Αισθάνομαι την ανάγκη, αλλά και την υποχρέωση να δημοσιεύσω την άποψη μου για τα γεγονότα της μαύρης επετείου της 15ης Ιουλίου του 1965 όπου η κυριαρχία ενός ολόκληρου λαού που απαιτούσε εδραίωση της νεοπαγούς μετά την κατοχή και τον εμφύλιο δημοκρατίας μας, καταλύθηκε από την βασιλική καμαρίλα, τις έκνομες πολιτικές φιλοδοξίες και την προδοσία με χαμηλά κίνητρα επίορκων Βουλευτών.
Αισθάνομαι επίσης την υποχρέωση για την ιστορία των τότε πάνδημων επί δύο συνεχή έτη αγώνων όλης της Κωακής νεολαίας για την τήρηση του άρθρου 114 του Συντάγματος, να σας στείλω μέρος του ιστορικού κειμένου που θα δημοσιευθεί προσεχώς, με τις υπογραφές των συντακτών του, που αν δεν συνέβαινε η ξενοκίνητη δικτατορία θα γέμιζε με υπογραφές σελίδες ολόκληρες. Άλλωστε για να αποτρέπει αυτό το γεγονός έγινε η δικτατορία…
Την μαύρη αυτή ημέρα ο λαοπρόβλητος με το 53% των ψήφων του λαού Γεώργιος Παπανδρέου, ο γέρος (77 ετών) της Δημοκρατίας, όρθωσε το ανάστημα του και μαζί με αυτόν και όλος ο λαός, απέναντι στον Βασιλιά και σε όσους πίστευαν ότι θα συνεχίσουν να κυβερνούν από το παρασκήνιο και την βασιλική καμαρίλα.
Την μαύρη αυτή επέτειο αποφασίστηκε από λίγους επίορκους στο Σύνταγμα και στην Δημοκρατία μας, με πρωτεργάτες τον βασιλιά Κωνσταντίνο και τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, υπουργό του Γεωργίου Παπανδρέου, ο θάνατος της νεαρής Δημοκρατίας μας και για την εκτέλεση της στο απόσπασμα την παρέδωσαν στους αποστάτες Βουλευτές της Ενώσεως Κέντρου, μεταξύ των οποίων και ο αποστάτης Σταμάτης Μανούσης.
Αυτή την ημέρα καταλύθηκε η ουσία και το νόημα της κυριαρχίας του λαού. Αμφισβητήθηκε από ελάχιστους προδότες η μακραίωνη πορεία των λαών για την κατάκτηση των λαϊκών δικαιωμάτων της συμμετοχής στα κοινά και του σεβασμού της συλλογικής κυριαρχίας τους.
Αυτή την ημέρα με την αποστασία και την προδοσία επίορκων βουλευτών, άρχισε το δράμα της πατρίδας και του έθνους μας που οδήγησε στην δικτατορία και κατέληξε στην διχοτόμηση της Κύπρου.
Τα ονόματα με τις υπογραφές τμήματος του κειμένου που σας έστειλα, γραμμένο από τα χέρια του αείμνηστου Νίκου Πίκουλα, δεκαπέντε ημέρες πριν από το ξενοκίνητο πραξικόπημα φανερώνουν την δύναμη ενός λαού να αντιστέκεται επί δύο ολόκληρα χρόνια εναντίον όσων επιβουλεύονται την Δημοκρατία μας.
Και αφαιρεί το ανιστόρητο δικαίωμα κάποιων που επιθυμούν με γελοίους λόγους και τρόπους να αλλάξουν την ιστορία. Η ημέρα αυτή έχει γραφτεί στο βιβλίο της ιστορίας με μαύρα γράμματα. Και στην σελίδα αυτή, είτε θέλουμε, είτε όχι, πάνω, πάνω βρίσκονται τα ονόματα του έκπτωτου βασιλιά και του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και στην 151η σειρά, του αποστάτη Βουλευτή της Κω Σταμάτη Μανούση.
Την ημέρα αυτή εξευτελιστικά αποπέμφθηκε από τον βασιλιά ο λαοπρόβλητος πρωθυπουργός της Ενώσεως Κέντρου Γεώργιος Παπανδρέου και ορίστηκε πρωθυπουργός ο αποστάτης Αθανασιάδης Νόβας που κάτω από την παλλαϊκή εξέγερση δεν πήρε ψήφο εμπιστοσύνης. Το ίδιο έπαθε και ο δεύτερος δοτός πρωθυπουργός Ηλίας Τσιριμώκος για να φτάσουμε τελικά στις 17 Σεπτεμβρίου όπου με την 151η ψήφο ευτελούς τιμήματος του αποστάτη Σταμάτη Μανούση πήρε ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση του αποστάτη Στέφανου Στεφανόπουλου.
Την ημέρα αυτή η Κως και ο δημοκρατικός λαός της ντροπιάστηκαν, βούρκωσαν, έσκυψαν το κεφάλι.
Για την αποστασία του Σταμάτη Μανούση που τρεις μόλις ημέρες νωρίτερα οι χιλιάδες λαού της Κω τον οδήγησαν από τα γραφεία της Ενώσεως Κέντρου της πλατείας Κονίτσης στην πλατεία Ελευθερίας στους ώμους τους όπου κατήγγειλε την αποστασία και όρθωσε το ανάστημα του για την προάσπιση της Δημοκρατίας!!!!
Στο βιβλίο της ιστορίας δεν γράφονται οι αγαθοεργίες, ούτε μνημονεύονται τα εκατομμύρια οι καλοί άνθρωποι. Σε αυτό το βιβλίο με χρυσά γράμματα γράφονται αυτοί που τολμούν να πουν όχι στο άδικο και στην καταπίεση των λαών και να το κάνουν βίωμα τους.
Σας ευχαριστώ για την φιλοξενία Κώστας Καϊσερλης