H εισήγηση του Δημάρχου Κω Θεοδόση Νικηταρά, στη Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης για την Αδελφοποίηση Δήμων Κω & Λάρισας:
Ο Δήμος μας, με βάση την πολιτική εξωστρέφειας που ακολουθεί, αξιοποιεί κάθε δυνατότητα ανάδειξης και προβολής της Ιπποκρατικής ταυτότητας του νησιού μας.
Σε αυτό το πλαίσιο, με πρόγραμμα και τεκμηρίωση, αναπτύσσει δράσεις και συνάπτει σχέσεις συνεργασίας, που στηρίζουν την προώθηση των στόχων του.
Οι ηθικές αρχές που πρεσβεύουν στο σύγχρονο κόσμο οι Ιπποκρατικές ιδέες παραμένουν αναλλοίωτες στο πέρασμα των χρόνων.
Μέλημα της δημοτικής αρχής και του Δήμου μας είναι παράλληλα η ανάδειξη της επωνυμίας της Κω και η δυναμική της παρουσία στο σύγχρονο κόσμο, ως Πατρίδας του Ιπποκράτη.
Για την προώθηση αυτών των στόχων, πρωτίστως αξιοποιούνται οι δυνατότητες σύναψης σχέσεων με τον ιατρικό κόσμο, Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και τόπους που έχουν αντίστοιχα ενδιαφέροντα.
Πρόσφατα, στις αρχές Νοεμβρίου, για την προώθηση αυτών των στόχων, είχαμε σειρά επαφών στην Αθήνα και στη Λάρισα, με στελέχη του ιατρικού κόσμου και της Αυτοδιοίκησης.
Η Λάρισα συνδέεται με τον Ιπποκράτη, αφού τον φιλοξένησε στα τελευταία χρόνια της ζωής του.
Σε συνάντηση μας με τον Δήμαρχο Απ. Καλογιάννη, τον Πρόεδρο Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Αθ. Γιαννούκα, τον Πρόεδρο του Συλλόγου «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα» Ριζ. Χαλιαμπάλια και πολιτικά στελέχη του Δήμου Λαρισαίων, συζητήσαμε την ανάπτυξη σχέσεων των Δήμων Κω και Λάρισας, για την ανάδειξη των Ιπποκρατικών αρχών διεθνώς, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών των δύο Δήμων.
Παράλληλα, η συνάντηση εργασίας επικεντρώθηκε στη συνεργασία με την Σχολή Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε δύο κατευθύνσεις. Στην οργάνωση Μεταπτυχιακού Τμήματος στην Κω και στη δυνατότητα υποστήριξης του Νοσοκομείου Κω, με την υιοθεσία του από τη Σχολή Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Στην ίδια κατεύθυνση αναθερμάναμε την προοπτική αδελφοποίησης των δύο Πόλεων, της γενέτειρας του Ιπποκράτη και της Πόλης όπου ετάφη, που τον φιλοξένησε στα τελευταία χρόνια της ζωής του.
Όπως είναι γνωστό, ο Ιπποκράτης γεννήθηκε στην Κω, το 460 π.χ. ενώ τα τελευταία χρόνια της ζωής του έζησε στη Λάρισα, όπου απεβίωσε το 377 π.χ..
Αυτή η ιστορική σχέση μεταξύ των δύο τόπων έρχεται σήμερα να αναβιώσει μέσω αδελφοποίησης των δύο πόλεων.
Μια προσπάθεια που ξεκίνησε το σχετικά μακρινό 1978 αλλά για άγνωστους σε εμάς λόγους δεν ολοκληρώθηκε.
Σύμφωνα με το ιστορικό της υπόθεσης, που μας έγινε γνωστό κατά την επίσκεψή μας στη Λάρισα, με πρωτοβουλία του Γενικού Αρχιάτρου Δημητρίου Παλιούρα και χρηματοδότηση του Δήμου Λαρισαίων το 1967 ξεκίνησε η ανέγερση Μνημείου και Μουσείου του Ιπποκράτη, το οποίο ολοκληρώθηκε τέλη του 1978 οπότε και έγιναν τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα, έργο του γλύπτη Γεωργίου Καλακαλλά, ομότιμου καθηγητή του ΕΜΠ.
Παράλληλα αναπτύχθηκαν πρωτοβουλίες για την ανάδειξη της Ιπποκρατικής ιδέας με συνεργασία του Δήμου Λαρισαίων, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας «Ο Ιπποκράτης», του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών, του Διεθνούς Ιπποκράτειου Ιδρύματος της Κω, του Συλλόγου «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα», φορέων της πόλης και διακεκριμένων επιστημόνων.
Οι δύο πόλεις, Κως και Λάρισα, όπως είναι γνωστό εδώ και χρόνια, αναπτύσσουν πολύπλευρη δραστηριότητα για τη διάδοση της Ιπποκρατικής ιδέας.
Έτσι, το 1978, κατατέθηκε η πρόταση από τον Αρχίατρο Δημήτριο Παλιούρα για την αδελφοποίηση των δυο πόλεων, αν και δεν υλοποιήθηκε στο μεσοδιάστημα.
Εν΄τω μεταξύ το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας, στις 30 Νοεμβρίου, έλαβε απόφαση επικαιροποίησης της προγενέστερης απόφασής του, του 1978, για την αδελφοποίηση των Πόλεων μας, με κοινό στόχο την ανάδειξη και διάδοση των Ιπποκρατικών αρχών και ιδεών σε όλον τον κόσμο.
Ο κοινός αυτός στόχος υπηρετείται αποτελεσματικά, όταν οι κοινωνίες μας αναπτύσσουν δεσμούς σε διάφορα επίπεδα και συνεργάζονται για την προώθηση του.
Η συνεργασία αυτή μπορεί να υλοποιηθεί μέσα από ένα πρόγραμμα δραστηριοτήτων και ανταλλαγών που θα αγκαλιάσουν οι τοπικές κοινωνίες, στους τομείς του πολιτισμού και του τουρισμού, των παραδόσεων, της εκπαίδευσης, του αθλητισμού, με αμοιβαία οφέλη για την οικονομία κάθε τόπου.
Για όλους αυτούς τους λόγους σας καλώ να εγκρίνετε την αδελφοποίηση του Δήμου μας με το Δήμο Λάρισας.