Αυξάνεται μέσω ΕΣΠΑ η χρηματοδότηση του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Δήμου Κω ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΔΡΑΣΗ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ Το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών θυμάτων βίας του Δήμου Κω, αποτελεί έναν χώρο υποστήριξης και παροχής εξειδικευμένων υπηρεσιών. Η εμπιστοσύνη, ο σεβασμός μα πάνω από όλα η εχεμύθεια, αποτελούν ακρογωνιαίους λίθους του κέντρου. Το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Δήμου Κω συνιστά υπηρεσία πρώτης γραμμής στην πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών και λειτουργεί στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου δικτύου υποστηρικτικών δομών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων. Οι υπηρεσίες του Κέντρου παρέχονται δωρεάν και τηρείται η αρχή της προστασίας προσωπικών δεδομένων και του απορρήτου Το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Δήμου Κω πρωτοπορεί, καθώς διαθέτει ειδικά διαμορφωμένο χώρο προσωρινής παραμονής. ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΠΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ Τις προηγούμενες ημέρες, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, υπέγραψε την 2η τροποποίηση της Πράξης «Λειτουργία Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών θυμάτων βίας Δήμου Κω», σύμφωνα με την οποία, η επιλέξιμη δημόσια δαπάνη για την λειτουργία του Κέντρου αυξάνεται από 378.800 € σε 545.000,00 €. Οι παραπάνω πόροι προέρχονται από το | |||
Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020», στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, προκειμένου να συνεχιστεί η λειτουργία του, για δυόμισι επιπλέον χρόνια, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023.
Ο αριθμός ωφελούμενων γυναικών ανέρχεται σε 700 άτομα.
Η λειτουργία του Κέντρου χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2014 - 2020», τον Άξονα Προτεραιότητας «Προώθηση της Κοινωνικής Ένταξης – Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» και την Επενδυτική Προτεραιότητα «Καταπολέμηση κάθε μορφής διακρίσεων και προώθηση των ίσων ευκαιριών», με την συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2024 – 2020.
Σ. ΚΑΝΤΑΡΖΗ: ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Η εξουσιοδοτημένη Δημοτική Σύμβουλος του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτικών Ισότητας των φύλων κ. Σταματία Κανταρζή, μας μίλησε για την λειτουργία του Κέντρου, αλλά και τις υπηρεσίες που έχει προσφέρει μέχρι σήμερα. Αναλυτικά τα όσα μας δήλωσε:
- Πότε ιδρύθηκε το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης, από πόσα άτομα προσωπικό στελεχώνεται (ειδικότητες), ποιος ο σκοπός του και ποιες υπηρεσίες προσφέρει;
Το Κέντρο λειτουργεί από τις 12 Ιουλίου 2013 και στελεχώνεται από μία Κοινωνιολόγο, μία Ψυχολόγο και μία Κοινωνική Λειτουργό. Σκοπός του είναι αφενός η ενδυνάμωση των γυναικών προκειμένου να επανακτήσουν την αυτοεκτίμησή τους και να αναλάβουν την ευθύνη της προσωπικής, επαγγελματικής, προσωπικής και οικογενειακής τους ζωής, και αφετέρου η εξάλειψη της έμφυλης βίας και των στερεοτύπων μέσα από την πραγματοποίηση δράσεων ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας. Οι υπηρεσίες που προσφέρει το Κέντρο. είναι η ψυχοκοινωνική στήριξη, η εργασιακή συμβουλευτική, η πληροφόρηση, η νομική συμβουλευτική και η παραπομπή για φιλοξενία σε δομές του δικτύου
- Μέχρι σήμερα πόσα περιστατικά έχει εξυπηρετήσει;
Από την αρχή της λειτουργίας του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Δήμου Κω εξυπηρετήθηκαν:
253 αιτήματα ψυχολογικής στήριξης
166 αιτήματα κοινωνικής στήριξης
32 αιτήματα νομικής στήριξης
44 αιτήματα νομικής βοήθειας
99 αιτήματα πληροφόρησης
17 αιτήματα φιλοξενίας σε ξενώνες του δικτύου
17 αιτήματα εργασιακής συμβουλευτικής.
- Ποιες ομάδες πληθυσμού μπορούν να απευθυνθούν στα συμβουλευτικά κέντρα και ποια η διαδικασία που απαιτείται;
Μπορούν να απευθυνθούν γυναίκες που έχουν υποστεί έμφυλη βία, και όσες ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες όπως είναι οι άνεργες, πολύτεκνες, μονογονείς, ΑΜΕΑ, ρομά, προσφύγισσες, κτλ. Αρχικά απαιτείται η τηλεφωνική ή δια ζώσης επικοινωνία της γυναίκας με τις συμβούλους του Κέντρου για ορισμό ραντεβού. Η διαδικασία που ακολουθείται στην κάθε περίπτωση εξαρτάται από το αίτημα της γυναίκας. Οι παρεχόμενες υπηρεσίες είναι δωρεάν.
- Είναι ακόμη θέμα ταμπού η αποδοχή βοήθειας από τα συμβουλευτικά κέντρα για τις γυναίκες;
Κατά τη διάρκεια λειτουργίας του έχει παρατηρηθεί πρόοδος αναφορικά στο συγκεκριμένο ζήτημα χωρίς όμως να έχει εξαλειφθεί. Η παγιωμένη κοινωνική αντίληψη γύρω από το φαινόμενο της κακοποίησης αποδίδει την αποκλειστική ευθύνη στις γυναίκες που την υφίστανται με αποτέλεσμα να θυματοποιούνται διπλά και να στιγματίζονται ειδικά όταν προέρχονται από κλειστά μικρά περιβάλλοντα. Οι παράγοντες αυτοί συχνά αποτρέπουν τη γυναίκα από το να καταγγείλει τη βία ή ακόμα και από το να ζητήσει βοήθεια από τα Σ.Κ.
- Ποιες είναι οι μορφές βίας με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπη η γυναίκα σήμερα; Που έχετε βρει ερευνητικά ότι οφείλεται αυτή η βία;
Οι μορφές βίας με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπη η σύγχρονη γυναίκα είναι η σωματική, ψυχολογική, σεξουαλική, οικονομική, εργασιακή και trafficking. Βάσει πολυετών ερευνών επιστημονικής εγκυρότητας και αξιοπιστίας τα αίτια για την αναπαραγωγή και συντήρηση των σχετικών φαινομένων αφορούν στις στερεοτυπικές αντιλήψεις για τους ρόλους των φύλων, καθώς και η πατριαρχική δόμηση της κοινωνίας παγκοσμίως.
-Η οικονομική κρίση συνέβαλλε στην αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας;
Ναι, καθώς αποτέλεσε άλλη μία δικαιολογία στη συνείδηση των θυτών και πηγή εντάσεων και σύγκρουσης.