Είναι πολλές οι φορές εκείνες, όπου η εμπιστοσύνη στη νέα γενιά επιστημόνων (και όχι μόνο), μπορεί να επιφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα στον δημιουργικό τομέα, αφού πέραν του ότι έχουν γνώση των νέων τεχνολογιών, μπορούν να προσφέρουν φρέσκιες και γεμάτες όραμα ιδέες.
Μία τέτοια περίπτωση είναι και αυτή της Ελένης Λιονάκη και του Μιχάλη Κανταρζή, δύο νεαρών και ταλαντούχων επιστημόνων (αρχιτέκτονες –μηχανικοί) από το αρχιτεκτονικό γραφείο «Urbic Architects», οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι την εμπειρία που απέκτησαν εργαζόμενοι σε αστικές αναπλάσεις περιοχών στην Αθήνα και μετά από πρωτοβουλία της Δημ. Αρχής και σε συνεννόηση με τους επιχειρηματίες της περιοχής, ανέλαβαν να «αναμορφώσουν» την περιοχή κοντά στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κω (οδός Αντιναυάρχου Ιωαννίδη / τμήμα της οδού Ρήγα Φεραίου).
Όπως μας δήλωσαν οι ίδιοι οι αρχιτέκτονες, στόχος της πρότασης είναι η επίλυση της επί σειρά ετών προβληματικής κατάστασης, που επικρατεί στην περιοχή και η ανάδειξη του κτιρίου του Αρχαιολογικού Μουσείου, ενώ η μελέτη προσαρμόστηκε και στις ανάγκες που προέκυψαν στην εστίαση, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Στο πρότζεκτ που δημιούργησαν, προτείνονται νέες ιδέες, καθώς και εναλλακτικές λύσεις, σε συνήθεις πρακτικές των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, αλλά και η δημιουργία κατευθυντήριων γραμμών, σε σχέση με την υγιεινή και την πρόληψη κατά της μετάδοσης του COVID-19.
Η πρόταση επιδιώκει να επαναδιαπραγματευτεί τις ισορροπίες μεταξύ των αναγκών των επιχειρήσεων, της ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού και της ποιότητας του δημόσιου χώρου. Η περιοχή θα αλλάξει τελείως όψη, με τους διερχόμενους, να έχουν πολύ περισσότερο διαθέσιμο ελεύθερο χώρο κατά την διέλευσή τους, σε σχέση με σήμερα, ενώ τα τραπεζοκαθίσματα των επιχειρήσεων, θα μειωθούν ελάχιστα.
Η εφαρμογή της μελέτης, ήταν να γίνει από φέτος, όμως μία σειρά ζητημάτων που προέκυψαν, λόγω και του κορωνοϊού, πήγε την όλη υπόθεση πίσω. Η υλοποίησή της όπως μας εξηγούν, οι αρχιτέκτονες, δεν απαιτεί πολύ χρόνο (1-2 μήνες) ενώ και το κόστος δεν είναι αρκετά μεγάλο, καθώς θα διατηρηθεί και θα επαναχρησιμοποιηθεί ο υφιστάμενος αστικός εξοπλισμός (φωτιστικά σώματα, φύτευση και δομικά υλικά πλακόστρωσης).
Ωστόσο, τονίζουν ότι χρειάζεται πολιτική βούληση για να προχωρήσει γρήγορα το έργο, γι’ αυτό και αναμένουν άμεσα, τις ανάλογες αποφάσεις από την Δημοτική Αρχή.
Η ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Η υφιστάμενη κατάσταση στην περιοχή, όπως μας την περιγράφουν, χαρακτηρίζεται από την ανοργάνωτη ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων και εξοπλισμού των καταστημάτων εστίασης, γεγονός που δημιουργεί πληθώρα προβλημάτων. Η “πύκνωση” των οδών δημιουργεί μεταξύ άλλων:
- Δυσκολία κυκλοφορίας πεζών,
- Αδυναμία υποστήριξης των καταστημάτων από οχήματα εκτάκτου ανάγκης (πυροσβεστική / ασθενοφόρο)
- Έλλειψη αισθητικής συνοχής στο πιο κεντρικό σημείο της πόλης, αφού η απουσία υποδομών αναγκάζει την κάθε επιχείρηση να επιλύει με πρόχειρες μεθόδους τα ζητήματα που προκύπτουν για την υποστήριξη του χώρου τραπεζοκαθισμάτων (σκίαση / ανεμοπροστασία / προβολή επιχείρησης κ.α.)
Ο σχεδιασμός βασίστηκε στην απόφαση που πήρε η Αρχαιολογία για την απομάκρυνση των τραπεζοκαθισμάτων από την πλευρά του Μουσείου και να μετακινηθούν προς την πλευρά των καταστημάτων. Για το σκοπό, αυτό σχεδιάστηκαν υποδομές ενιαίας αισθητικής, που υποστηρίζουν τις ανάγκες των επιχειρήσεων (σκίαση / ανεμοπροστασία / προστασία από βροχή / προβολή επιχείρησης / σαφής οριοθέτηση καθισμάτων / δυνατότητα οργανωμένης εγκατάστασης ηλεκτρικού εξοπλισμού / φύτευση).
Θ. ΝΙΚΗΤΑΡΑΣ: ΑΞΙΟΛΟΓΗ ΠΡΟΤΑΣΗ – ΣΤΟΧΟΣ ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ΖΕΖΟΝ
Ο Δήμαρχος κ. Νικηταράς, σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του, χαρακτήρισε πολύ αξιόλογο το πρότζεκτ που ετοίμασαν οι ταλαντούχοι αρχιτέκτονες, τονίζοντας ότι θα στηρίξει την πρότασή τους, αφού άλλωστε εκείνος ήταν που πρότεινε στους επιχειρηματίες, να προχωρήσουν στην αναβάθμιση της περιοχής. «Έχουμε κάνει – είπε- πολλές συναντήσεις τόσο με τους αρχιτέκτονες, όσο και με τους επιχειρηματίες. Πριν το “Lock down” είχα βρεθεί με τους επιχειρηματίες και τους ενημέρωσα για την πρόθεσή μου να αναβαθμιστεί η συγκεκριμένη περιοχή. Με τη σειρά τους, οι επιχειρηματίες απευθύνθηκαν στο συγκεκριμένο αρχιτεκτονικό γραφείο, όπου αργότερα δημιούργησε το πρότζεκτ. Πρόκειται για μία πολύ ενδιαφέρουσα δουλειά, η οποία θα αναβαθμίσει την περιοχή.
Στόχος μας ήταν η εφαρμογή της μελέτης να γίνει από τη φετινή σεζόν, όμως ο κορωνοϊός μας πήγε πίσω και έτσι ελπίζω, εάν όλα πάνε καλά, την νέα τουριστική περίοδο, η περιοχή να έχει μία διαφορετική όψη. Αυτή τη στιγμή, έχει πάει στις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου για κοστολόγηση, η εφαρμογή της μελέτης, γιατί θα υπάρχουν μετατοπίσεις φωτιστικών, δέντρων, πλακοστρώσεις κ.α.
Να σημειωθεί ότι στους σχεδιασμούς μας, είναι να γίνουν ανάλογες αναβαθμίσεις και σε άλλες περιοχές της Πόλης».