Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο δήμαρχος Νισύρου κ. Χριστοφής Κορωναίος, αναφέρει τα εξής:
Η 5η Ιουνίου, Παγκόσμια ημέρα του Περιβάλλοντος, όπως έχει οριστεί σπο από την γενική συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) το 1972, να γιορτάζεται κάθε χρόνο, μας βρίσκει φέτος σε μια δύσκολη συγκυρία περιβαλλοντικά.
Η φετεινή μέρα γιορτής βρίσκει ολόκληρη την ανθρωπότητα στο μέσο της μεγαλύτερης κρίσης υγείας από την πανδημία του κορονοϊού, με εκατοντάδες χιλιάδες θύματα σε όλα τα μήκη και πλάτη της γής.
Η φετινή μέρα δεν πρέπει να είναι μέρα γιορτής αλλά μέρα προβληματισμού για το πού οδηγούμαστε με το παγκόσμιο παραγωγικό μοντέλο σε ισχύ, και το μοντέλο υπερκατανάλωσης που οδηγούν στην συνεχή υπερεκμετάλλευση του φυσικού πλούτου, στην καταστροφή όλων των οικοσυστημάτων, στην κλιματική αλλαγή, στην ατμοσφαιρικη ρύπανση, στην μόλυνση των υδάτων, και στην καταστροφή της βιοποικιλότητας, η οποία αποτελεί και το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας του Περιβάλλοντος.
Για τη Νίσυρο, η ψήφιση του νέου περιβαλλοντικού νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών 2018/844 και 2019/692 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις», περιλαμβάνει το άρθρο 103 με τίτλο «Παράταση διάρκειας συμβάσεων μίσθωσης δικαιωμάτων έρευνας και διαχείρισης γεωθερμικού πεδίου», που αναφέρει: «Η διάρκεια των συμβάσεων μίσθωσης δικαιωμάτων έρευνας και διαχείρισης γεωθερμικού πεδίου υψηλής θερμοκρασίας του άρθρου 30 του ν. 4342/2015 (Α ? 143), παρατείνεται για πέντε (5) ακόμα έτη από την ημερομηνία λήξης τους.
Αυτό θέτει σε κίνδυνο το περιβάλλον της Νισύρου. Νέοι αγώνες έχουν ήδη αρχίσει για να αποσυρθεί το άρθρο 103 και να προστατευθεί το περιβάλλον της Νισύρου από τους ντόπιους και τους εισαγόμενους τυχοδιώκτες που στοχεύουν στην εκμετάλευση του πεδίου υψηλής ενθαλπίας.
Στη χώρα μας και στα νησιά μας ο στόχος αύξησης του κέρδους από μεγάλες εταιρίες που οδηγούνται σε σχέδια εγκατάστασης ανεμογεννητριών το ύψος των οποίων υπερβαίνει τα 100 μέτρα για την παραγωγή δεκάδων μεγαβάτ για εξαγωγή, τη στιγμή που οι ανάγκες των νησιών δεν υπερβαίνουν τα πέντε μεγαβάτ και που το μεγαλύτερο ύψος των κτισμάτων δεν υπερβαίνουν τα πέντε μέτρα.
Η χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στοχεύει στην ελάττωση των ρύπων, την προστασία του περιβάλλοντος και την βιώσιμη ανάπτυξη των νησιών μας και όχι στην αύξηση του κέρδους εις βάρος του περιβάλλοντος.
Η σημερινή μέρα είναι μια μέρα που θα πρέπει να αναλογιστούμε πόσο στενά συνδέεται η ποιότητα ζωής μας, με την υγεία και τη βιωσιμότητα του πλανήτη μας. Μπορεί οι προβλέψεις να είναι απαισιόδοξες αλλά η μάχη για το περιβάλλον δεν έχει χαθεί. Είναι επιτακτική ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε να αφυπνιστούμε και να δράσουμε άμεσα.
Να αλλάξουμε συμπεριφορά, να στραφούμε προς την ανακύκλωση , τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να ληφθούν θετικές πρωτοβουλίες σε τοπικό, εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο. Θα πρέπει να αναλογιστούμε ότι δεν είμαστε ιδιοκτήτες του πλανήτη μας αλλά αποτελούμε μέρος του φυσικού του πλούτου, ότι εξαρτώμαστε εμείς και οι επόμενες γενεές από την ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε, του νερού που πίνουμε και την θερμοκρασία του πλανήτη στον οποίο κατοικούμε για το διάστημα της ζωής μας.
Το περιβάλλον όσο δυσοίωνο και αν προδιαγράφεται σήμερα, απαιτεί από όλους μας αφύπνιση και άμεση δράση για ένα καλύτερο αύριο για την κοινωνία, εμάς και τα παιδιά μας!