Σε καταγγελία κατά της Δημοτικής Αρχής προσφεύγουν δημότες και ιδιοκτήτες ακινήτων της περιοχής, για την ανεπανάληπτη εσκεμμένη οικολογική καταστροφή που έχει υποστεί η Αλυκή Τιγκακίου, με σκοπό την αλλαγή χρήσης της, απαιτώντας από την Δημ. Αρχή να δώσει άμεσα πλήρεις εξηγήσεις για τις ενέργειές της στην περιοχή.
Να σημειωθεί ότι ήδη το κείμενο της καταγγελίας έχουν ήδη υπογράψει αρκετοί συμπολίτες μας.
Αναλυτικά η καταγγελία, αναφέρει:
Ο υγροβιότοπος Αλυκών Τηγκακίου Κω, υπέστη εσκεμμένα την καλοκαιρινή περίοδο του τρέχοντος έτους 2022, μία ανεπανάληπτη οικολογική καταστροφή, με σκοπό την ερημοποίησή, με αποκρυπτόμενο σκοπό την αλλαγή χρήσης, παρά το γεγονός ότι η ευρύτερη περιοχή είναι χαρακτηρισμένη ως περιοχή προστατευόμενη, προορισμένη για την φιλοξενία αποδημητικών πουλιών (ερωδιοί, πελεκάνοι, πελαργοί, φλαμίγκο κ.α.) κατά την άνοιξη και το καλοκαίρι, κυρίως αλλά πολλές φορές και το φθινόπωρο και το χειμώνα, ανάλογα με τον καιρό που τρέφονται με ψάρια που υπήρχαν στον υγροβιότοπο.
Το χειμώνα, η ευρύτερη περιοχή δέχεται τα νερά της βροχής και το καλοκαίρι εδώ και δεκαετίες τροφοδοτείται με θαλασσινό νερό από ένα κανάλι που πρέπει να συντηρείται και να καθαρίζεται τακτικά. Υπάρχει μάλιστα μόνιμα εγκατεστημένο εκεί βαρύ μηχάνημα (εκσκαφέας) γι’ αυτό το σκοπό. Το κανάλι λειτουργεί αμφίδρομα και τα ψάρια (κυρίως κέφαλοι) μπαίνουν στην αλυκή αλλά και εξέρχονται προς τη θάλασσα με τεράστια σημασία. Η περιοχή λειτουργούσε δηλ. ως χώρος αναπαραγωγής ψαριών και πουλιών κ.α. υδρόβιων.
Πολλοί κάτοικοι της περιοχής προσέφεραν εθελοντική εργασία και οικονομική συμμετοχή επί πολλά χρόνια για να διατηρηθεί η περιοχή ζωντανή και για το σκοπό, με τον οποίο έχει χαρακτηρισθεί. Ήταν ένα στολίδι για το νησί, ένα αξιοθέατο και πόλος έλξης πολλών επισκεπτών στο νησί μας.
Και τώρα παντελής αδιαφορία, εγκατάλειψη, ερημοποίηση, σκουπιδότοπος και πίστα μοτό (γουρούνες), μήπως αυτός είναι ο σκοπός της Δημοτικής Αρχής; Ήταν στο πρόγραμμα της παράταξης, αυτή είναι η θέση του Δήμου; Επιδιώκεται να αλλάξει το καθεστώς; Γιατί δεν βγαίνουν να πουν τα επιχειρήματά τους και ποιος είναι ο σκοπός της ερημοποίησης; Στο εξής θα μιλάμε για έρημο Τηγκακίου.
Με πρόταση της τότε Δημοτικής Αρχής Κω, χαρακτηρίστηκε η περιοχή των Αλυκών Κω, ως προστατευόμενη περιοχή, περιορισμένη για τη φιλοξενία αποδημητικών πουλιών. Μέχρι τον Ιούλιο, η περιοχή ήταν γεμάτη από πουλιά και σταδιακά με την διακοπή καθαρισμού του τεχνικού του τεχνικού έργου (αύλακας) και εξάτμιση του νερού, ανέβηκε η θερμοκρασία, ψόφησαν τόνοι ψαριών, όλο τον Ιούλιο υπήρχε μία δυσοσμία στην περιοχή., τα πουλιά έφυγαν και ήλθαν μόνο γλάροι σε τεράστιους αριθμούς, αλλά και αυτοί έφυγαν σταδιακά (οι περισσότεροι) και πολλοί ψοφάνε μάλλον από ασιτία και τη ζέστη. Υπάρχει ήδη μεγάλος αριθμός ψόφιων πουλιών και υπάρχει δυσοσμία.
Εκατοντάδες ιδιοκτήτες εμποδίζονται να αξιοποιήσουν την περιουσία τους, με τεράστια ζημιά και χωρίς καμία αποζημίωση, για να διατηρηθεί η περιοχή για το σκοπό που χαρακτηρίσθηκε και έρχεται τώρα η Δημοτική Αρχή και προσπαθεί να ανατρέψει το καθεστώς προστασίας με την εγκατάλειψη και την ερημοποίηση; Για ποιο λόγο και για ποιο απώτερο σκοπό; Οι ιδιοκτήτες των εκτάσεων της ευρύτερης περιοχής έχουν λόγο και άποψη. Ναι, να προστατευθεί ο υγροβιότοπος των Αλυκών Κω. Πρέπει όμως να γίνει μελέτη σκοπιμότητας για να καθορισθεί η έκταση και τα όρια του υδροβιότοπου και όχι όπως έγινε πρόχειρα και χωρίς καμία λογική, γιατί έτσι αποφάσισε ένας μηχανικός του Δήμου Κω, που τράβηξε κάποιες κονδυλιές στο χάρτη, αφού περιέλαβε τεράστιες εκτάσεις και πολλά ξενοδοχεία, εν λειτουργία. Αυτό που πρέπει να γίνει κυρίως, είναι να ολοκληρωθεί το ανάχωμα περιμετρικά του υγροβιότοπου και να δημιουργηθεί πυκνή φυτεία έξω από το ανάχωμα, με κατάλληλα φυτά (π.χ. ειδικές καλαμιές που υπάρχουν ανατολικά). Αλλά πρέπει να μπαίνει συνεχώς νερό, διαφορετικά, δεν μιλάμε για υγροβιότοπο, αλλά για έρημο και αυτό είναι παράνομο.
Για τους λόγους αυτούς, καταγγέλλουμε την Δημοτική Αρχή και ζητούμε πλήρεις εξηγήσεις.
Οι δημότες και ιδιοκτήτες ακινήτων της περιοχής.