είμαι Διευθυντής, δηλαδή το Δημοτικό Σχολείο Νισύρου-Ομήρειον.
Η Δημοτική Αρχή αποδέχτηκε και το Δημοτικό Συμβούλιο Νισύρου ενέκρινε την Πρόσθετη Οικονομική Στήριξη της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου για την προμήθεια και τοποθέτηση κλιματιστικών στο Σχολείο. Η προμήθεια έγινε, αλλά όχι και η εγκατάσταση. Για την εγκατάσταση και όχι μόνο απαιτείται παρέμβαση στο ηλεκτρολογικό δίκτυο, που σε καμία περίπτωση δεν ικανοποιεί τις ανάγκες του Σχολείου. Προηγείται όμως σχετική μελέτη. Ως Σχολική Επιτροπή θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε στη μελέτη με βάση το οικονομικό απόθεμα. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει, αφού το ταμειακό απόθεμα δεν μπορούμε να το διαχειριστούμε με βάση τις σχετικές εφαρμοστικές εγκυκλίους. Η μελέτη και η παρέμβαση πρέπει να γίνει από τον Δήμο με ό,τι αρνητικό αυτό συνεπάγεται στο χρονοδιάγραμμα που απαιτείται.
Πρόβλεψη: Πολύ δύσκολο έως απίθανο να γίνει έγκαιρα η παρέμβαση, με ό,τι αρνητικό αυτό συνεπάγεται για την εύρυθμη λειτουργία ενός σύγχρονου Σχολείου.
Για τη διδακτική επίσκεψη στη Βουλή των Ελλήνων τη σχολική χρονιά 2023-2024 η Δημοτική Αρχή αποδέχτηκε και το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε την Πρόσθετη Οικονομική Στήριξη για την κάλυψη του κόστους που αφορά στους μαθητές, δεδομένο που διευκόλυνε στη μεγαλύτερη συμμετοχή. Με βάση όμως τα σημερινά δεδομένα, φαίνεται ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί πλέον. Αρνητικό δεδομένο, που θα είναι ανασταλτικός παράγοντας στην πραγματοποίηση τέτοιων σημαντικών δραστηριοτήτων.
Η Σχολική Επιτροπή διέθετε όλα τα απαιτούμενα κονδύλια για συντηρήσεις και εξοπλισμό του Σχολείου και φυσικά λόγω και της Πρόσθετης Οικονομικής Ενίσχυσης από τον Δήμο. Σήμερα το ποσό της πάγιας εντολής για την κάλυψη αυτών των αναγκών, θα είναι 500 ευρώ, που θα διαχειρίζεται ο Διευθυντής του Σχολείου. Φυσικά εδώ γελάμε, για να μην κλαίμε.
Ευτυχώς και προλάβαμε να προμηθευτούμε φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές και σύγχρονο φωτοτυπικό μηχάνημα μέσω της Σχολικής Επιτροπής. Κάτι παρόμοιο από εδώ και στο εξής θα αποτελεί όνειρο θερινής νυχτός.
Με βάση αυτήν την εξέλιξη ο Διευθυντής του Σχολείου θα τρέχει να βρει χορηγούς και ο Σύλλογος Γονέων θα μετατραπεί σε φορέα είσπραξης για την κάλυψη των αναγκών της σχολικής μονάδας.
Βεβαίως ο Δήμος θα επιφορτιστεί με μεγαλύτερες ευθύνες, χωρίς να μεταφέρονται και αντίστοιχοι πόροι.
Αυτό που με λυπεί όμως είναι και η αδράνεια που διαφαίνεται, αφού τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων δεν αποστέλλουν στους αρμόδιους υπουργούς τουλάχιστον ψήφισμα διαμαρτυρίας, για να εκδηλώσουν την αντίδρασή τους.
Ας μην γίνω μάρτυρας κακών, αλλά όλες τις τραγικές συνέπειες θα τις βρούμε μπροστά μας ευθύς αμέσως με την έναρξη της σχολικής χρονιάς και ιδιαίτερα από τη χειμερινή περίοδο 2024-2025.
Ο Διευθυντής
Του Δημοτικού Σχολείου Νισύρου
Ομήρειον
Δημήτριος Χασαπλαδάκης