Κατηγορούμενος για υπεξαίρεση σε βαθμό κακουργήματος είναι 50χρονος που συνελήφθη στην Κω να κατέχει στο σπίτι του 130 αντικείμενα τα οποία φέρονται να εμπίπτουν στο νόμο περί αρχαιοτήτων.
Η υπόθεση είχε διαλευκανθεί από τις διωκτικές αρχές τον Απρίλιο του 2011 και σε βάρος του 50χρονου ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για υπεξαίρεση αντικειμένου ιδιαίτερα μεγάλης αξίας κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια και με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Κω, παραπέμφθηκε σε δίκη στο Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου η οποία προσδιορίστηκε να γίνει στις 22 Σεπτεμβρίου 2022.
Για τον 50χρονο όλα ξεκίνησαν όταν στις 20 Απριλίου 2011 το πρωί, μετά από καταγγελία της Αρχαιολογίας, προσωπικό του Αστυνομικού Τμήματος Κω, συνοδευόμενοι από εισαγγελέα και αρχαιολόγους, πραγματοποίησαν έρευνα στο εσωτερικό και εξωτερικό χώρο του εργαστηρίου (μαρμαράδικο) που διέθετε ο κατηγορούμενος όπου και εντόπισαν διάφορα αντικείμενα που φέρονται να είναι αρχαία.
Κιονόκρανα, επιτύμβιες στήλες, μαρμάρινα αντικείμενα τα οποία ανέρχονταν σε 130 τεμάχια, εντοπίστηκαν κατά την έρευνα, τα οποία ήταν διάφορων μεγεθών και χρονολογικών περιόδων. Τα αντικείμενα αυτά εντοπίστηκαν δίπλα σε εργαστήριο μαρμάρου που διατηρούσε ένας 50χρονος καλλιτέχνης.
Οι αστυνομικές αρχές, επεσήμαναν ότι κατόπιν καταγγελιών έκαναν έφοδο στο συγκεκριμένο εργαστήρι, προκειμένου να διαπιστώσει σε συνεργασία με την αρχαιολογία αν υπήρχαν μέσα κομμάτια από αρχαία μάρμαρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες και τα όσα είχαν γίνει γνωστά, κάτοικος του νησιού φέρεται να κατήγγειλε στην αστυνομία ότι στο εν λόγω εργαστήριο γινόταν επεξεργασία αρχαίων μαρμάρινων κομματιών μεγάλης αξίας τα οποία στη συνέχεια διατίθεντο σε ιδιοκτήτες σπιτιών που επιθυμούσαν να τα διακοσμήσουν με πραγματικά έργα τέχνης.
Με βάση την καταγγελία, τα μαρμάρινα κομμάτια υποβάλλονταν σε επεξεργασία ανάλογα με τους χώρους για τους οποίους προορίζονταν και κυρίως τοποθετούνταν σε εισόδους πολυτελών σπιτιών καθώς και... τζάκια.
Όπως ήταν φυσικό, οι αρμόδιες αρχές κινητοποιήθηκαν αμέσως, ενώ παράλληλα ενημερώθηκαν ο εισαγγελέας και η Αρχαιολογική Υπηρεσία, η οποία έστειλε στην περιοχή εκπρόσωπό της για να κάνει αυτοψία.
Μετά την απολογία του, ο 50χρονος είχε αφεθεί ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της εμφάνισής του μία φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του και της καταβολής εγγυοδοσίας ποσού 1.500 ευρώ.
rodiaki.gr