Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Σ. Παρισίδη: Κορωνοϊός , μια άλλη κρίση, ένα ακόμα πλήγμα στην ανθρωπότητα και στον τουρισμό

12/04/2020
1063 Εμφανίσεις
2 Σχόλια

ΠΡΟΣΔΟΚΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

Για τις παρακάτω σκέψεις προκλήθηκα από φίλους συναδέλφους , εργαζόμενους γύρω από τον τουρισμό και ωφελούμενους είτε έμμεσα , είτε άμεσα.

 Ανάμεσα στις μάσκες, τα προστατευτικά γάντια, μπροστά στο ράφι με τα αντισηπτικά  και στην ενδεδειγμένη απόσταση, αφού πούμε «..ας τα λέμε καλά », για να διασκεδάσουμε την ανησυχία μας, μιλάμε και για τη σεζόν.

Όλοι ανήσυχοι παντού, ακόμα και στις τηλεφωνικές επικοινωνίες ή στις τυχαίες συναντήσεις.

Τα πράγματα είναι απλά. Βέβαια πρώτα Υγεία, αλλά μια και όσο αναπνέουμε ελπίζουμε, περιμένουμε το καλύτερο αύριο, το καλύτερο σενάριο ή την ύφεση του ιού σύμφωνα πάντα  με  τα μηνύματα των ειδικών.   

 Έχουμε πει πολλές φορές , πως θα πρέπει ν’ αναβαθμίζουμε συνεχώς τις υποδομές μας και τα καταλύματά μας, γιατί είμαστε ανάμεσα στους καλούς τουριστικούς προορισμούς σε μια εποχή που ο ανταγωνισμός σ΄ αυτό τον τομέα της οικονομίας είναι σκληρός.

Όλα έδειχναν πως η σεζόν θα πήγαινε καλά και όλοι οι επαγγελματίες του τουρισμού είχαμε ξεκινήσει τις προετοιμασίες. Πολλοί, δεν έβαλαν κλειδί ούτε το χειμώνα, όπως και η οικογενειακή μας επιχείρηση , γιατί οι Κώοι επιχειρηματίες και όλοι οι εργαζόμενοι στην πλειονότητά μας έχουμε συνειδητοποιήσει, ότι πρέπει να επενδύσουμε στην ποιότητα του προϊόντος μας. Πολιτική μας η προσφορά υπηρεσιών φιλοξενίας που οφείλεται και στη φιλοτιμία και τον επαγγελματισμό των εργαζομένων. Η ανταμοιβή μας απ΄ την τουριστική ενασχόληση είναι η δημιουργία ευκαιριών και σε άλλους κλάδους και η παράλληλη δυνατότητα βελτίωσης των υπηρεσιών μας.

Εφόσον δούμε την ανάκαμψη, είναι βέβαιο πως θα κινηθεί ξανά η μηχανή της οικονομίας μας.

Στις θλιβερές ημέρες που ζούμε ακούμε τους παραδοσιακούς μας πελάτες να ακυρώνουν τις κρατήσεις τους σχεδόν κλαίγοντας, γιατί οι περισσότεροι λάτρεψαν το φιλόξενο τόπο μας και τους ανθρώπους του.

Πριν λίγους μήνες μιλούσαμε για το brand name  του  νησιού μας που βέβαια δεν απεμπολούμε, αντίθετα μάλιστα, το υπερασπιζόμαστε σαν το πρώτο και καλύτερο συγκριτικό μας πλεονέκτημα.

Άλλαξαν τα πράγματα και μπήκε στη ζωή τη δική μας και όλου του κόσμου ο πιο ύπουλος εχθρός που δεν μπορούσαμε μέχρι  χθες να φανταστούμε. Οι εικόνες που βλέπουμε καθημερινά είναι  αποκαρδιωτικές. Ο ιατρικός κόσμος του πλανήτη και οι νοσηλευτές καταβάλλουν τεράστιο αγώνα για να σώσουν ανθρώπινες ζωές και κάπου παρακολουθούμε να εξαντλούνται όχι μόνο οι κλίνες των νοσοκομείων, αλλά και το ιατροφαρμακευτικό υλικό .

Σε τοπικό επίπεδο όλοι είμαστε ανήσυχοι, όπως και οι γιατροί και οι νοσηλευτές μας. Η συνεννόηση με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης, της Περιφέρειας,  ΕΟΔΥ, ΕΚΑΒ κ. άλλων, κρίνεται απαραίτητη. Οι δράσεις και οι προτάσεις που ειπώθηκαν, από όλες τις παρατάξεις , στο τελευταίο Δημοτικό συμβούλιο δείχνει τη θέληση για τη λήψη μέτρων ετοιμότητας σε δύο κατευθύνσεις, μια ενάντια στον απρόβλεπτο κορωνοϊό και μια για την ενίσχυση των πληττόμενων, χωρίς να ξεχνούμε και τον κίνδυνο που πιθανώς να υποκρύπτεται στις εγκαταστάσεις των χοτ σποτ.

Οι αξιόλογες προτάσεις να ιεραρχηθούν σ΄ένα διεκδικητικό πλαίσιο, εφόσον γνωρίζουμε και τα αιτήματα όλων των παραγωγικών τάξεων και φορέων. 

Έγινε διαδικτυακά το Δημοτικό συμβούλιο , λόγω της συγκυρίας, αλλά  δεν μπορεί να υποκαταστήσει την κανονικότητα του δημοτικού συμβουλίου… εδώ λέμε «στην ανάγκη και οι θεοί πείθονται».

Μέσα σε όλο αυτό το χάος που δημιουργεί η πανδημία του επικίνδυνου  ιού, όλοι οι εμπλεκόμενοι με τον Τουρισμό καλό θα είναι να κρατάμε την ψυχραιμία μας και να προσδοκούμε γρήγορη αποθεραπεία των ασθενών και εμείς να βρούμε τους ρυθμούς μας. Είναι βέβαιο, πως την επόμενη μέρα, θα τρέξουμε όλοι για να κρατήσουμε ψηλά τον τόπο και τη φήμη του.

Τα ενισχυτικά μέτρα που εξαγγέλθηκαν απ΄ την κυβέρνηση για τον επιχειρηματικό κόσμο και τους εργαζόμενους είναι μόνο για να ξεπεραστεί σε ορισμένο χρόνο η κρίση και έχουν κυρίως μορφή «προσωρινής παράτασης» των όποιων υποχρεώσεων ενώ συγχρόνως προστίθενται και άλλες καθημερινά! Το πρόβλημα είναι στο γεγονός  ότι, ενώ  μειώνουμε άθελα μας την παραγωγή, το δημόσιο χρήμα δεν μπορεί να αντισταθμίσει τις απώλειες.

Ο τουρισμός, είναι μια επαγγελματική δραστηριότητα  που δημιουργεί θέσεις εργασίας και συντηρεί ένα μεγάλο αριθμό παραγωγικής διαδικασίας της χώρας. Με την απαιτούμενη στήριξη, (όχι προσωρινού χαρακτήρα) θα μπορέσει να ανακάμψει σχετικά γρήγορα.

Χρειάζεται ανασύνταξη των δυνάμεων μας και να προσβλέπουμε με αισιοδοξία την επόμενη μέρα, εφόσον ο κεντρικός κρίκος της τουριστικής αλυσίδας, βιομηχανίας, ενισχυθεί και μακροπρόθεσμα, χωρίς να χρειαστεί μείωση του προσωπικού και υποβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών. Απ΄ την άλλη πρέπει να υπάρξει ρευστότητα με τη βοήθεια των τραπεζών, με μακροχρόνια δάνεια ευνοϊκών όρων, γιατί έτσι ευνοείται στο σύνολο της η οικονομία και καταπολεμείται η ανεργία.

Η Αυτοδιοίκηση γενικά είναι ο αμεσότερος δέκτης των αδυναμιών του πολίτη και επιβάλλεται η οικονομική ενίσχυση με ανταποδοτικό χαρακτήρα , προσλήψεις επί πλέον προσωπικού στην καθαριότητα, Βοήθεια στο σπίτι κ. αλλού.

Ευνοϊκό για τη χώρα μας το γεγονός πως λειτούργησαν αποτελεσματικά τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης ως προς τη λήψη μέτρων για την αποφυγή εξάπλωσης του ιού. Αναδείχθηκε η ικανότητα των γιατρών και των νοσηλευτών μας και αυτό είναι ένα ακόμη ΣΥΝ.

Ευτυχώς ο τόπος μας προβάλλεται με πλήθος συγκριτικών πλεονεκτημάτων: τα ανταγωνιστικά καταλύματα , την ιστορία και τα μνημεία του τόπου, τη γαστρονομία, τον ευεργετικό ήλιο, τη θάλασσα και κοντά στα άλλα, προστίθεται και η ετοιμότητα  και σοβαρότητα στην αντιμετώπιση κρίσης. Αυτή η στάση της κυβέρνησης και όλων των Ελλήνων απέναντι στον αόρατο εχθρό, είναι το καλύτερο marketing για τη χώρα μας, καθώς επιβραβεύεται καθημερινά και από τον ξένο τύπο.

Στην περίπτωσή μας, πρέπει να πούμε , πως η κρίση δημιουργεί αναγκαστικά ευκαιρίες εξέλιξης κι εκεί θα κριθούμε ακόμα και στις λεπτομέρειες. Η στρατηγική μας πρέπει να είναι ξεκάθαρη στις κατευθύνσεις marketing, branding, δημοσίων σχέσεων, ώστε όταν λήξουν τα περιοριστικά μέτρα, να είμαστε έτοιμοι, να υποδεχτούμε τους επισκέπτες μας. Η επέκταση –επιμήκυνση της σεζόν δημιουργεί και επιπλέον υποχρεώσεις σε όλους.

Με την ελπίδα πως όλα θα πάνε καλά , προσδοκούμε στην επιμήκυνση της σεζόν, με ότι αυτό συνεπάγεται σε υποδομές και την υλοποίηση όλων των εναλλακτικών μορφών τουρισμού , που μπορούν να αναπτυχθούν στην Κω και μπορούν να πάρουν και μόνιμο χαρακτήρα, εφόσον δομηθούν σωστά.

Η εκπαίδευση παραμένει πάντα στο προσκήνιο. Στην προκειμένη περίπτωση της κρίσης του κορωνοϊού, το νησί του Ιπποκράτη δεν έχει ούτε μια σχολή σχετικά με την υγεία και  έχει όπως όλοι γνωρίζουμε, σημαντικές ελλείψεις στις δομές υγείας. Δεν θα ήταν κακό να συνεργαστούμε με τα δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ, ώστε κατόπιν επιδότησης να εκπαιδευτούν μαθητευόμενοι σπουδαστές - νοσηλευτικής.

Παραμένει πάντα επίκαιρη η πρόταση δημιουργίας σχολής νοσηλευτών, Επιστημών Υγείας και όχι μόνο.  Ευτυχώς στο νησί μας, έχουμε και τους εθελοντές, οι οποίοι όποτε τους ζητηθεί είναι στην πρώτη γραμμή προσφέροντας τις υπηρεσίες τους.

Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι το καλύτερο marketing μπορεί να γίνεται και από μας τους ίδιους και τους πιο απλούς χρήστες του διαδικτύου καθώς μπορούμε να πληροφορούμε και να προβάλλουμε τον τόπο μας στο διαδίκτυο σαν οι καλύτεροι πρεσβευτές.

Μένουμε σπίτι, για να μας βρει η επόμενη μέρα όλους μαζί δυνατούς και έτοιμους να αντιμετωπίσουμε τις νέες προκλήσεις που μας περιμένουν.

Παρισίδη Σμαράγδη, Αντιπρόεδρος δημοτικού συμβουλίου.

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 2
Ανώνυμος
Ανώνυμος 13/04 - 13:56
οποτε
Οποτε θα το κανετε εσεις για να σας πουμε ενα μεγαλο μπραβο!!!
ΚΩΟΣΑνώνυμος
ΚΩΟΣΑνώνυμος 12/04 - 23:09
ΠΡΟΤΑΣΗ
ΟΜΩΣ ΔΥΣΤΙΧΩΣ Η ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΕΛΕΓΕ ΟΤΑΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΩΟΙ ΦΩΝΑΖΑΜΕ ΓΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΓΑΤΕ ΤΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΤΣΙ ΛΕΤΕ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑΝΑΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΤΕ ΑΦΟΥ ΛΕΤΕ ΟΤΙ ΙΣΑΣΤΕ Η ΤΡΙΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΝΑ ΤΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΤΕ ΜΕ ΔΥΝΑΜΗ ΑΛΛΑ ΔΥΣΤΙΧΩΣ ΔΕΝ ΚΑΝΑΤΕ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ ΚΡΙΜΑ

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ