Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων, στις 20 Ιούνη 2020, και με το σύνθημα "Everyone counts" διοργανώθηκε μία προβολή ταινίας στο KEDU, το Κέντρο Μη Τυπικής Εκπαίδευσης της ΑΡΣΙΣ στην Κω, την Τρίτη 16 Ιουνίου 2020. Οι μαθητές του KEDU, ηλικίας 15-18 ετών, παρακολούθησαν την ταινία μικρού μήκους «Nowhere», και είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με το δημιουργό της, Σωτήρη Παλάσκα, στις εγκαταστάσεις του Κέντρου.
H συζήτηση ανέδειξε θέματα όπως τις μνήμες των παιδιών από το ταξίδι μέχρι την Ελλάδα, την αναγκαιότητα διαχείρισης αυτών, αλλά και την αισιοδοξία για το μέλλον. Ο δημιουργός τους υπενθύμισε τη σημασία να αφηγούνται οι ίδιοι τις ιστορίες τους, επιλέγοντας το μέσο που τους εκφράζει περισσότερο, είτε είναι η δημιουργία μίας ταινίας ή ενός τραγουδιού, η συγγραφή ενός κειμένου ή ο σχεδιασμός μίας ζωγραφιάς.
Με την ολοκλήρωση της συζήτησης, η ομάδα μεταφέρθηκε στον προαύλιο χώρο του Κέντρου, όπου είχαν τοποθετηθεί εκπαιδευτικοί σε τέσσερις γωνίες, κρατώντας σήματα που απεικόνιζαν τις φράσεις «Συμφωνώ», «Συμφωνώ περίπου», «Διαφωνώ», «Διαφωνώ περίπου». Στη συνέχεια, με τη συνδρομή των διερμηνέων, διαβάστηκαν οι ακόλουθες φράσεις και τα παιδιά κλήθηκαν να επιλέξουν τη γωνία που τους εκφράζει:
1) Είναι η φυσική τάση του ανθρώπου να αναζητά καλύτερες συνθήκες ζωής.
2) Οι πρόσφυγες υπάρχουν τα τελευταία δέκα χρόνια.
3) Πρόσφυγες μπορούν να είναι μόνο μουσουλμάνοι.
4) Οι πρόσφυγες μετακινούνται μόνο προς την Ευρώπη.
5) Τα σύνορα είναι κατασκευασμένα από τους ανθρώπους.
6) Είναι πιο δύσκολο για μια γυναίκα να ταξιδέψει ως πρόσφυγας.
7) Στην Ευρώπη λύνονται όλα τα προβλήματά μας.
8) Οι διαδικασίες ασύλου στην Ελλάδα είναι δίκαιες.
9) Μόνο ο πόλεμος δημιουργεί πρόσφυγες.
Οι μαθητές συμμετείχαν με πολύ ενδιαφέρον στο παιχνίδι, συζητούσαν μεταξύ τους για το ποια γωνία θα επιλέξουν, όταν αισθάνονταν αμφίρροποι, και κάποιοι άλλαξαν την άποψή τους, μετά την κουβέντα που ακολουθούσε την κάθε φράση. Από αυτή τους την αλληλεπίδραση, αναδείχθηκαν πολλά θέματα για μελλοντική συζήτηση, και αποκαλύφθηκε η ανάγκη των μαθητών τόσο να εκφράζουν την άποψή τους, όσο και να διδαχθούν ιστορία και να αποκτήσουν γνώσεις σχετικά με την προσφυγική ιδιότητα. Παρόλο που τα θέματα που αναλύθηκαν είχαν ιδιαίτερο βάρος για τα παιδιά, ο τρόπος με τον οποίον προσεγγίστηκαν, δεν επιβάρυνε τη ψυχολογία τους, αλλά τα ενδυνάμωσε για να τα συζητήσουν με τους συμμαθητές τους, και τελικώς, να τα κατανοήσουν πέρα από τη βιωμένη εμπειρία τους.
Ευχαριστούμε θερμά την Αθηνά και όλους τους εκπαιδευτικούς του Κέντρου που το στήριξαν και βεβαίως τη φυσική παρουσία του Σωτήρη για όλες αυτές τις ώρες που ήταν κοντά μας.
Περισσότερα για τα -EDU της ΑΡΣΙΣ: http://www.arsis.gr/kentra-mi-typikis-ekpaideusis-edu/