Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Το παραδοσιακό γαϊτανάκι χόρεψαν τα μικρά τμήματα του Λυκείου Ελληνίδων Κω

08/03/2022
118 Εμφανίσεις
1 Σχόλια

Υπό διαφορετικές συνθήκες το παραδοσιακό γαϊτανάκι  έθιμο της Αποκριάς , θα είχε μεταφερθεί σε κάποια πλατεία του νησιού ή σε κάποια αίθουσα παραστάσεων. 

Ωστόσο τα όσα συμβαίνουν  σήμερα δεν επιτρέπουν και πολλά πράγματα.... 

Τηρώντας το έθιμο τα μικρά τμήματα του Λυκείου Ελληνίδων παράρτημα Κω, στο πλαίσιο των μαθημάτων τους το Σ/Κ πραγματοποίησαν το παραδοσιακό γαϊτανάκι. 

Οι πολύχρωμες κορδέλες με την ανάλογη παραδοσιακή μουσική ξετυλίγονται και τυλίγονται και πάλι  με προσοχή, ώστε να μην μπλεχτούν μεταξύ τους.  

Οι μικροί χορευτές απόλαυσαν το χορό, τραγούδησαν το παραδοσιακό «περιόλι» της Νισύρου και στο τέλος των μαθημάτων απόλαυσαν αλμυρές και γλυκές νοστιμιές (σε ατομική συσκευασία)  που προσέφεραν κυρίες του συλλόγου, στα παιδιά. 

Επιπλέον μοιράστηκαν ατομικά κεκάκια (πίτα) σε όλα τα παιδιά των τμημάτων με τρείς τυχερούς που πήραν και τα δωράκια τους. 

Πολλά συγχαρητήρια στο Λύκειο Ελληνίδων που παρά τους δύσκολους καιρούς που διανύουμε και χωρίς ουσιαστικά έσοδα αφού πλέον πολλές εκδηλώσεις δεν πραγματοποιούνται , όχι μόνο φροντίζουν να τηρούν τα έθιμα και τις παραδόσεις,  αλλά  κάνουν και ότι καλύτερο μπορούν για να χαρούν τα παιδιά. 

Χρόνια τώρα επιτελούν σπουδαίο έργο αποτελώντας άξιους συνεχιστές της παράδοσης μας των εθίμων μας, αναβιώνοντας μάλιστα  τα σημαντικότερα από αυτά. 

Το «παρών» στην λιτή εκδήλωση  έδωσαν η πρόεδρος κα. Τέτη Φάκου, μέλη του Δ.Σ. καθώς και η «ακούραστη» χοροδιδάσκαλος, Αρετή Φράγκου που χόρεψε και τραγούδησε με τα παιδιά. 


Λίγα Λόγια για το παραδοσιακό έθιμο.

Το γαϊτανάκι, το οποίο κάνει ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία του τα τελευταία χρόνια στις εκδηλώσεις των αστικών κέντρων, πέρασε στην Ελλάδα από πρόσφυγες του Πόντου και της Μικράς Ασίας και έδεσε απόλυτα με τα άλλα τοπικά έθιμα, αφού η δεξιοτεχνία των χορευτών αλλά και ο ιδιαίτερος χαρακτήρας του δεν αφήνουν κανέναν αδιάφορο.

Η λέξη «γαϊτανάκι» είναι υποκοριστικό της μεσαιωνικής λέξης «γαϊτάνιν», που σημαίνει μεταξωτό κορδόνι, λωρίδα, ταινία, και δημιουργείται χάρη στην τάση που έχει η γλώσσα μας να προσθέτει την κατάληξη «-άκι» για να δηλώσει τον υποκορισμό. 

Προέρχεται από τα ελληνιστικά χρόνια, μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, από την ελληνιστική λέξη γαϊτάνη. Χωρίς να είμαστε βέβαιοι για την ετυμολογία της, η ονομασία της έχει να κάνει με την πόλη Gaeta της Ιταλίας, ιωνική αποικία των Σαμίων, γνωστή για την παραγωγή κορδέλας. Οι κορδέλες συνήθως ήταν από βαμβάκι, μαλλί ή μετάξι και αποτελούσαν διακοσμητική πινελιά των φορεμάτων.

Καλλιόπη Δανελλάκη 

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 1
ΑΓΡΕΛΛΗ ΞΑΝΘΙΠΠΗ
ΑΓΡΕΛΛΗ ΞΑΝΘΙΠΠΗ 08/03 - 14:48
Κοινωνία
Εύγε στα παιδιά και στο Λύκειο Ελληνίδων Κω για την ωραία Αποκριάτικη εκδήλωση.

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ