Μεγάλες διαστάσεις λαμβάνει και στο Νησί μας, το φαινόμενο της αποποίησης κληρονομιάς όπως καταδεικνύουν και τα στοιχεία του Ειρηνοδικείου Κω, που δημοσιεύουμε σήμερα.
Τα τελευταία χρόνια λοιπόν, οι αιτήσεις έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, καθώς οι κληρονόμοι επιλέγουν να “απαλλαγούν” από την κληρονομιά, η οποία σε αρκετές περιπτώσεις κρίνεται ασύμφορη, λόγω του ΕΝΦΙΑ, της αύξησης των φόρων ακίνητης περιουσίας, των χρεών, αλλά και της επιβαρυμένης οικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών.
Νομικοί μας εξηγούν ότι οι κληρονόμοι προτιμούν «καθαρά» ακίνητα, χωρίς χρέη, έτσι ώστε να μπορούν να τα πουλήσουν, γιατί σήμερα, τα ακίνητα φαντάζουν «βαρίδια» στην ήδη επιβαρυμένη οικονομική κατάσταση και φορολογία.
Η δικηγόρος κ. Διονυσία Τελλή, μας εξηγεί ότι ο κυριότερος λόγος της αποποίησης είναι το οικονομικό κομμάτι «Τα τελευταία χρόνια – είπε- υπάρχει μία αύξηση των αποποιήσεων κληρονομιάς. Υπάρχουν πολλοί λόγοι όπου οι κληρονόμοι αποποιούνται την κληρονομιά, όμως ο κυριότερος είναι το οικονομικό, καθώς αρκετοί δεν θέλουν να επιβαρυνθούν τα χρέη που συνοδεύουν τις κληρονομιές».
ΑΠΟ 26 ΑΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟ 2013 ΦΈΤΟΣ ΘΑ ΠΛΗΣΙΑΣΟΥΜΕ ΤΙΣ 200
Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους, όσον αφορά την τεράστια αύξηση που παρατηρείται και στο νησί μας. Από το 2013 μέχρι σήμερα, κάθε χρόνο σημειώνονται όλο και περισσότερες αποποιήσεις κληρονομιών. Αναλυτικά οι αριθμοί από το 2013 μέχρι και σήμερα:
2013: 26
2014: 34
2015: 65
2016: 69
2017: 89
2018: 116
2019 (μέχρι 12/9): 152
ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ;
Nα σημειωθεί ότι τα ακίνητα που αποποιείται κάποιος, δεν πηγαίνουν κατευθείαν στο Δημόσιο, όπως πιστεύουν οι περισσότεροι, καθώς το Δημόσιο κληρονομεί, έκτο κατά σειρά, όταν δεν υπάρχει κανένας συγγενής για να αποδεχθεί την κληρονομιά. Βεβαίως, δικαστικοί λειτουργοί εκφράζουν προβληματισμούς για την τύχη των ακινήτων, καθώς δεν υπάρχει μηχανισμός για άμεση ενημέρωση κάποιας δημόσιας υπηρεσίας.
ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ
Αλλαγές ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών για την αποδοχή κληρονομιάς με νέα πάγια ρύθμιση οφειλών προς την εφορία.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΥΠΟΙΚ, αναμένονται να αυξηθούν οι δόσεις της πάγιας ρύθμισης, φτάνοντας έως και τις 48. Η ρύθμιση θα περιλαμβάνει και άλλους έκτακτους φόρους, ανάλογα με την περιουσιακή κατάσταση του φορολογούμενου.
Η ρύθμιση αναμένεται να δώσει «ανάσα» σε χιλιάδες φορολογούμενους ώστε να περιοριστεί σημαντικά το φαινόμενο αποποίησης κληρονομιάς, που διογκώθηκε τα χρόνια της κρίσης.
Σε ό,τι αφορά τις τακτικές οφειλές, δηλαδή τα χρέη από φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ κλπ, η πρόταση που προωθεί η κυβέρνηση προβλέπει την αύξηση των δόσεων από 12 σε 24. Ο τελικός αριθμός των δόσεων θα καθορίζεται βάσει της περιουσίας του οφειλέτη, δηλαδή θα συνδέεται με το δηλωθέν εισόδημα και την κατάσταση των τραπεζικών λογαριασμών του οφειλέτη.