Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΦΕΤΙΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΣΤΗΝ ΚΩ

04/12/2019
22 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Μειωμένη είναι η παραγωγή ελαιόλαδου φέτος εξαιτίας της υψηλής οξύτητας που παρουσιάζει το λάδι καθώς σύμφωνα με τους καλά γνωρίζοντες, ο δάκος αλλά κυρίως ένας μύκητας έχουν προκαλέσει ζημιές στις ελιές.

« Παρουσιάζεται το πρόβλημα σε αρκετούς παραγωγούς όταν έρθουν στο ελαιουργείο για να βγάλουν το λάδι τους. Φέτος η ποσότητα έξτρα παρθένου ελαιόλαδου θα είναι αισθητά μειωμένοι καθώς έχει ανέβει η οξύτητα εξαιτίας του δάκου αλλά και ενός μύκητα» δήλωσε στο «ΒτΚ» ο ελαιουργός κ. Δημοσθένης Χατζηπέτρος.

Ο κ. Χατζηπέτρος εξηγεί ότι οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες του Οκτωβρίου ευνόησαν στο να αναπτυχθεί ο καταστροφικός μύκητας με αποτέλεσμα να σαπίσει η ελιά και να πέσει πριν την συγκομιδή. Επίσης ο αέρας των προηγούμενων ημερών σαφώς και επηρέασε καθώς χάθηκαν ένα σημαντικό ποσοστό καρπού ελιάς.

«Μείωση πολύ μεγάλη στην παραγωγή λαδιού δεν έχουμε. Μιλάμε για ένα ποσοστό 15%. Όμως δεν έχουμε την ποιότητα που θέλουμε καθώς είναι αυξημένοι οι βαθμοί στο λάδι. Σαφώς για τον κάθε παραγωγό μεμονωμένα είναι ζημιά. Συνολικά όμως είναι διαχειρίσιμη η κατάσταση. Ευτυχώς δεν έχουμε τα προβλήματα της Κρήτης όπου πραγματικά εκεί οι παραγωγοί έχουν πάθε μεγάλη ζημιά. Όμως το γεγονός ότι το λάδι δεν είναι έξτρα παρθένο , ζημιώνει την τσέπη του παραγωγού καθώς δεν πιάνει την τιμή που θέλει» εξήγησε ο κ. Χατζηπέτρος.

Συνομιλήσαμε για το θέμα και με τον κ. Νίκο Ταταράκη ο οποίος είναι ο υπεύθυνος φυτοπροστασίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Ο προιστάμενος στις δηλώσεις του επεσήμανε ότι το πρόβλημα που έχει προκύψει δεν είναι τόσο από τον δάκο, όσο από τον μύκητα γλοιοσπόριο , κάτι που δεν το γνωρίζουν πολλοί παραγωγοί και θεωρούν ότι η ζημιά έχει προκληθεί από τον δάκο.

« Σε ότι αφορά τους ψεκασμούς για δάκο ήμασταν εντός στα χρονικά όρια καθώς έπρεπε να δοθούν οι σχετικές άδειες και εγκρίσεις από τις επιτροπές της Περιφέρειας. Δεν νομίζω ότι φταίει η χρονική περίοδος των ψεκασμών. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο στην Κω. Υπάρχει στη Ρόδο αλλά κυρίως έχει προκαλέσει μεγάλες ζημιές στην Κρήτη. Πρόκειται για τον μύκητα γλοιόσπορο που αναπτύχθηκε τον Οκτώβρη».

Όπως εξήγησε ο κ. Ταταράκης οι υψηλές θερμοκρασίες του Οκτώβρη , οι βροχές και η αυξημένη υγρασία ευνόησαν την ανάπτυξη του μύκητα αλλά και του δάκου σε μικρότερο ποσοστό βέβαια.

« Όταν έφτασε ο καιρός της συγκομιδής τον Οκτώβρη οι υψηλές θερμοκρασίες και η υγρασία ευνόησαν την ανάπτυξη του μύκητα και έχουμε αυτά τα αποτελέσματα. Πρέπει να καταλάβουν οι παραγωγοί ότι από την δική μας υπηρεσία δεν προβλέπεται ο ψεκασμός για τον μύκητα γλοιόσπορο. Δεν έχουμε καν τα κατάλληλα φάρμακα. Αυτό θα πρέπει να το φροντίσει ο κάθε παραγωγός μόνος του σε συννενόηση με γεωπόνο».

Ο κ. Ταταράκης επίσης ξεκαθάρισε ότι η οξύτητα έχει ανέβει κυρίως λόγω του μύκητα και όχι του δάκου. Επίσης δίνει κάποιες συμβουλές για την καλή παραγωγή λαδιού. « Συνιστούμε στους ελαιοπαραγωγούς να μην περιμένουν να μαζέψουν τους καρπούς ημερών για να τα πάνε στο ελαιοτριβείο. Πρέπει επίσης στο μάζεμα να τηρούνται κάποιοι κανόνες καθαριότητας. Καλό θα ήταν οι ελιές να αποθηκεύονται σε τελάρα ανοικτά ή υφασμάτινα τσουβάλια. Πρέπει να αποφεύγεται η πλαστική συσκευασία διότι δεν βοηθούν τις ελιές να έχουν αέρα και χαλάνε. Επίσης πρέπει γρήγορα να μεταφέρουν τις ελιές στο ελαιοτριβείο».

Σάντυ Λαδικού 


Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ