Οι τελειόφοιτοι μαθητές των Λυκείων μας, οι οποίοι σε λίγες ημέρες θα είναι πια φοιτητές, μιλούν στο «ΒτΚ» για την “δοκιμασία” των Πανελληνίων Εξετάσεων, τα μυστικά της επιτυχίας τους, αλλά και τους νέους ορίζοντες που ανοίγονται μπροστά τους.
* Να σημειωθεί ότι η διαδικασία συγκέντρωσης των αποτελεσμάτων, είναι και φέτος ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς λόγω της ισχύουσας νομοθεσίας, δεν επιτρέπεται σε κανένα Φορέα, να δώσει στοιχεία για τις επιδόσεις των μαθητών.
Αυτό σημαίνει, ότι υπάρχει η πιθανότητα, να μην μπορέσουμε να έρθουμε σε επαφή, με μαθητές που έχουν αντίστοιχα καλές επιδόσεις.
Μ. ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ: ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Μανώλης Σακελλαρίου, μαθητής του Λυκείου Αντιμάχειας, της Θετικής Κατεύθυνσης, συγκέντρωσε 18.625 μόρια και πέτυχε την εισαγωγή του στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο ΑΠΘ. Ο ίδιος δηλώνει απόλυτα ικανοποιημένος, καθώς ήταν η πρώτη του επιλογή, γιατί το συγκεκριμένο Τμήμα συνδυάζει και τα Μαθηματικά και τη Φυσική, αλλά και τους υπολογιστές που του αρέσουν, ενώ θα έχει περισσότερες ευκαιρίες για επαγγελματική αποκατάσταση.
Τα φετινά θέματα των Πανελλήνιων εξετάσεων, θεωρεί ότι ήταν βατά, για όσους είχαν προετοιμαστεί κατάλληλα.
Το φροντιστήριο τον βοήθησε πολύ στο να πετύχει τον στόχο του και πιστεύει ότι είναι δύσκολο κάποιος να μπορέσει να γράψει καλά χωρίς την βοήθειά του, αφού στα σχολεία πλέον δεν γίνεται και τόσο αξιόλογη δουλεία, εξ αιτίας του εκπαιδευτικού συστήματος.
Στον περιορισμένο ελεύθερο χρόνο του, προτιμούσε να πηγαίνει βόλτα με τους φίλους του για να ξεκουράζει το μυαλό του.
Ως μυστικά της επιτυχίας, για να γράψει κάποιος καλά στις εξετάσεις, θεωρεί το συστηματικό διάβασμα, τις βάσεις που πρέπει να έχει ο μαθητής σε όλες τις τάξεις του Λυκείου, κάτι που σημαίνει ότι δεν πρέπει να αφήνει κενά, καθώς και την σωστή οργάνωση του χρόνου διαβάσματος.
Στα παιδιά που δεν κατάφεραν να περάσουν στη Σχολή που ήθελαν, τους συνιστά να κυνηγήσουν τους στόχους τους όποιοι και αν είναι αυτοί, τονίζοντας ότι εάν κάποιος δεν τα καταφέρει στις Πανελλήνιες, δεν σημαίνει και το τέλος του κόσμου, καθώς υπάρχουν πολλοί άλλοι δρόμοι που μπορεί να ακολουθήσει.
ΝΙΚΟΣ ΡΑΠΤΗΣ: ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ…
Ο Νίκος Ράπτης, μαθητής του Λυκείου Ζηπαρίου της Θετικής κατεύθυνσης, συγκέντρωσε 14.700 μόρια και πέρασε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, που ήταν και η πρώτη του επιλογή, καθώς του αρέσει η πειθαρχία και η στρατιωτική ζωή, αλλά και να υπηρετεί την πατρίδα.
Τα φετινά θέματα των εξετάσεων του φάνηκαν πιο εύκολα σε σχέση με πέρυσι και θεωρεί καταλυτική την βοήθεια που είχε από το φροντιστήριο.
Στον ελεύθερό του χρόνο, συνήθιζε να προπονείται, καθώς είχε να δοκιμαστεί και σε αγωνίσματα, λόγω της Στρατιωτικής Σχολής.
Για τον Νίκο, ήταν η δεύτερη φορά που έδωσε πανελλήνιες εξετάσεις, καθώς πέρυσι δεν κατάφερε να περάσει, ωστόσο φέτος πέτυχε τον στόχο του. Γι’ αυτό λοιπόν, συμβουλεύει τους νέους υποψήφιους, να κυνηγούν τα όνειρά τους, να μην εγκαταλείπουν με την πρώτη αποτυχία, γι’ αυτό όσοι δεν πέρασαν εκεί που ήθελαν, μπορούν να ξαναδώσουν εξετάσεις και να κάνουν πραγματικότητα το όνειρό τους, όπως έγινε και με τον ίδιο.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΑΤΖΗΔΙΑΜΑΝΤΗ: ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΘΕΛΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΤΥΧΟΥΝ ΤΟΝ ΣΤΟΧΟ ΤΟΥΣ
Η Αναστασία Χατζηδιαμαντή, μαθήτρια του 1ου Λυκείου της Θετικής Κατεύθυνσης, συγκέντρωσε 12.500 μόρια και πέρασε στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών στα Ιωάννινα. Δηλώνει ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα, καθώς έδωσε το 100% των δυνατοτήτων της και πέρασε σε μια Σχολή που την αρέσει πολύ.
Τα φετινά θέματα των εξετάσεων, εκτιμά ότι ήταν σχετικά βατά, ωστόσο υπήρχαν και δύσκολα μαθήματα, όπως η Χημεία, που απαιτούσε πολύ χρόνο για να απαντήσεις στις ερωτήσεις. Θεωρεί ότι πολύ δύσκολα, μπορεί κάποιος να πετύχει χωρίς την βοήθεια του φροντιστηρίου, ιδιαίτερα στην Θετική κατεύθυνση, καθώς τα μαθήματα είναι απαιτητικά και η υλη πολύ μεγάλη.
Στον λιγοστό ελεύθερο χρόνο που είχε, ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα της άρεσε να ασχολείται και να ακούει μουσική, ενώ έκανε και εκδρομές με το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, στο οποίο ήταν μέλος, αλλά και βόλτες με την οικογένειά της, με την οποία όπως μας είπε, είναι αρκετά δεμένη.
Για να πετύχει κάποιος στις εξετάσεις, μας λέει, ότι πρέπει να έχει ξεκαθαρίσει από την αρχή ποιος είναι ο στόχος του και να έχει θέληση και πείσμα για να τον πετύχει. Συνιστά στους νέους υποψήφιους, να αφιερώνουν χρόνο για τον εαυτό τους και να μην είναι όλη την ώρα πάνω από ένα βιβλίο, να ξεκουράζονται και να έχουν καλή ψυχολογία, ενώ σε όσους δεν πέτυχαν στις Πανελλήνιες, τους συμβουλεύει, εάν πραγματικά το θέλουν οι ίδιοι και όχι ο περίγυρός τους, να ξαναδώσουν εξετάσεις και σίγουρα θα έχουν καλύτερα αποτελέσματα.
Γ. ΚΑΡΔΟΥΛΙΑΣ: ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ
Ο πρωταθλητής μας στο Beach Volley, Γιάννης Καρδούλιας, ο οποίος παρά το γεγονός ότι έδινε φέτος Πανελλήνιες, κατάφερε και να κατακτήσει δύο πανελλήνια πρωταθλήματα (U22 και U19), αλλά και να περάσει στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης , συγκεντρώνοντας 11.045 μόρια.
Τα φετινά μαθήματα των εξετάσεων, θεωρεί ότι ήταν πιο δύσκολα σε σχέση με πέρυσι, με την Χημεία να είναι το μάθημα που τον δυσκόλεψε περισσότερο.
Το φροντιστήριο τον βοήθησε αρκετά στο να πετύχει τον στόχο του και εκτιμά ότι ένας μαθητής χωρίς την βοήθεια του φροντιστηρίου, θα χρειαστεί μεγαλύτερη προσπάθεια για να γράψει καλά.
Στον περιορισμένο ελεύθερο χρόνο που είχε, έκανε προπόνηση στο beach Volley για να είναι έτοιμος να συμμετέχει στα Πανελλήνια πρωτάθλημα, στα οποία όπως είπαμε, κατέκτησε την πρώτη θέση.
Θεωρεί απαραίτητα συστατικά για να πετύχει κάποιος τον στόχο του, την αφοσίωση, την πίστη και την προσήλωση που πρέπει να επιδεικνύει καθ’ ολη την διάρκεια του Λυκείου, ενώ σε όσους δεν τα κατάφεραν να μπουν στη σχολή που ήθελαν, τονίζει ότι δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου και ότι μπορούν, είτε να ξαναδώσουν εξετάσεις, είτε να βρουν ένα άλλο δρόμο για να προχωρήσουν…