Συναντήθηκε στο Στρασβούργο η Ομάδα AIED Experts του Συμβουλίου της Ευρώπης, αποτελούμενη από επιστήμονες από διάφορα μέρη της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων έχω την τιμή να ειμαι και εγώ, με σκοπό την διαμόρφωση των κανόνων εισαγωγής τους σε ένα γενικότερο πλαίσιο διαχείρισης των θεμάτων που προκύπτουν από την ραγδαία ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης.
Η δημιουργία της 20 μελους ομάδας έγινε πριν από περίπου ένα χρόνο, μετά από την ευρύτατη συμμετοχή εκατοντάδων επιστημόνων, και συναντήθηκε για πρώτη φορά απο κοντά στο Στρασβούργο στις 21 και 22 Νοεμβρίου με στόχο την διαμόρφωση του βασικού νομικού δεσμευτικού πλαισίου, γύρω από το οποίο θα ρυθμιστεί νομικά η λειτουργία της χρήσης των εργαλείων της Τεχνητής Νοημοσύνης στην εκπαίδευση για την προστασία του ρόλου του δασκάλου στην τάξη, την προστασία των προσωπικών δεδομένων του μαθητή και τον τρόπο χρήσης της πληροφορίας που σχετίζεται με αυτόν και την διαφάνεια στην χρήση τους, μεταξύ πολλών άλλων. Έχοντας πάντα ως γενικό κανόνα, να διασφαλιστεί ότι αυτά τα συστήματα έχουν σαν βασικές αξίες τα ανθρώπινα δικαιώματα, την δημοκρατία, την ηθική και την συμπερίληψη.
Επίσης, η δημιουργία ενός συστήματος αξιολόγησης για αυτά τα εργαλεία που εφαρμόζονται στην εκπαίδευση, είναι κάτι το οποίο συζητήθηκε εκτενώς στην συνάντηση για το πως θα διαμορφωθεί και θα εφαρμοστεί, μαζί με την δημιουργία μιας εργαλειοθηκης για την υποστήριξη μέσα από προτεινόμενα σενάρια χρήσης, της ένταξης της Τεχνητής Νοημοσύνης στην εκπαίδευση.
Η ίδια η εκπαίδευση στην Τεχνητή Νοημοσύνη είναι επίσης σε ένα βασικό πλάνο, διαχωρίζοντας την εκπαίδευση των νέων με με την εκπαίδευση των εκπαιδευτικών, που θα κληθούν να την χρησιμοποιήσουν και να την διδάξουν. Δράσεις για την ενεργοποίηση των πολιτών για την σημαντικότητα που υπάρχει έτσι ώστε να γίνει μια σωστή και πλήρης ενημέρωση και εκπαίδευση είναι στο συνολικό χρονοδιάγραμμα.
Αυτήν την στιγμή, αμέτρητοι οργανισμοι, μικροί και μεγάλοι, χώρες ολόκληρες, σε επενδύσεις δισεκατομμυρίων δουλευουν για να εφαρμόσουν την νέα αυτή τεχνολογία της Τεχνητής Νοημοσύνης παντού. Ζούμε μια εποχή τεράστιας επένδυσης στην έρευνα και ανάπτυξη καινοτόμων εργαλείων Τεχνητής Νοημοσύνης που θα εφαρμοστούν σε όλα τα εύρη των επιστημών και εργασιών, σε όλους τους χώρους και που θα αλλάξουν τα πάντα γύρω μας. Τα εργασιακά, η εκπαιδευση, η καθημερινότητα μας, βρίσκονται σε μια φάση μετάβασης. Γι’ αυτό και η εκπαίδευση, η ενημέρωση του κόσμου και η προστασία σε θέματα που έχουν να κάνουν με την Τεχνητή Νοημοσύνη έχει γίνει πλέον επιτακτική ανάγκη.
Αλέξανδρος Καΐσερλης