Στο νησί μας, όπως και στον ευρύτερο νησιωτικό χώρο της Ελλάδας, υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός από μικρούς υγροτόπους. Τα ευαίσθητα αυτά οικοσυστήματα περιλαμβάνουν ιδιόμορφους σχηματισμούς και τοπία στον χερσαίο και παράκτιο χώρο τους.
Οι βιοκοινωνίες που διαβιούν σ’ αυτούς τους βιότοπους, αποτελούνται από ένα εξαιρετικά υψηλό αριθμό ειδών χλωρίδας και πανίδας με αντίστοιχο αριθμό αποδημητικών ειδών.
Με ήπια ανάδειξη, αλλά κυρίως προστασία του εν λόγω υγροτόπου, μπορούμε να πετύχουμε πολλά.
Η ασφαλή λειτουργία του «μονοπατιού» από τους πεζούς αλλά και όσους, κακώς, επιχειρούν να περάσουν με μηχανοκίνητα μέσα θα πρέπει άμεσα να απαγορευθεί και να διασφαλιστεί ο χώρος.
Όσο αφορά τις παραμελημένες εγκαταστάσεις ,γρήγορα θα πρέπει να συμπεριληφθούν σε κάποια μελέτη ή «μικρό έργο» ώστε να συντηρηθούν. Η θέση στην οποία βρίσκονται επηρεάζεται σαφώς από τις καιρικές συνθήκες και κυρίως την θάλασσα.
Ωστόσο, το παρατηρητήριο Β’ και οι ξύλινες κατασκευές για κατασκήνωση όπως και οι πινακίδες για το οικολογικό μονοπάτι παραμένουν στην θέση τους. Μεγάλη έκταση και πλεονεκτική θέση, που δυστυχώς παραμένει αναξιοποίητη για χρόνια….
Πολλά έχουμε ακούσει διαχρονικά σε συνεντεύξεις και προεκλογικές εκστρατείες αλλά τίποτα ουσιαστικό δεν έχει γίνει από τότε που δημιουργήθηκαν οι εγκαταστάσεις, με τελευταία δράση περιβαλλοντικού χαρακτήρα (μέσω ημερίδας) να πραγματοποιείται το 2012.
Κάποτε ο χώρος έσφυζε από ζωή αφού ημερίδες, εκδηλώσεις (με θέμα την φύση, τους υγροτόπους και τα ενδημικά πουλιά), αλλά και κατασκηνώσεις από αθλητικούς συλλόγους το καλοκαίρι, έδιναν στους μικρούς αθλητές στιγμές ξεγνοιασιάς, χαλάρωσης και παιχνιδιού, δίπλα στην θάλασσα και την φύση.
Η περιοχή εκπέμπει SOS, μήπως ήρθε η στιγμή για γενναίες παρεμβάσεις με βασικό άξονα την προστασία και ανάδειξη της περιοχής;
Δεν είναι λίγοι οι Κώοι που με την βοήθεια τους, την έρευνα, την παρατήρηση, αλλά και τις φωτογραφίες τους στο Ψαλίδι και στις Αλυκές, παρουσιάζουν τις ομορφιές του νησιού και επιπλέον μας δίνουν την δυνατότητα να πάρουμε πληροφορίες για σπάνια είδη πουλιών που επισκέπτονται το νησί μας.
Αυτό σημαίνει πως υπάρχει ενδιαφέρον και για άλλες δραστηριότητες στο νησί εκτός από τις συνηθισμένες, τις έχουμε άραγε ανακαλύψει;
Οι ομορφιές στο νησί μας δεν είναι μόνο ο ήλιος η θάλασσα και η διασκέδαση. Ας αλλάξουμε λίγο την προσέγγιση μας τουριστικά παρουσιάζοντας και προβάλλοντας και άλλες δράσεις με απώτερο σκοπό τις νέες μορφές εναλλακτικού τουρισμού.
Θερμά, όρος Δίκαιος, ποδήλατο, κατάδυση, δάσος Πλάκας – Τσουκαλαριάς, μονοπάτια, αρχαιολογικοί χώροι, κ.α. είναι καιρός να πάρουν αυτό που τους αξίζει, πρωτίστως για μας τους Κώους και δευτερευόντως για τους επισκέπτες.
Ο Υδροβιότοπος Ψαλιδίου απέχει από την πόλη μας περίπου 4 χιλιόμετρα η έκτασή του κυμαίνεται από 85 έως 100 στρέμματα.
Η πλούσια πανίδα του περιλαμβάνει νεροχελώνες, ερωδιούς και φλαμίνγκο γενικότερα έχουν παρατηρηθεί πολλά είδη σπάνιων πουλιών σε ικανοποιητικό αριθμό. Είναι ενταγμένος στις περιοχές Natura της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία του οικοσυστήματος.
Ο νέος χάρτης των περιοχών Natura περιλαμβάνει 29 περιοχές στη Δωδεκάνησο.
Kαλλιόπη Δανελλάκη