Προτεραιότητα να θωρακιστούν οι οικονομικά ευάλωτοι που δεν είναι άλλοι από τους χιλιάδες εργαζόμενους στον τουρισμό, ζητά να δοθεί από την κυβέρνηση, ο πρώην υφυπουργός Τουρισμού και βουλευτής Δωδεκανήσου κος Γιώργος Νικητιάδης.
Μιλώντας χθες στη «Ροδιακή» ο κος Νικητιάδης, σημείωσε ότι ο επερχόμενος χειμώνας θα είναι ο δυσκολότερος των τελευταίων δεκαετιών στην περιοχή μας, εάν δεν αντιστραφεί το κλίμα και η κατάσταση που σήμερα υπάρχει.
Σε ό,τι αφορά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, ο κος Νικητιάδης σημειώνει ότι δεν ήταν αυτές που περίμενε ο κόσμος και οι επιχειρήσεις για να ανακουφιστούν ενώ σημείωσε ότι πρόκειται για εξαγγελίες γενικές και αόριστες.
Σημειώνει συγκεκριμένα απαντώντας στις ερωτήσεις της «Ροδιακής»:
Μια πρωτόγνωρη δοκιμασία είναι αυτή που βιώνει και ενδέχεται να βιώσει ακόμα περισσότερο το νησί της Ρόδου και κυρίως οι χιλιάδες απασχολούμενοι (εργαζόμενοι κι επιχειρηματίες) στον τομέα του Τουρισμού. Ποια είναι η δική σας εκτίμηση με τα σημερινά δεδομένα; Μπορεί να αντιστραφεί αυτή η κατάσταση;
Δυστυχώς, οι αριθμοί των αφίξεων επισκεπτών στα νησιά μας θα μειωθεί σε πολύ μεγάλο ποσοστό. Χρειάζεται τεράστια προσπάθεια για να καταφέρουμε να παραμείνουν βιώσιμες οι τουριστικές μας επιχειρήσεις το 2020 και να εξοπλιστούν επαρκώς ώστε να είναι ξανά ανταγωνιστικές το 2021 και το 2022.
Η κρίση είναι παγκόσμια και συνεπώς επηρεαζόμαστε κατά απόλυτο τρόπο από την εξέλιξη της πανδημίας. Χωρίς εμβόλιο και χωρίς αποτελεσματικά φάρμακα ο εχθρός θα παραμείνει ζωντανός και συνεπώς η τουριστική αγορά θα αγκομαχά.
Στη Ρόδο και την Κω, αλλά και στα μικρότερα νησιά μας, εκτιμώ ότι ο χειμώνας θα είναι πολύ δύσκολος. Πολύ πιο δύσκολος από ό,τι την περίοδο των μνημονίων. Για να αντιστραφεί αυτή η κατάσταση, για να καταφέρουμε δηλαδή να σταθούν όρθιες οι επιχειρήσεις και να μην περιέλθουν σε αδιέξοδο οι εργαζόμενοι, εμείς στο Κίνημα Αλλαγής, το έχουμε διατυμπανίσει από την αρχή της κρίσης, απαιτείται ειδικό σχέδιο για τον τουρισμό.
Απαιτείται ένα Εθνικό Σχέδιο, όπως αυτό που εμείς καταθέσαμε στη Βουλή καταγράφοντας από το Α ως το Ω όλα τα προβλήματα και προτείνοντας συγκεκριμένες λύσεις.
Οι πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού πώς αξιολογούνται; Είναι ρεαλιστικές οι προτάσεις που κατατέθηκαν;
Δυστυχώς, άλλα περιμέναμε από την Κυβέρνηση. Ελπίζαμε ότι θα αποδείκνυε στον σχεδιασμό της για τον τουρισμό, την ίδια ικανότητα που επέδειξε για την αντιμετώπιση της πανδημίας σε υγειονομικό επίπεδο. Το σχέδιο που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός και παρουσίασε, υποτίθεται με λεπτομέρειες ο κ. Θεοχάρης, μόνο σχέδιο δεν είναι.
Ο υπουργός Τουρισμού, αντί για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, όπως αυτό που εμείς δώσαμε στη δημοσιότητα, έμεινε σε μία παράθεση ευχών και ελπίδων. Τα αιτήματα του κλάδου, έμειναν έωλα. Πουθενά αναφορά στην κατάργηση του τέλους διανυκτέρευσης, έστω και για το 2020 μόνο.
Πουθενά αναφορά στα τέλη προσγείωσης των αεροσκαφών που θα έρχονται από το εξωτερικό. Καμιά αναφορά στους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά, τώρα που με τη δημοσιονομική χαλάρωση ήταν εξαιρετική ευκαιρία για εμάς να τους καθιερώσουμε. Ακόμη και τα υγειονομικά πρωτόκολλα, τα περιμένουν οι ξενοδόχοι τις επόμενες ημέρες, όπως είπαν.
Δυστυχώς, και η οικονομική στήριξη των επιχειρήσεων με ρευστό που τόσο έχουν ανάγκη τώρα, παραμένει ένα θολό τοπίο με τον κ. Γεωργιάδη να παρακαλεί δημοσίως τις τράπεζες «να μην είναι τόσο αυστηρές» με όσους αιτούνται χρηματοδότηση.
Αναφορικώς με τους στόχους για έλευση τουριστών από συγκεκριμένες χώρες και εκεί δεν ακούσαμε καμιά συγκεκριμένη διαπραγμάτευση, να έχει ξεκινήσει. Αφήνω δε κατά μέρος ότι οι αναφερθείσες χώρες, αποτελούν μικρό ποσοστό του τουρισμού μας.
Το πρώτο που θα έπρεπε ο κ. Θεοχάρης και ο Πρωθυπουργός να πράξουν σε αυτήν την κατεύθυνση, είναι η άμεση επαφή σε υψηλό επίπεδο με τη Γερμανία που είναι η πρώτη μας αγορά, τόσο στα έσοδα, όσο και στις αφίξεις. Για όλα αυτά, φοβάμαι ότι δεν έχει ξεκινήσει απολύτως τίποτα.
Οι προτάσεις συνεπώς, και όχι σχέδιο και το τονίζω αυτό, της κυβέρνησης, δεν τίθεται θέμα αν είναι ρεαλιστικές ή όχι. Δεν είναι εκεί το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι ότι είναι γενικές και αόριστες.
Η τοπική μας κοινωνία είναι απόλυτα εξαρτώμενη από τον τουρισμό. Ένα μεγάλο τμήμα της, αυτό των ξενοδοχοϋπαλλήλων, προχώρησε σε μεγάλες κινητοποιήσεις. Άραγε προς τα πού πρέπει να στρέψει τους αγώνες του αυτός ο κόσμος, διεκδικώντας να πάρει πίσω τη ζωή και του δουλειά του;
Με την ερώτησή σας θέσατε ακριβώς το πρόβλημα και το αίτημα. Εγώ λέω, κάτω τα χέρια από τη ζωή και τη δουλειά των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι πρέπει να προστατευθούν. Δυστυχώς, η κυβέρνηση δεν δείχνει να σέβεται τις υπογεγραμμένες συλλογικές συμβάσεις.
Η καθιέρωση ελαστικών μορφών εργασίας, αποτελεί μπουρλότο που δημιουργεί κακό προηγούμενο. Φοβάμαι ότι ο αριθμός των απολύσεων θα είναι τεράστιος. Εύχομαι να διαψευστώ. Δεν καταλαβαίνω πραγματικά τι σημαίνει η υπόσχεση της κυβέρνησης να καλύπτει το υπόλοιπο του μισθού όσων εξαναγκαστούν σε μερική από πλήρη απασχόληση που είχαν.
Για ποιο λόγο θα πρέπει να αλλάξει η σχέση εργασίας; Να παραμείνει αναλλοίωτη και να καταβάλλει το μισό μισθό όπως υπόσχεται η κυβέρνηση και να επωφεληθεί και η επιχείρηση με επιδότηση εργασίας και όχι ανεργίας. Οτιδήποτε άλλο, μοιάζει εκ του πονηρού. Στη Ρόδο ωστόσο έχουμε και άλλα θέματα. Έχει υπογραφεί μία τοπική σύμβαση εργασίας. Αυτή υπογράφηκε όταν ήταν ήδη σε εξέλιξη η κρίση. Δεν θα πρέπει να γίνει σεβαστή; Πραγματικά, οι αγωνίες είναι πολλές.
Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό είναι η ραχοκοκαλιά του. Η στήριξή τους αυτή τη δύσκολη περίοδο είναι όρος. Περίμεναν να αρχίσουν δουλειά και τώρα βρίσκονται ξεκρέμαστοι. Αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε. Προσέξτε, δεν λέω να πέσει το βάρος στις επιχειρήσεις.
Το κράτος πρέπει να καλύψει το κόστος. Και οι επιχειρήσεις όμως, θα πρέπει να μην θεωρήσουν την κρίση ως ευκαιρία για παραβίαση των όρων εργασίας. Η ευκαιρία, αν υπάρχει, είναι αλλού και αλλού να την αναζητήσουν.