Απεβίωσε σε ηλικία 91 ετών ο Μιχαήλ Μπιλλήρης το Σάββατο βράδυ 11 Απριλίου 2020
Ο Μιχαήλ Μπιλλήρης, γιος του γιατρού Βασιλείου Μπιλλήρη και της Μαρίας Καραβοκυρού, γεννήθηκε στην Κάλυμνο στις 7.12.1929.
Τα πρώτα χρόνια της ζωής του σημαδεύτηκαν από την απώλεια της αδερφής του, η οποία κάηκε σε φωτιά στο σπίτι, σε ένα ατύχημα κατά το οποίο και εκείνος έπαθε βαριά εγκαύματα. Με τη συνεχή φροντίδα του αειμνήστου Νικολάου Πατέλλη, ο οποίος τον ανέλαβε μέσα στο βαρύ πένθος της οικογένειας όπως σε όλη του τη ζωή έλεγε, κατάφερε να ιαθεί πλήρως.
Πέρασε μέρος των παιδικών του χρόνων στην Αντιμάχεια της Κω, όπου ο πατέρας του εργάστηκε ως γιατρός. Παρά το γεγονός ότι στα χρόνια του πολέμου δεν πήγε κανονικά στο σχολείο, κατάφερε να καλύψει την ύλη τριών τάξεων σε ένα καλοκαίρι με ιδιαίτερα μαθήματα και συνέχισε κανονικά επιδεικνύοντας μεγάλη άνεση στα θετικά μαθήματα.
Σπούδασε στην ΑΣΟΕ από την οποία αποφοίτησε με διάκριση.
Υπηρέτησε για 36 μήνες ως αξιωματικός στο τότε βασιλικό ναυτικό, και καθώς γρήγορα ξεχώρισε για τις διοικητικές και οργανωτικές του ικανότητες τοποθετήθηκε στη Γραμματεία του Αρχηγείου Στόλου.
Επέστρεψε στην Κάλυμνο και ανέλαβε την εκμετάλλευση του οικογενειακού χειμερινού κινηματογράφου αφού αποζημίωσε τον προηγούμενο ενοικιαστή, με τον οποίο διατηρούσε άριστες σχέσεις σε όλη τη ζωή του.
Το 1958 έκτισε το θερινό κινηματογράφο «Οασις» και το 1968 ανακαίνισε εκ βάθρων το χειμερινό «ΣΠΛΕΝΤΙΝΤ» διπλασιάζοντας τη χωρητικότητα του.
Ανθρωπος της δράσης και της κοινωνικής προσφοράς, μετείχε στο διοικητικό συμβούλιο του νοσοκομείου Καλύμνου και στήριξε με πάθος τη στελέχωση του με τους τότε νέους και αργότερα διακεκριμένους γιατρούς. Ηταν για πολλές θητείας πρόεδρος συλλόγων γονέων και κηδεμόνων σε εποχές δύσκολες όπου θεωρούσε προτεραιότητα τη διακριτική στήριξη δεκάδων παιδιών με ένδυση και υπόδηση.
Το 1960 σε συνεργασία με τον αείμνηστο Νίκο Καλογιάννη ίδρυσε το Ναυτικό Ομιλο Καλύμνου, ενώ με τα έσοδα από χοροεσπερίδες, προβολές και διάφορες άλλες δράσεις έκτισε το κτήριο του Ναυτικού Ομίλου το οποίο υπάρχει μέχρι σήμερα στην παραλιακή ζώνη.
Ενημερωμένος πολίτης, με χάρισμα στην επικοινωνία για δεκαετίες λειτουργούσε το γραφείο του κινηματογράφου ως πρώιμο ΚΕΠ.
Με τηλεφωνικές παρεμβάσεις ή και προσωπική παράσταση έλυνε θέματα καθυστέρησης απόδοσης συντάξεων, ναυτολογήσεων, δικαστικών διαμεσολαβήσεων, αδειοδοτήσεων ακόμα και υιοθεσιών.
Πολύ νωρίς αντιλήφθηκε την ύπαρξη της Ανωτάτης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων, έγινε μέλος της και οργάνωσε αφιλοκερδώς, όσες πολύτεκνες οικογένειες γνώριζε στην Κάλυμνο, καθοδηγώντας τους στη συγκέντρωση δικαιολογητικών και αναλαμβάνοντας ο ίδιος τη σχετική γραφειοκρατία.
Στις αρχές της δεκαετίας του 70 στράφηκε στο εμπόριο, διατηρώντας παράλληλα την άσβεστη αγάπη του για τους κινηματογράφους του. Οι δύο κινηματογράφοι αποτέλεσαν το κέντρο της κοινωνικής, πολιτιστικής, πολιτικής ζωής του τόπου για πολλές δεκαετίες. Σχολικές γιορτές, επιδείξεις, θεατρικές παραστάσεις, πολιτικές συγκεντρώσεις, συναυλίες, ομιλίες γινόντουσαν χωρίς καμία επιβάρυνση για τους διοργανωτές για πάρα πολλά χρόνια αλλά και μόλις με συμβολικό τίμημα σε κάποιες περιπτώσεις αργότερα.
Δούλεψε μέχρι τα βαθιά γεράματα, όρθιος, έντιμος, ευφυής, ευθύς, οξύς, απόλυτος, συνεπής με τα πιστεύω του, ευαίσθητος, αυτάρκης, αξιοπρεπής, προσηνής, ξεκάθαρος στις απόψεις του τις οποίες διατύπωνε χωρίς ποτέ να υπολογίσει το κόστος .
Ο Μιχάλης Μπιλλήρη ήταν παντρεμένος με την Κατερίνα Κοκκίνου, την οποία έχασε πριν από 25 χρόνια, με την οποία απέκτησαν τέσσερα κορίτσια Την Ευαγγελία πολιτικό μηχανικό, την Αννα δικηγόρο, την Μαρία εικαστικό και την Αφροδίτη δικηγόρο. Αξιώθηκε να δει 7 εγγόνια.
Εσβησε στο σπίτι του στην αγκαλιά των παιδιών και εγγονιών του στα 91 χρόνια του.
kalymnos-news.gr