Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Υπήρξαν θετικά αποτελέσματα αλλά η μάχη για τη σεζόν συνεχίζεται

13/09/2020
43 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Έγινε απολογισμός των δράσεων της πρωτοβουλίας της περιφέρειας, του δήμου Ρόδου και των φορέων

Ικανοποιημένες αναφορικά με τα αποτελέσματα των δράσεων της πρωτοβουλίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Δήμου Ρόδου και των παραγωγικών, επιστημονικών και κοινωνικών φορέων για την προώθηση της εικόνας του Νοτίου Αιγαίου ως τουριστικού προορισμού, είναι οι εκπρόσωποί της σε Ελλάδα και εξωτερικό Μαρία Σμιλίδου και Johanna Strand αντίστοιχα.

Όπως υπογράμμισαν χθες κατά την παρουσίαση του έργου τους που υλοποιήθηκε από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων τους, «έγινε καλή δουλειά» καθώς όλοι όσοι συμμετείχαν εργάστηκαν σκληρά ώστε να έχουμε τουρισμό στα νησιά μας, κάτι που σημαίνει ότι το στοίχημα κερδήθηκε.

Ειδικότερα, η Μαρία Σμιλίδου ανέφερε ότι τα πράγματα ήταν δύσκολα, και μάλιστα καθημερινά μεταβάλλονταν και συνεχίζουν να μεταβάλλονται τα δεδομένα, τα στοιχεία, οι αντιδράσεις ξένων χωρών και το διεθνές περιβάλλον, τονίζοντας ότι η πανδημία είναι μία πολύ μεγάλη πρόκληση.

«Κερδήθηκε ένα πρώτο στοίχημα, καθώς ο αγώνας είναι πολύ μεγάλος και δε σταματά εδώ, η προσπάθεια είναι συνεχής. Αποστολή μας ήταν να δίνουμε θετικές ειδήσεις για τον προορισμό του Νοτίου Αιγαίου για τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα για να κρατηθεί ο τουρισμός, να αντιμετωπίσουμε στο μέτρο του δυνατού τα fake news, έχοντας μία ενιαία φωνή.
Είχαμε καλή συνεργασία με όλους τους φορείς που απαρτίζουν την πρωτοβουλία και τους επιστήμονες που συμμετέχουν στη συλλογική αυτή προσπάθεια. Η χρονιά ήταν ένα πείραμα και προσπαθούμε να αντιληφθούμε όλοι ποιος είναι ο νέος χάρτης που διαμορφώνεται» είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα αναφέρθηκε στην κατάσταση στην οποία εξακολουθούν να βρίσκονται οι ανταγωνίστριες χώρες και πρόσθεσε ότι ξεκινήσαμε από το σημείο 0. Δεν παρέλειψε όμως να υπογραμμίσει ότι όλα όσα λέμε και γράφουμε εδώ είναι εντυπωσιακό πώς μεταφέρονται στις ξένες αγορές και στους τουρ οπερέιτορς και πόσο κοστίζουν σε αφίξεις κρατήσεις και εισόδημα

Δηλώσεις τουριστών
Στο πλαίσιο παρουσίασης του έργου που έγινε, προβλήθηκαν και δύο βίντεο με δηλώσεις τουριστών οι οποίοι ήρθαν για διακοπές φέτος στα νησιά. Σε αυτά αποτυπώθηκε η ικανοποίησή τους για τον τρόπο που αντιμετώπισε το Νότιο Αιγαίου και οι επαγγελματίες κάθε είδους την πανδημία καθώς εκφράστηκε το αίσθημα ασφάλειας που ένιωσαν.

Όσοι μίλησαν περιέγραψαν την εμπειρία τους από τις διακοπές τους στην περιοχή και παρουσίασαν αναλυτικά τον τρόπο εφαρμογής των μέτρων σε αεροδρόμια, ξενοδοχεία, καταστήματα και γενικά κάθε είδους δραστηριότητα στα νησιά μας. Μάλιστα κάποιοι είπαν ότι η Ελλάδα ήταν πρωτοπόρος στη σωστή εφαρμογή των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, ενώ κάποιοι άλλοι δήλωσαν χαρακτηριστικά ότι φέτος οι Έλληνες ήταν… στα καλύτερά τους γιατί είχαν βάλει στόχο να τα καταφέρουν.

Από την πλευρά της η Johanna Strand αφού παρουσίασε διάφορα δημοσιεύματα και αναφορές σε ξένα μέσα ενημέρωσης, για τα οποία είτε χρειάστηκε να γίνει παρέμβαση προς αποκατάσταση της αλήθειας είτε για να διορθωθούν ανακρίβειες, τόνισε ότι η ανάκαμψη του τουρισμού γίνεται με πιο αργούς ρυθμούς από ό,τι περιμέναμε, κάτι που θεωρείται κατανοητό λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί.

Μάλιστα έκανε γνωστό ότι στη Γερμανία από έρευνα που έγινε διαπιστώθηκε ότι το ρεαλιστικό σενάριο στον τουρισμό για τα επόμενα χρόνια είναι να φτάσουμε το 50% της κίνησης του χρόνου και το 75% το έτος 2022, τονίζοντας ότι θα χρειαστεί χρόνος για το come back του τουρισμού και το παραπάνω θα πρέπει να το λάβουμε υπόψη. Πάντως, όπως είπε, είμαστε τυχεροί που καταγράψαμε αυτούς τους αριθμούς σε σύγκριση με άλλους προορισμούς 

Το ρεπορτάζ στη σουηδική τηλεόραση
Παρεμπιπτόντως η κ. Strand ανέφερε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα των λαθών που μπορούν να συμβούν εν αγνοία μας και να προκαλέσουν κακό στην εικόνα μας. Όπως είπε, μία Σουηδέζα δημοσιογράφος ξεκίνησε από το Καστελόριζο κάνοντας ρεπορτάζ όπου βρήκε τουρίστες που ήταν πολύ ενθουσιασμένοι από τα μέτρα προστασίας και το αίσθημα ασφάλειας που απολάμβαναν στην Ελλάδα και στο Νότιο Αιγαίου.

Συνάντησε όμως και μία κάτοικο της Ρόδου στο Καστελόριζο, η οποία εξέφρασε με τρομακτικό τρόπο, όπως υπογραμμίστηκε, την ανησυχία της για το γεγονός ότι κρύβουμε στη χώρα τα κρούσματα. Όπως τονίστηκε, η δημοσιογράφος έκανε ένα ωραίο ρεπορτάζ για τη σουηδική τηλεόραση αλλά αυτό είχε ένα κακό αποτέλεσμα για εμάς εδώ. Γιατί η δημοσιογράφος βασίστηκε όχι σε δεδομένα αλλά στο αίσθημα αγωνίας και αμφιβολιών μίας κατοίκου.

Παράλληλα υπογραμμίστηκε ότι θα πρέπει να αντιληφθούμε όλοι ότι αυτό που λέμε δημοσίως επηρεάζει τον τουρισμό και την οικονομία γιατί γρήγορα αναπαράγεται το θέμα σε όλη την Ευρώπη και όλους τους τουρ οπερέιτορς, κάτι που δυσκολεύει τον τουρισμό.

Υπήρξε όμως η παρέμβαση της πρωτοβουλίας που βρίσκεται σε… συναγερμό συνεχώς και υπάρχει ενημέρωση μεταξύ των αρμοδίων και με τις ενέργειες της Johanna Strand αυτό αποκαταστάθηκε και μέσα σε δύο ώρες το θέμα είχε λήξει. Όπως τονίστηκε, όμως θα μπορούσε το θέμα να είχε πολύ αρνητικό αποτύπωμα εάν επηρέαζε τους τουρ οπερέιτορς 

Στις 11 Αυγούστου ώρα 9 το βράδυ…
Προκειμένου να κατανοηθεί η διάσταση της προσπάθειας και η αξία του αποτελέσματος που είχε αυτή, παρουσιάστηκαν και κάποιες φωτογραφίες που αποτύπωσαν την κατάσταση σε πραγματικό χρόνο ταυτόχρονα σε τρία κεντρικά σημεία τριών δημοφιλών προορισμών αντίστοιχα.

Συγκεκριμένα, στις 11 Αυγούστου και ώρα 9 το βράδυ αποτυπώθηκε σε φωτογραφία μία από τις δημοφιλέστερες πλατείες της Ρώμης η Piazza di spagna που ήταν εντελώς άδεια από κόσμο. Το ίδιο άδεια από κόσμο ήταν και η κεντρική πλατεία του Μιλάνου η Piazza del Duomo (μπροστά από τον καθεδρικό ναό του Μιλάνου) ενώ την ίδια στιγμή η οδός Σωκράτους στην Παλιά Πόλη της Ρόδου ήταν γεμάτη από τουρίστες.

Ανακοίνωση πρωτοβουλίας
Για την παρουσίαση των πεπραγμένων της η πρωτοβουλία σε ανακοίνωσή της αναφέρει τα εξής: «Με αφορμή την ολοκλήρωση δύο μηνών από την ανάληψη καθηκόντων της Πρωτοβουλίας των Φορέων για την προώθηση του Νοτίου Αιγαίου ως τουριστικού προορισμού εν μέσω της πανδημίας Covid-19, πραγματοποιήθηκε Συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του έργου που έχει επιτευχθεί κατά το συγκεκριμένο διάστημα.

Οι δύο εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας, Μαρία Σμιλίδου και Johanna Strand, επεσήμαναν ότι σε ένα εξαιρετικά δύσκολο και καθημερινά μεταβαλλόμενο περιβάλλον, η πολύ καλή συνεργασία με όλους τους Φορείς που συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία, τους επαγγελματίες του τουρισμού, τους εκπροσώπους του Τύπου και εν τέλει την κοινωνία, αποτέλεσε το κλειδί για την επίτευξη του επιδιωκόμενου αποτελέσματος. Στη συνέχεια, ανέπτυξαν το σύνολο των δράσεων που ελήφθησαν με στόχο να αποτραπούν λανθασμένες επιλογές που θα μπορούσαν να αμαυρώσουν την εικόνα του προορισμού αλλά και τις πρωτοβουλίες εκείνες που είχαν ως στόχο να τεθούν στέρεες βάσεις ως παρακαταθήκη για τις ερχόμενες τουριστικές χρονιές.

«Έγινε μια μεγάλη και συλλογική προσπάθεια για να οικοδομηθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης τόσο απέναντι στο διεθνές τουριστικό κοινό όσο και στο εσωτερικό της χώρας. Σε συνεργασία με τους φορείς και όλη την ομάδα που απαρτίζει την Πρωτοβουλία για τον Τουρισμό, αποτρέψαμε δεκάδες περιπτώσεις οι οποίες θα μπορούσαν να στείλουν λανθασμένα μηνύματα στον Τύπο και στις ξένες αγορές. Επίσης, επιδιώξαμε να προβάλλουμε το δίπτυχο “τουρισμός και ασφάλεια”, συνδυασμός ο οποίος αποδείχθηκε ότι είναι το ζητούμενο για μια απαιτητική χρονιά όπως αυτή που διανύουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά η δημοσιογράφος Μαρία Σμιλίδου.

Από την πλευρά της η Johanna Strand επεσήμανε ότι ήταν εξαιρετικά αποτελεσματική η επέμβαση της Πρωτοβουλίας σε πολλές περιπτώσεις κατά τις οποίες απαιτήθηκε η επικοινωνία με tour operators, αεροπορικές εταιρείες και διεθνή μέσα ενημέρωσης. Ειδική αναφορά έκανε η κ. Strand στην περίπτωση των Βρετανικών δημοσιευμάτων τα οποία χρησιμοποιώντας μη επίσημους δείκτες παρουσίαζαν από τις 17 Αυγούστου την Ελλάδα ως την επόμενη χώρα που θα μπει στη λίστα χωρών που απαιτείται 14ήμερη καραντίνα για όσους επιστρέφουν από τις διακοπές τους.

Όπως επισημάνθηκε, έγιναν άμεσα μια σειρά διορθωτικών ενεργειών τόσο προς τον βρετανικό Τύπο όσο και προς την ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού και όλες τις αρμόδιες αρχές ώστε μέσα σε λίγες ώρες το θέμα είχε αποκατασταθεί διασώζοντας χιλιάδες κρατήσεις Βρετανών τουριστών προς τα ελληνικά νησιά.

Η εικόνα ερήμωσης σε μεσογειακούς προορισμούς όπως η Ισπανία (Κανάρια νησιά, Βαλεαρίδες νήσοι, κτλ.) σε σύγκριση με την ομαλή -αν και με δυσκολίες- τουριστική πορεία σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα αποτυπώνει το θετικό πρόσημο για τον ελληνικό τουρισμό σε μια χρονιά που όμοιά της δεν έχει προηγηθεί καθώς για πρώτη φορά επιχειρείται το άνοιγμα του τουρισμού εν μέσω πανδημίας. Για αυτούς τους λόγους, τονίστηκε ότι η εκκίνηση της φετινής σεζόν πρέπει να αξιολογείται με εκκίνηση από το σημείο 0 και όχι σε σύγκριση με τα ρεκόρ των προηγούμενων ετών.

Στο πλαίσιο αυτό η αύξηση των διεθνών αφίξεων στο Νότιο Αιγαίο μεταξύ των μηνών Ιουλίου και Αυγούστου κατά 73% και αντιστοίχως κατά 69% για το νησί της Ρόδου αξιολογείται ως μια σημαντική επιτυχία, αποτέλεσμα της συλλογικής και υπεύθυνης αντιμετώπισης των τουριστικών ροών.

Στα πέντε διεθνή αεροδρόμια του Νοτίου Αιγαίου (Ρόδο, Κω, Μύκονο, Σαντορίνη, Κάρπαθο) αφίχθησαν κατά το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου 665.238 τουρίστες ενώ κατά το ίδιο διάστημα αφίχθησαν 303.849 τουρίστες μόνο στο νησί των Ιπποτών.
Επίσης, επισημάνθηκε ότι παρά τη γενική πτώση, τα ξενοδοχεία της Ρόδου και της Κω κατέχουν την πρωτοκαθεδρία στις παγκόσμιες αναζητήσεις που κάνουν οι tour operators της γερμανικής αγοράς καθώς πέντε ξενοδοχεία της Δωδεκανήσου ανήκουν στο ΤΟΠ 10 των αναζητήσεων.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου, παρουσιάστηκαν αναλυτικά οι περιπτώσεις “fake news” και ανακριβειών που θα μπορούσαν να κοστίσουν σε τουρισμό, οι θετικές ειδήσεις για τους προορισμούς των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων που λειτούργησαν ως κινητήριος μοχλός για τις ξένες αγορές και ο αντίστοιχος αντίκτυπος αυτών στα εγχώρια και διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Κλείνοντας, οι δύο εκπρόσωποι Τύπου της Πρωτοβουλίας Νοτίου Αιγαίου, κ.κ. Σμιλίδου και Strand, τόνισαν ότι μπορεί ως τώρα το στοίχημα να έχει κερδηθεί, ωστόσο η μάχη είναι διαρκής και χρειάζεται συστράτευση και συνεχή εγρήγορση από όλες τις πλευρές». 


rodiaki.gr

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ