Η Ανθούλα Κασίου Μπαλαλή, νύφη της άτυχης 63χρονης που έχασε τη ζωή της στην καρότσα αγροτικού στην Κω, μίλησε στο Ράδιο Πρώτο 91.5 και Βήμα της Κω για το περιστατικό αλλά και τα όσα ειπώθηκαν μετά.
Αφορμή ήταν οι δηλώσεις από τη διοίκηση του νοσοκομείου ότι η 63χρονη δεν θα ζούσε, κάτι που η κυρία Κασίου διέψευσε καθώς είχε ζωτικές ενδείξεις σχεδόν μέχρι που έφτασε το νοσοκομείο και φυσικά κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει εάν είχε λάβει η γυναίκα την ιατρική φροντίδα που έπρεπε εάν θα ζούσε ή κατέληγε.
Με πολύ θλίψη και οργή η οικογένεια επιρρίπτει ευθύνες προς κάθε κατεύθυνση καθώς διαχρονικά οι ελλείψεις στο χώρο της υγείας είναι μοιραίες. Τόνισε τα όσα τραγικά συνέβησαν και στην είσοδο της πόλης όπου η καρότσα κόλλησε στην κίνηση καθώς προπορευόταν λεωφορείο και δεν υπήρχε χώρος να κάνει στην άκρη για να ανοίξει το δρόμο στο αγροτικό.
Η δε περιγραφή συγκλονίζει, καθώς επάνω σε μία καρότσα εν κινήσει 4, 5 άνθρωποι έκαναν ΚΑΡΠΑ σε μία γυναίκα αιμόφυρτη με τους περαστικούς να παρακολουθούν συγκλονισμένοι και σοκαρισμένοι.
Η 63χρονη είχε ζωτικές ενδείξεις στη διαδρομή προς το νοσοκομείο
« Ευχαριστούμε όλο τον κόσμο. Ευχόμαστε μέσα από το δικό μας γολγοθά να μην συμβεί ξανά κάτι τέτοιο. Απαντώ σε όσους είπαν ότι ήταν μάταιο και θα πέθαινε η πεθερά μου ότι είχε σφυγμό, παλμό και ελπίδα. Μέχρι να φτάσει στο νοσοκομείο τα είχε όλα άρα δεν λες ούτε έφυγε ούτε ότι θα πέθαινε. Δεν αξίζει σε κανέναν να φεύγει με αυτόν τον τρόπο. Ξέρω άτομα που ζουν με ανεύρυσμα. Το 2023 σε ένα τόσο ανεπτυγμένο νησί να φεύγει έτσι. Το βράδυ 10 η ώρα έγινε η νεκροψία και μάθαμε τα αποτελέσματα. Πως έβγαιναν κάποιοι από τη διοίκηση στα κανάλια και έλεγαν ότι θα πέθαινε έτσι και αλλιώς; Που το ήξεραν;»
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής εξέτασης η 63χρονη Διονυσία Μπαλαλή κατέληξε από ανεύρυσμα στην κεντρική αρτηρία του εγκεφάλου.
Απάντηση προς τη διοίκηση του νοσοκομείου : « Αν ήταν συγγενής τους θα έλεγαν ότι σίγουρα θα πέθαινε;»
« Προσπάθησαν στο νοσοκομείο επί μία ώρα να την επαναφέρουν. Όταν λέει ο κάθε κύριος το μεσημέρι ότι δεν σωζόταν πως το λέει όταν εμείς μάθαμε το βράδυ ότι είχε ανεύρυσμα; Θέλω να πω σε αυτόν τον κύριο που γνώριζε την πεθερά μου ήταν ο λογιστής της. Αν βρεθεί σε αυτή τη θέση με συγγενή του τι θα κάνει για αυτό; Να βάλουμε στην άκρη τα κομματικά. Να βάλουμε την λογική. Μένει ο συγκεκριμένος στην Καρδάμαινα. Δεν σκέφτεται πως αν γίνει κάποιο έκτακτο πως θα πάει το ασθενοφόρο στο χωριό; Εγώ τα σκέφτομαι που είμαι 30 χρονών. Δεν έπρεπε να υπάρχει ασθενοφόρο για την Αντιμάχεια και την Καρδάμαινα;»
Τι να το κάνω το νέο νοσοκομείο - θέλω γιατρούς!
Στη συνέχεια η ίδια μιλάει και για τις συνθήκες εργασίας των υγειονομικών στην Κω αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθώς το κόστος ζωής είναι δυσθεώρητο ενώ οι μισθοί σε χαμηλά επίπεδα.
« Σκεφτόμαστε καθόλου τους γιατρούς και νοσηλευτές του νοσοκομείου. Που είναι εκεί και 24 ώρες. Που ξαπλώνουν, που ξεκουράζονται, που πλένονται; Που θα μείνουν αυτοί οι άνθρωποι που για μία γκαρσονιέρα τους ζητούν 600 ευρώ. Με το μισθό τους δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα. Τι να τα κάνω τα ντουβάρια, τι να το κάνω το νέο νοσοκομείο; Θέλω γιατρούς».
Κως: τουρισμός και υγεία - « Κλείστε αεροδρόμια, λιμάνια , ξενοδοχεία»
Στη συνέχεια η κα. Κασίου περιγράφει προσωπικά περιστατικά με χαλασμένα μηχανήματα, με υπογραφές ιδιωτών γιατρών για να φύγουν παιδιά από το νοσοκομείο και για το φόβο και ανασφάλεια που επικρατεί στους κατοίκους σε περίπτωση που κάτι συμβεί.
«Δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε 40.000 μόνιμους κατοίκους θέλουμε και τουρισμό; Κάθε χρόνο όλοι σχολιάζουν την ποιότητα του τουρισμού ότι δεν είναι καλή. Αυτή η ποιότητα τουρισμού μας αξίζει. Κλείστε αεροδρόμια, λιμάνια και ξενοδοχεία. Πληρώνουμε το κράτος και το δήμο γιατί»;
«Θα ρωτήσω τον κύριο αν γίνει ένα τροχαίο και υπάρχουν νεκροί, δεν αξίζουν να τους μεταφέρει το ασθενοφόρο;»
Η κα. Κασίου διερωτήθηκε σε περίπτωση θανατηφόρου τροχαίου τι θα γίνει με το νεκρό εφόσον δεν υπάρχει ασθενοφόρο. « Θα ρωτήσω τον κύριο αν γίνει ένα τροχαίο και υπάρχουν νεκροί, δεν αξίζουν να τους μεταφέρει το ασθενοφόρο; Τι πρέπει να γίνει να τους αφήσουμε εκεί στο δρόμο; Να περάσει η νεκροφόρα να τους πάρει απευθείας; Είναι ντροπή. Θέλω και μένω στο νησί αλλά ντρέπομαι να πω ότι είμαι από την Κω».
Ο εγκλωβισμός της καρότσας στην είσοδο της πόλης
Η νύφη της γυναίκας αναφέρθηκε και στα όσα συνέβησαν στην είσοδο της πόλης όπου εξαιτίας του γεγονότος ότι έχουν στενέψει οι δρόμοι και υπήρχαν προπορευόμενα οχήματα και λεωφορείο που δεν μπορούσε να κάνει στην άκρη, χάθηκε και άλλος πολύτιμος χρόνος.
« Βεβαίως και ισχύει για την είσοδο της πόλης ότι εγκλωβίστηκε η καρότσα. Τι θα γίνει σε περίπτωση σεισμού, φωτιάς ή έκτακτης ανάγκης; Δεν χωράει να περάσεις από πουθενά. Μία φωτιά να γίνει θα καούμε όλοι. Σήμερα αναγκάστηκα να εξηγήσω στην κόρη μου ότι η γιαγιά πέθανε. 3 μέρες είναι με εφιάλτες. Μου λέει δεν θέλω να πέσω κάτω να σκοτωθώ».
Αγανακτισμένη περιέγραψε και τα όσα συνέβησαν στην καρότσα όπου 4-5 άτομα ήταν σε μία καρότσα και έκαναν ΚΑΡΠΑ. « Προτιμώ να μην μιλά κανένας. Οι άνθρωποι που τα έβλεπαν τι θα σκεφτούν; Η Ελλάδα θέλει τουρισμό στα νησιά αλλά δεν κοιτά τα νησιά».
Αναβάθμιση της υγείας στην Κω
Τέλος, ζήτησε να κοιτάξει η πολιτεία τους υγειονομικούς. Να τους δώσει οικονομικά κίνητρα, καλές συνθήκες διαβίωσης , στέγη. « Στην μνήμη της πεθεράς μας θέλω όλα αυτά να φτιαχτούν. Δεν αξίζει σε κανέναν , ούτε σε νεκρό να μεταφέρεται έτσι. Την ώρα που στην Ελβετία γίνεται αεροδιακομιδή για αγελάδα με σπασμένο πόδι».
Ακούστε ολόκληρη την συνέντευξη στον παρακάτω σύνδεσμο:
Σάντυ Λαδικού