Βοηθάμε τα μουσεία να έρθουν κοντά μας… από απόσταση!»
Αυτό είναι το φετινό μήνυμα του Ελληνικού Τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM)
Ν. Μανούσης
ΔΙΕΘΝΕΣ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ (ΔΙΙΚ)-ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
ΔΙΕΘΝΕΣ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ (ΔΙΙΚ)-ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Το Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα Κω (ΔΙΙΚ) είναι ένα κοινωφελές Ίδρυμα, Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ), με διεθνή χαρακτήρα, που ιδρύθηκε το 1960, προς τιμή του πατέρα της Ιατρικής Ιπποκράτη, ύστερα από πρωτοβουλία του χειρουργού/ουρολόγου καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Σπυρίδωνα Οικονόμου, ο οποίος υπήρξε και ο πρώτος πρόεδρος του.
Θεμελιώθηκε στις 25-11-1962 και στις 20-9-1979 εγκαινιάσθηκε το κτίριο του Ιπποκρατείου Μελάθρου, που περιέχει δύο αίθουσες συνεδρίων και μικρούς βοηθητικούς χώρους,από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Τσάτσο. Αρχιτέκτονας ήταν ο Θ. Παπαγιάννης και Εργ. Δημ. Έργων ο Ι. Μπαλαλής.
Η έκταση του οικοπέδου του ΔΙΙΚΩ σήμερα ανέρχεται σε 380.000 τετραγωνικά μέτρα. Ολόκληρο το οικόπεδο απλώνεται σε μία πλαγιά και τα υψόμετρα του κυμαίνονται από 60 έως 135 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, προσφέροντας στον επισκέπτη μοναδική θέα από την τριγύρω περιοχή, από την πόλη της Κω και από την Μικρά Ασία, πέρα από την θάλασσα.
Βρίσκεται περίπου 1/2 χλμ. ανατολικά του Ασκληπιείου και 3,5 χλμ. ΝΔ από το κέντρο της πόλης της Κω και το βόρειο όριο του συμπίπτει με τον δρόμο που συνδέει την πόλη με το Ασκληπιείο.Το ΔΙΙΚ διοργανώνει κάθε χρόνο τις Αμφικτυονίες – εκδηλώσεις συνεδριακού χαρακτήρα. Σκοπός των Αμφικτυονιών είναι η γνωριμία και η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των διαφόρων Συλλόγων, Εταιρειών και Πανεπιστημιακών Τμημάτων, η ανταλλαγή απόψεων, η άμιλλα και η καλοπροαίρετη φιλική κριτική θεώρηση των συμπερασμάτων νέων και παλαιών φίλων της Ιατρικής και της Ηθικής Δεοντολογίας. Η 4η Αμφικτυονία που διοργανώθηκε 25-30/6/2013 είχε ως θέμα : Ιπποκρατική Ιατρική – Μεσογειακή Διατροφή – Ασκληπιεία.
Σκοπός του Ιδρύματος είναι η διάδοση, σε όλον τον κόσμο των Ιπποκρατικών αξιών. Μέλη του ΔΙΙΚΩ μπορούν να γίνουν όχι μόνο γιατροί. αλλά και επιστήμονες άλλων σχετικών προς την Ιατρική ειδικοτήτων, καθώς και όσοι ενδιαφέρονται για τη διάδοση της Ιπποκρατικής Φιλοσοφίας.
Το «Ιπποκράτειον Μέλαθρον», ένα κτίριο πραγματικά εξαιρετικής αρχιτεκτονικής στεγάζει τα ακόλουθα, τα οποία είναι όλα επισκέψιμα:
1) Το Ιπποκράτειο Μουσείο-Έκθεση
2) Το Ιπποκράτειο Ιατρείο
3) Αίθουσα Συνεδρίων
4) Γραφεία Διοίκησης
5) Πωλητήριο Συλλεκτικών αντικειμένων, Κυλικείο.
6) στο πίσω μέρος του κτιρίου βρίσκεται ο Ιπποκράτειος Βοτανικός Κήπος και
7) και στο λοφίσκο μπροστά από το Μέλαθρο βρίσκεται η «Ιπποκράτειος Άλτις».
Στη σημερινή ανάρτηση θα ασχοληθώ μόνο με το «Ιπποκράτειο Μουσείο- Έκθεση» και με όλα τα υπόλοιπα αναλυτικά σε προσεχείς αναρτήσεις.
Όλοι οι χώροι του Ιπποκρατείου Ιδρύματος έχουν κεντρικό άξονα και θέμα τον Ιπποκράτη, τον Ασκληπιό και ότι σχετιζόταν μαζί τους. Σε όλες τις αίθουσες, ακόμη και στη συνεδριακή και στα Γραφεία διοίκησης υπάρχουν δεκάδες αγαλματίδια, δώρα, δωρεές, αναμνηστικά που σχετίζονται με τον Ιπποκράτη και τον Ασκληπιό.
Στο εντυπωσιακό μουσείο εκτίθενται αγάλματα, εκμαγεία αγαλματιδίων, μαρμάρινων κεφαλών όπως για παράδειγμα,
- Εκμαγείο μαρμάρινου αγαλματιδίου του θεού Ασκληπιού, Επίδαυρος, αρχές 4ου αι. (Εκλεπτυσμένο αγαλματίδιο του Ασκληπιού με το κλασικό ιμάτιό του, το οποίο αφήνει ελεύθερο το δεξί ώμο και χέρι, έτσι ώστε να μπορεί να δράσει άμεσα.Ο θεός στηρίζεται στη ράβδο του γύρω από την οποία περιτυλίγεται τρεις φορές ο ιερός όφις).
- Εκμαγείο μαρμάρινης κεφαλής του θεού Ασκληπιού, Αμοργός, Κυκλάδες, 4ος αι. π.Χ
- Εκμαγείο της κεφαλής μαρμάρινου αγάλματος του Ιπποκράτη, Κως, β’ μισό του 2ου αι. π.Χ
- Εκμαγείο μαρμάρινου αγαλματιδίου του Ποδαλείριου, γιου του Ασκληπιού, Δίον, αττικό αντίγραφο του 3ου αι. μ.Χ, έργου του 4ου αι. π.Χ
πηγή: http://www.kos.gr/el/sights/SitePages/view.aspx?nID=88 και ενημερωτικό έντυπο ΔΙΙΚ
κείμενο, φωτογραφίες: Sophia Karagianni