Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Διαλύεται η Μαυριτανική Κρήνη του τζαμιού Ντεφταντάρ λόγω επικινδυνότητας – Θα αντικατασταθεί με πιστό αντίγραφο

06/05/2021
833 Εμφανίσεις
3 Σχόλια

Σήμερα Πέμπτη 6 Μάϊου συνεργεία του Δήμου Κω προχώρησαν στην διάλυση της ιστορικής μαυριτανικής κρήνης του τζαμιού της Πλατείας Ελευθερίας. 

Σε επικοινωνία που είχε η εφημερίδα μας «ΒτΚ» με την πρόεδρο του Βακούφ κα. Ελβάν Κοτζαογλάν, πληροφορηθήκαμε ότι η αρχαιολογική υπηρεσία έδωσε την έγκριση της διάλυσης της κρήνης εξαιτίας μεγάλης επικινδυνότητας που παρουσίαζε λόγω των ζημιών που υπέστη από τον φονικό σεισμό του 2017 και αντικατάστασης με νέας. 

«Η κρήνη μέχρι σήμερα βρισκόταν στο οικόπεδο του Βακούφ επί της Γρηγορίου Ε. Τα κλιμάκια ελέγχου μετά τον σεισμό είχαν διαπιστώσει την καταστροφή που υπέστη η κρήνη και την επικινδυνότητά του. Για αυτό το λόγο η αρχαιολογία έδωσε έγκριση να διαλυθεί και να αντικατασταθεί με πιστό αντίγραφο. Ήδη έχει εγκριθεί η μελέτη της κρήνης και έγιναν όλες οι διαδικασίες ώστε η νέα κρήνη να είναι σε εμφάνιση ίδια με την παλιά. Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούν οι συμπολίτες μας. Θα τοποθετηθεί η νέα κρήνη όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασης του τζαμιού Ντεφταντάρ στην Πλατεία Ελευθερίας.» 

Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη κρήνη είχε τοποθετηθεί από τους Ιταλούς μετά του σεισμό του 1933. Είναι ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα σημεία του νησιού μας καθώς έδινε ξεχωριστή ομορφιά στην κεντρικότερη πλατεία της Κω, την πλατεία Ελευθερίας. Μετά το σεισμό της 21ης Ιουλίου 2017, είχε μεταφερθεί στο πάρκινγκ επί της Γρηγορίου Ε. Δυστυχώς ήταν τόσες οι ζημιές που υπέστη από τον σεισμό, που η αποκατάσταση κρίθηκε αδύνατη. Σήμερα, κλείνει ο ιστορικός της κύκλος με την διάλυση της και την προσμονή της τοποθέτησης της νέας κρήνης.  


*Η φωτογραφία είναι από την ομάδα Παλιές Φωτογραφίες της Κω. 

Σάντυ Λαδικού  

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 3
Ανώνυμος
Ανώνυμος 06/05 - 16:32
Αφού θα καταστρεφόταν
Γιατί πληρώσατε γερανούς και ιστορίες τότες αφού θα το καταστρέφατε μετά από 3 χρόνια...
Ανώνυμος
Ανώνυμος 06/05 - 15:58
Μου αρέσει που
Μου αρέσει που κάποιοι απορούν στο.... "Τι εχει να πει για αυτό το Βακουφ και οι κερμελιδες " τι να πουν και αυτοί το μονο που τους νοιάζει ειναι το πιανου μάτι θα βγάλουν....
Απορια
Απορια 06/05 - 13:40
Παλιες φωτογραφιες της Κω?
Η συγκεκριμενη ομαδα εχει καταντησει γραφειο τυπου της αντιπολίτευσης. Κριμα!Οσο για τη κρήνη καλως καταστράφηκε απο τη στιγμή που θα φτιαχτεί οπως διαβαζω πιστο αντιγραφο της. Καλο δε θα ειναι η ομάδα να ενημερωνει τους πολίτες καλύτερα γιατι το μονο που κανει ειναι να κατηγορει.

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ