Παρουσία του Αντιπρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Μαργαρίτη Σχοινά, του Υπ. Μετανάστευσης κ Μηταράκη, του Περιφερειάρχη, των Βουλευτών Β. Υψηλάντη και Γ. Παππά, του Επάρχου, στελεχών του Υπουργείου, αλλά χωρίς εκπρόσωπο του Δήμου Κω, πραγματοποιήθηκαν σήμερα το μεσημέρι τα εγκαίνια της κλειστής ελεγχόμενης δομής φιλοξενίας μεταναστών στο Πυλί.
Να σημειωθεί ότι συνολικά έχουν δημιουργηθεί 5 παρόμοιες εγκαταστάσεις ( σε Σάμο, Κω. Λέρο, Χίο και Λέσβο), ενώ λίγο νωρίτερα πραγματοποιήθηκαν και τα αντίστοιχα εγκαίνια στην Λέρο.
Ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι η χώρα μας πρέπει να είναι έτοιμη σε ένα νέο μεταναστευτικό ρεύμα, ώστε να μην ξαναζήσουμε εικόνες του παρελθόντος.
‘’Η Κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη δεσμεύθηκε να ανακτήσει τον έλεγχο του Μεταναστευτικού. Έβαλε στόχο την ουσιαστική μείωση των ροών και τον δραστικό περιορισμό της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες. Σήμερα, δύο χρόνια μετά, οι ροές στη χώρα μας έχουν μειωθεί κατά 90%. Από 121 δομές σε όλη τη χώρα, σήμερα παραμένουν 35.
Στις δύο δομές που εγκαινιάστηκαν σήμερα στη Λέρο και στην Κω από 6.500 αιτούντες άσυλο που είχαμε πριν έναν χρόνο, σήμερα έχουμε κάτω από 600. Αποσυμφόρηση κατά 90%.
Δεσμευθήκαμε απέναντι στους νησιώτες να γυρίσουμε σελίδα και αναγνωρίζουμε στους νησιώτες ότι σήκωσαν ένα δυσανάλογο βάρος τα προηγούμενα χρόνια. Με τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο στόχος είναι πλέον ο διαμοιρασμός της μεταναστευτικής κρίσης πιο δίκαια σε όλη την Ευρώπη και αυτό επιδιώκουμε στο Νέο Σύμφωνο.
Οι νέες δομές προσφέρουν αφενός αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, κάτι που θα περιμένει κάποιος από την Ελλάδα και την ΕΕ, αφετέρου ένα αυξημένο αίσθημα ασφάλειας για τους ωφελούμενους, τους εργαζόμενους και τις τοπικές κοινωνίες. Ό,τι δεσμευθήκαμε απέναντι στους νησιώτες, το πραγματοποιήσαμε.’’
Ο κ. Μαργαρίτης ανέφερε ότι η Ευρώπη αλλάζει σελίδα στην διαχείριση του μεταναστευτικού.
"Τα νέα σύγχρονα και πολλαπλών χρήσεων κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης που εγκαινιάσαμε σήμερα στη Λέρο και την Κω αποτελούν ακόμη μια χειροπιαστή απόδειξη της αμέριστης Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης προς την Ελλάδα.
Τα δύο αυτά κέντρα, η κατασκευή των οποίων πραγματοποιήθηκε με 100% ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, θα αντικαταστήσουν τις παλιές δομές στο νησί, οι οποίες κλείνουν οριστικά.
Η σημερινή ημέρα είναι χωρίς αμφιβολία ιστορική και αποτελεί τη σφραγίδα της υλοποίησης της απόφασης που λάβαμε ακριβώς πριν από ένα χρόνο, τον Νοέμβριο του 2020, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφώνησε να χρηματοδοτήσει την κατασκευή νέων κέντρων στα νησιά της πρώτης γραμμής, στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.”
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η νέα ελεγχόμενη δομή στηρίζεται σε 3 πυλώνες: Ο πρώτος στην ασφάλεια, ο δεύτερος στην κοινωνικοποίηση των προσφύγων και μεταναστών που θα διαμένουν στην νέα δομή με νέους χώρους άθλησης και προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης για τα ανήλικα προσφυγόπουλα και ο τρίτος στην διασφάλιση και διατήρηση του αισθήματος ασφάλειας του τοπικού πληθυσμού και εν γένει του συνόλου της τοπικής κοινωνίας του νησιού.
Τα νέα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης, η κατασκευή των οποίων έγινε με 100% ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, περιλαμβάνουν:
i) εγκαταστάσεις υποδοχής,
ii) ασφαλείς ζώνες για ασυνόδευτα παιδιά, εφήβους και άλλα ευάλωτα άτομα,
iii) εγκαταστάσεις για διαδικασίες μετά την αρχική άφιξη και απαραίτητους διοικητικούς χώρους,
iv) εγκαταστάσεις για την εξασφάλιση πρόσβασης σε υπηρεσίες,
v) κοινόχρηστες περιοχές και χώρους αναψυχής και
vi) κέντρα κράτησης πριν από την απομάκρυνση.
Επιπλέον η νέα δομή περιλαμβάνει σύγχρονες εγκαταστάσεις με πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα για την υγειονομική περίθαλψη στους τροφίμους ώστε να μην επιβαρύνεται το Νοσοκομείο Κω. Η είσοδος στην δομή θα γίνεται με κάρτα εισόδου και χρήση δακτυλικού αποτυπώματος, ενώ θα υπάρχουν και μηχανήματα x-ray scanner τα οποία θα ελέγχουν τις πύλες εισόδου στο ΚΥΤ.
Η ΔΟΜΗ ΤΗΣ ΚΩ
Η νέα Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή στην Κω αναπτύσσεται σε έκταση περίπου 90 στρ., στην τοποθεσία του πρώην στρατοπέδου "Μακρυγιάννη", εκατέρωθεν της υπάρχουσας δομής.
Είναι δυναμικότητας 1540 φιλοξενούμενων πλέον ΑΜΕΑ, η οποία αναλύεται ως ακολούθως:
- 960 άτομα γενικός πληθυσμός
- 100 ασυνόδευτα ανήλικα
- 480 ευάλωτες ομάδες, μονογονεϊκές οικογένειες, γυναίκες
Οι χώροι διαμονής αναπτύσσονται σε 8.900 τ.μ. και διαιρούνται σε διακριτές ζώνες, ενώ αποτελούνται από 6 διώροφα κτίρια διαμονής των 1.000 τ.μ, 5 ισόγεια κτίρια διαμονής των 500 τ.μ. και 1 ισόγειο των 400 τ.μ. Η τοποθέτηση των αιτούντων άσυλο θα γίνεται βάσει εθνοτικών και κοινωνικών κριτηρίων (οικογένειες, άτομα με κινητικές αναπηρίες, σοβαρά προβλήματα υγείας, έγκυοι). Eπιπλέον, προβλέπονται χώροι κράτησης ΠΡΟΚΕΚΑ.
Ο προϋπολογισμός κατασκευής είναι περίπου 33,64 εκ. ευρώ πλέον ΦΠΑ 17% (σύνολο 39,36 εκ. ευρώ) και χρηματοδοτείται 100% από την Ευρωπαϊκή Ένωση– Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης/ Επείγουσα Βοήθεια.
Και για τις δύο Δομές, έχει προβλεφθεί η εγκατάσταση Κλειστού Συστήματος Παρακολούθησης (CCTV), το οποίο χρησιμοποιεί "έξυπνο" λογισμικό με σκοπό να προειδοποιεί εγκαίρως για τυχόν έκτακτα συμβάντα, ενώ έχει τη δυνατότητα να δίνει ειδοποιήσεις και εικόνα στο Τοπικό Κέντρο Συμβάντων, στο Κέντρο Ελέγχου στην Αθήνα και στα Κέντρα Ελέγχου λοιπών εμπλεκόμενων φορέων όπως η Ελληνική Αστυνομία. Επίσης, υπάρχει διπλή περίφραξη τύπου ΝΑΤΟ, καθώς και τουρνικέ με καρταναγνώστες, με χρήση δακτυλικού αποτυπώματος, στις διακριτές ενότητες της δομής για την ελεγχόμενη είσοδο και έξοδο, με σκοπό την προστασία των εργαζόμενων σε αυτές αλλά και των ευάλωτων ομάδων, όπως τα ασυνόδευτα παιδιά και οι μονογονεϊκές οικογένειες.